.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:37:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nie działa nadmuch powietrza wewnatrz, dmuchawa milczy
PostNapisane: 21.gru.2005 19:45:24 
Klubowicz

Witajcie,

Właśnie co przestała mi dzialać dmuchawa powietrza wewnatrz samochodu. Sprężarka od klimy włącza się, nawiewy przełączają się a dmuchawa nic.. zero powietrza, nic nie wieje a za oknem zima :/

Stalo sie to po kręceniu bączków na śniegu, tylko nie wiem jakim cudem miało by to związek z awarią dmuchawy. Włączam ECON, BI-LEV, AUTO, SZYBA - LOW i HI i nic. Wszystko działa prócz nawiewu powietrza, dmuchawa nie oddaje żadnych podejrzanych odgłosów, milczy.... Jest jakiś bezpiecznik od tego? Od czego tu zacząć? Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 23:14:15 
Klubowicz

to mi pomogliście, doszliśmy z Maliborem do tego, że prawdopodobnie kostka na dmuchawie nie styka i to jest przyczyną dziwnego działania nadmuchu. Jak wsiadłem później do samochodu to włączył się po pewnym czasie. Po wyłączeniu silnika i ponownym rozruchu znowu nie działało... po tym jak Malibor ruszył kostką, dmuchawa ruszyła. Jutro postaram się to przeczyścić i srawdzę jak będzie. Mam nadzieje, że to tylko to i nie będę musiał rozbierać "połowy samochodu".

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2005 20:34:29 
Użytkownik

Witam miałem to samo w A4 silnik nawiewu stop tylko po wstrząsie działał chwilę trzeba wymienić sillnik komutator i szczotki wytarte Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 11:14:41 
Klubowicz

też właśnie podejrzewam szczotki. Musze wytargac to teraz z samochodu i sprawdzic. Przy wyjmownaiu silniczka dmuchawy jest potrzeba wymontowania całej nagrzewnicy czy nie koniecznie? Można wymontować sam silniczek? Model samochodu w podpisie jak by co :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 11:35:29 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Pracuje Ci sprężarka na takę pogodę ?? :?: :!!: :!!:

O dmuchawie jest sporo w książce Ertzolda... ;)

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 12:29:23 
Klubowicz

sprezarka załącza się tylko wtedy, gdy czujnik załapie ciepła od silnika i przekroczy 5 stopni. Zdarza się to np. podczas stania w korku. Nie masz tak, że temperatura zew. Ci rośnie w momencie, gdy postoisz dłużej na włączonym silniku? Niestety tu Audi się nie popisalo i umieściło czujnik zaraz za atrapą blisko chłodnicy i silnika. Czujnik ma prawo łapać temperature od rozgrzanego silnika i chłodnicy w momencie, gdy samochód stoi i powietrze nie wlatuje przez atrape do chłodnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 16:56:10 
Klubowicz

okazało się, że chyba jednak szczotki się zawieszają i dlatego nie chce ruszać. Po walnięciu w silniczek rusza i kręci się dobrze. Narazie to pomogło i dmuchawa chodzi, ale jak długo pochodzi to chyba tylko ona sama wie. Mam pytanie związane z wymontowaniem jej. Czy jest konieczność wyciągania całej nagrzewnicy czy jakoś może da się odkręcić sam silniczek i go wyciągnąć. Trochę mało miejsca tam jest przez przewody od klimatyzacji, ale może ktoś ma już jakieś doświadczenie w wyjmowaniu samego silniczka dmuchawy? Myślę, że warto go rozebrać i sprawdzić co się posypało, przesmarować i jakoś zabezpieczyć. Może nie opłaca się w ogóle robić tego i założyć inny sprawdzony? Z góry dzięki za pomoc i życzę wszystkim wesołych i spokojnych Świąt.

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2005 16:58:46 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
U mnie żadnego powietrza od motoru nie łapie. Trzyma elegancko czy jadę czy stoję. <-

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 25.gru.2005 05:20:36 
Użytkownik

Witam. Opis jest do modelu C3. Silnik dmuchawy mocowany jest na "wcisk". Wysuwa się go w kierunku "klimy". Próbowałem go wyjąć zdejmując karbowaną rurę łączącą klimę z nadmuchem (po jej przecięciu) i odkręceniu (trudne) trzech wkrętów osłony na wlocie do nagrzewnicy. Niestety klima nie pozwala na wysunięcie "wiatraka" razem z silnikiem - nie mieszczą się między nagrzewnicą a klimą. Wiatrak (klatka) też jest bardzo mocno osadzony na osi silnika (wcisk). Tymczasowo zainstalowałem w tunelu wlotowym mały silnik z wiatraczkiem (przyciętym) od 125p (efekt nadmuchu dość mizerny), a całość naprawiłem dopiero po usunięciu klimy. Silnik miał całkowicie wytarty komutator i szczotki. Nie próbowałem demontować nagrzewnicy, czy odkręcać i odsuwać klimę, a może to by było prostsze wyjście.
Pozdrowienia.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1