.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 21:03:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BRAK OGRZEWANIA W C3
PostNapisane: 26.lis.2005 15:29:17 
Użytkownik

Witam
Mam wielka prosbe do wlascicieli C3,a mianowicie jak ktos mogl by mi sprawdzic jak sa doprowadzone weze do nagrzewnicy od silnika.
Ja u siebie mam wielki problem z ogrzewaniem na wsk 95 st,a z ogrzewania leci takie ledwo co cieple powietrze.Termostat OK.Ktos kiedys wyciagal wszystkie weze i pozniej to zakladal i nie wiem czy to wszystko jest dobrze pozakladane,w ksiazkach nic nie pisze jak powinny byc pozakladane ja ostatnio je przelozylem ale jest jescze gorzej.
Wyglada to nastepujaco:
-waz od pompy wody przez ta metalowa rurke idzie do parownika IN a pozniej do nagrzewnicy dolne wejscie
- pozniej wychodzi gora nagrzewnicy idzie do OUT parownik i do glowicy
,a wczesniej mialem
- od glowicy do parownika IN pozniej do nagrzewnicy do gornej rurki
- wychdzi dolna do parownika OUT i rurka metalowa na bloku do pompy
Jest tam jeszcze podlaczony wymiennik ciepla na skrzyni biegow ale tego to chyba jeszcze nikt nie odlaczal.Ale nie daje glowy.
Problemy z tym mialem od samego poczatku ale jakos zawsze dalo sie wytrzymac.
Nastepne pytanie czy uklad wodny w C3 sie jakos odpowietrza czy moze sam sie odpowietrza.Wczesniej mialem C2 i zawsze musialem odpowietrzyc po spuszczeniu plynu na wezu z nagrzewnicy bo wlasnie inaczej nie bylo ogrzewania jak sie tego nie zrobilo.
Kolejne pytanko to takie :
- jak mam odslonieta chlodnice ciezko jest uzyskac 80 st a jak ja zaslonie tak w 3/4 to jest w miare dobrze ale tylko do 80 km/h trzyma caly czas 98 - 95 st,a jak tylko przekrosze ta predkosc to spada do 85 st.
Zastanawiam sie tez na zaslonieciem atrapy tak zeby zimne powietrze nie lecialo na silnik,moze to cos pomoze ??
Juz nie moge na to patzec raz ze zimno jak w psiarni a dwa to takie spalanie ze lepiej juz by bylo jezdzic zilem z silnikiem benzynowym.Spalanie w tych temp to od 18 do 24 l. gazu na 100 km.
Prosze o jakas pomoc w rozwiazaniu problemu.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 19:13:20 
Użytkownik

Jeśli ogrzewanie nie grzeje to:
- przez nagrzewnicę nie płynie gorący płyn
- zimne powietrze nie przechodzi poprawnie przez nagrzewnice.

Przyczyna nr1 - mocno utrudniony lub wręcz zablokowany przepływ cieczy od głowicy do nagrzewnicy. Jesli masz klimatronic, to po drodze jest zawór otwierany podciśnieniowo. Może tu jest problem?

Przyczyna nr.2 - być może klapy kierujące zimne powietrze na nagrzewnice źle działają? Albo masz zapchany wlot powietrza na podszybiu.

Jeszcze w kwestii termostatu. Jesli jest on OK, to powinien trzymać temperaturę na poziomie 90 st., bez zasłaniania chłodnicy, niezależnie od temp na zewnątrz i innych warunków. Tu też może leżeć problem

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 12:17:21 
Użytkownik

jesli to ktos rozkladal i teraz nie grzeje to zastanowil bym sie nad linkami. Moja sugestia jest taka ze moze linka nie otwierac przeplywy powietrza cieplego, czyli zsunela sie z mocowania. Prosty sposob to taki, niech ktos Ci kreci pokretlem w kabinie od zimno do cieplo i z powrotem a ty uchyl lekko oslone na grodzi (podszybie) i z pomoca latarki looknij czy zmienia swoje polorzenie przy nagrzewnicy z pozycji skrajnych...

Powodzenia :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2005 08:12:01 
Użytkownik

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
Ale wczoraj siedzac sobie po godzinach w pracy troszku sobie z tym walczylem bo juz nie moglem wytrzymac bez ogrzewania i okazalo sie ze mialem zle pozakladane weze silnik nagrzewnica.
Waz wychodzacy z tylu bloku jest zasilaniem powinen isc do nagrzewnicy dolne wejscie i do parownika wejscie in,pozniej gorna rurka z nagrzewnicy do parownika OUT i metalowa rurka do pompy wody.
Pozniej male odpowietrzenie,odlaczylem wezyk na rurce metalowej poczekalem az zacznie plynac woda i zalozylem znowu na met. rurke i wynik jest wspanialy :)
Jak narazie jest jak w piekarniku jak sie juz nagrzeje do 90 st C :) i o to wlasnie chodzilo,zobaczymy jeszcze jak bedzie w wieksze mrozy,ale mam nadzieje ze sie juz nie zmieni.
Pozdrawiam wszystkich.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1