.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 23:35:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: rozrzad 1,9tdi
PostNapisane: 11.mar.2006 20:07:45 
Użytkownik

mam takie pytanko czy poczawszy od silnika 1Z (90KM) poprzez 110, 115,130 jest taki sam rozrzad?? ten sam pasek te same rolki?? co jeszcze warto wymienic przy wymianie rozrzadu?? zgory dzieki za odpowiedz pzodrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2006 20:33:27 
Użytkownik

Witaj
Nie mam pojecia czy czesci sa te same bo mam inne auto ale co do rozrzadu to zalerzy jaki masz przebieg???A miedzy silnikami 2,5 116ps a 2,5 140ps jest róznica w czesciach a silniki prawie identyczne!!!
Ale i tak najlepiej wymienic wszystko i zeby warsztat w którym wymieniasz dał ci gwarancjie na wykonana usługe!!!
Do rolek i pasków jeszcze dochodzi pompa wody i napinacz lub napinacze jesli jest ich wiecej.
Dodam tylko ze ja wymieniałem dwa tygodnie temu całosc i zapłaciłem 850zł za wszystko łacznie z robocizna i z gwarancjia na 60tys!!! Ale ja mam inny silnik wiec u ciebie moze byc taniej!!
Pozdrawiam

Tytuł: Re: rozrzad 1,9tdi
PostNapisane: 11.mar.2006 21:10:04 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
konrad napisał(a):
mam takie pytanko czy poczawszy od silnika 1Z (90KM) poprzez 110, 115,130 jest taki sam rozrzad?? ten sam pasek te same rolki?? co jeszcze warto wymienic przy wymianie rozrzadu?? zgory dzieki za odpowiedz pzodrawiam

Z reguły wszystko jest inne.
90Km i 110 KM ma ją po dwie rolki.W mocniejszych silnikach jest ich juz nawet po 3 lub 4.
Przy wymianie rozrzadu warto wymienic jeszcze pompę wody i dolne koło wału razem z śrubą.
Jak coś pominołem niech mnie jeszcze jakis Klekotmaniak poprawi. :D

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2006 08:34:14 
Użytkownik

Na temat różnic pomiędzy rozrządami 1.9TDI niewiele ci powiem, niemniej przy wymianie dobrze wymienić wszystko, do czego się dokopało po zdjęciu paska. Oczywiście bez szaleństw typu pompa paliwa :)
W 1Z pompa wody nie chodzi na pasku rozrządu (tak jak w 2.5 TDI) i zawsze można niewielkim nakładem rozbierania wymienić ją kiedy indziej.

U mnie wyglądało to tak (czerwiec 2005r.):
- pasek rozrządu (Conti) - 70,-
- napinacz rozrządu (Litens) - 145,-
- rolka mała rozrządu (Ina) - 85,-
robocizna: 150,-

- sim. przód wału (Kaco) - 10,-
- koło żebate wału korbowego (HP) - 70,-
- śruba centr. wału korbowego (Org) 6,-
- sim. wałka rozrządu (Kaco) - 10,-
- sim. wałka pośredniego - (Kaco) - 10,-
- oring wałka pośredniego (Org) - 5,-
- uszcz. pokrywy zaworów (Reinz) - 70,-
- pasek MICRO alt. (Conti) - 40,-
robocizna: 30,-

Dodatkowo ustawili mi kąt wtrysku (konieczne przy zmianie rozrządu) i przejrzeli całość + 90tys. gwarancji (przy corocznej kontroli kogoś z zakładu).

Jeżeli chodzi o koło zębate ze śrubą, to konieczność wymiany wyjdzie po rozebraniu i obejrzeniu... Warto się przygotować na ten wydatek ale nie musi okazać się on konieczny.
Nie warto oszczędzać na simeringach. Koszt niewielki, a jak zaczną cieknąć, to znowu całość trzeba będzie rozebrać...
No i oczywiście po zdjęciu pokrywy zaworów co najmniej nie jest wskazane zakładanie spowrotem tej samej uszczelki.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1