.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 22:22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wibracje w audi b-4
PostNapisane: 19.lis.2005 19:32:26 
Użytkownik

witam mam taki mały problem zauważyłem ze powyrzej 80 zaczyna bic mi coś z przwej strony .odczuwalne to jest tak jakby pod nogami u pasarzera z przodu,nie sa to opony , mam do wymiany łożysko w tym kole ale to też nie wiem czy to od tego chyba raczej nie od łożyska, ale jak zacvzynaja sie te wstrząsy powyrzej 80 -tki zaczyna takrze drgać dzwignia zmiany biegów,

NAPISZCIE SWOJE OPINIE NA TEN TEMAT
( JA PODEJRZEWAM ZE TO MOZE BYC PRZEGÓB TEN PRZY SKRZYNI)

DRGANIA NIE SA ODCZUWALNE CAŁY CZASZ TYLKO NP:JADE 100 JAK NIE DODAJE GAZU TO NIC NIE CZUĆ A JAK CHCE PRZYSPIESZYC DALEJ TO DRGANIEA ZNOWU CZUĆ.
CZYLI TE DRGANIA CZUC PRZY PRZYŚPIESZANIU OD 80 km

za podpowiedzi z góry dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2005 21:34:15 
Użytkownik

Sprawdz dokładnie zawieszenie w szczególności silenbloki w wahaczach.
Ustaw dokładnie geometrię.
Według mnie w B4 sa tak miękkie tuleje w wahaczach ze zmienia sie geometria podczas zmiany obciazeń napęd-hamowanie silnikiem. Wczoraj robiłem przegląd i byłem na szarpakach. Ze znajomym diagnosta zdziwilismy się ze wahaczach az tak pracuje na tulejach.
Ja cos takiego mam u siebie ale jak zdejmę nogę z gazu i tez nie wiem co z tym zrobić. Wymieniłem dzisiaj tuleje w wachaczach na Lemfordera z numerem 8A0 (mają większy kołnierz i trochę inna konstrukcję w środku) i zobaczymy czy cos momogło. Febi wytrzymało 18tys km i nie kupuę tego g..wna.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2005 21:53:36 
Użytkownik

dzieki za odpowiedz stary , ale to nie tuleje. uszkodzone tuleje to strasznie wala na dołach i kazdaj nawet najmniejszej nirównosci. tuleje mam ok- sprawdzałem.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2005 22:03:19 
Użytkownik

Oskar wobec tego to przegub lub półoś.
Miałem podobny przypadek w Mazdzie 323F. Dziewczyna uszkodziła tak zawiedzenie ze skrzywiła kolumnę McPhersona, wahacz, półoś. O dziwo po wymianie tych cześci drgania i wibracje nie ustały. Okazało się ze uszkodzne jest coś w mechanizmie różnicowym na wyjsciu z satelit na półoś. Nie wiem jak temat się skończył i co dokładnie padło.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2005 23:21:49 
Użytkownik

u mnie kiedyś odkrezany był przegub od skrzyni i wypadły dwie kulki, niby zostaly włozone ale moz coś po jakins czasie ztego powodu sie odedzwało,bo nic innego z zawieszeniem nigdy sie nie działo nie było nigdy ruszone

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2005 23:40:37 
Użytkownik

oskar napisał(a):
u mnie kiedyś odkrezany był przegub od skrzyni i wypadły dwie kulki, niby zostaly włozone ale moz coś po jakins czasie ztego powodu sie odedzwało,bo nic innego z zawieszeniem nigdy sie nie działo nie było nigdy ruszone

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :) Pewnie jak wypadły Ci kulki to pękł koszyk i teraz się odzywa. Pisałeś coś o łożysku że masz do wymiany???
Łożysko jak jest bardzo rozwalone tez lubi podszarpywać.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 13:33:52 
Użytkownik

TAK PISAŁEM O ŁOŻYSKU ALE ŁOŻYSKO DOPIERO ZACZYNA LEKKO BYC SŁYCHAC, TO PEWNIE TEN PRZEGOB PRZY SKRZYNICOS SIE ODZYWA

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 15:59:18 
Użytkownik

Oskar nie chce się mądrzyc ale nie wykluczaj opon.Dla 100% pewnosci załóż na próbe inne koła.W zakresie predkosci 80-130 drgania powodowane sa przez koła[felgi i opony]
tadeusz

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2005 18:22:32 
Użytkownik

nie stary to nie koła ani felgi już sprawdzałem. pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1