pawel7 napisał(a):
Od tygodnia jestem użytkownikiem audi a4 1.9 tdi z 96 r. Ogólnie jestem zadowolony z auta (jest to moje pierwsze auto), choć nie jest to bardzo zadbany egzemplarz. Jest jednak pewna sprawa która mnie mocno denerwuje w tym aucie - silnik. Już po kupnie doszedłem do tego że silnik zamiast standardowych 90 KM ma 75 KM (oznaczony jest AFF). Audik był do Polski ściągany z Belgii a ja w momencie kupna nawet nie miałem pojęcia że takie silniki montowali w a4 (w Polskich salonach nie były takie tdi dostępne). Mam w związku z tym pytanie do znawców audi, jeśli mógłby mi ktoś napisać coś więcej o moim silniku, dlaczego ma tylko 75 KM, jakie są jego osiągi i jak można by (i za ile) podnieść jego moc. Znajomy miał b4 td i ten silnik osiągał 75 KM ale był bez intercoolera a w mojej audicy przecież jest intercooler. Będę bardzo wdzięczny za jakieś informacje, rady i wskazówki.
I mam jeszcze jedno pytanie po przekręceniu kluczyka pojawia się na liczniku napis 1 in 1, czy oznacza to że ze wspomaganiem jest coś nie tak?
no to wspolczuje ....

po kupnie auta zorientowac sie co tak naprawde sie kupilo.. no coz.... trudno 75 kucy to malo .nawet bardzo jak na A4
co do zwiekszenia mocy to marne szanse ..... cieszyc sie tym co sie ma albo szybko sprzedac i kupic "prawdziwe" TDI ...
P.S tam nie ma turbo . chocby nie weim jak bys szukal...... takze silnik masz 1.9 DI .... mozesz poprawic podpis.