.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 10:47:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przewody i wzmacniacz iskry
PostNapisane: 19.mar.2006 13:58:51 
Użytkownik

Witam
Ostatnio na Allegro spotkałem przyząd- wmacniacz iskry zapłonowej, na necie nic nie moge o tym znaleźć, gosciu pisze ze tego sprzedano 3mln sztuk(na świecie) i ze obniża zużycie paliwa o 15-20%, a moc + 5% okolo słyszał ktoś o tym czy to jakiś bajer typu magnetyzer, czy działa? Jak to sie może sprawdzić w 1.8T (150km), może dodać nowe przewody? np
linku do tego wzmacniacza nie podaje bo nie moge znaleźć, jak znajde to podam, kosztował jakoś 179zł (chyba) i był made in Germany.
Z góry dziękuje
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=90572354[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2006 14:58:48 
Użytkownik

Cześć,ja nie spotkałem zeby ktoś z moich kumpli miał to cudo zainstalowane,ale wiem na jakiej zasadzie to działa.Dawno temu w kraju zwanym PRL nie można było kupić świec zapłonowych,kabli wysokiego napięcia,już nie mówiąc o tłokach,pierścieniach itp.Silniki się zużywały i z czasem paliły dużo oleju o wątpliwej jakości.Olej powodował zarzucenie świec zaopłonowych i co za tym idzie przerywanie pracy silnika.Stara gwardia mechaników stosowała tzw.guzikowanie przewodów,polegało to na tym,że przecinano przewód,część miedzianą (pzewody były wtedy miedziane)przewlekało się przez dwie dziurki guzika i przez dwie pozostałe drugą część przewodu.przerwa między grotami przewodu (około 3-4mm)powodowała przeskok iskry i podniesienie napięcia tej iskry już na świecy.Po takim zabiegu świece były mniej podatne na zalanie.Myśle że to działa na podobnej zasadzie i jest to kolejna bzdura i wyciąganie kasy z posiadaczy aut.Dzisiejsze konstrukcje cewek zapłonowych na pewno nie potrzebują tuningu

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2006 15:01:03 
Użytkownik

mam takie przewody i moim zdaniem jest to pic na wode moim zdaniem nic nie zmieniają a do tego u mnie wyszło spalanie przy poj. 2.0 35L/100km
może spowodowane jest to tym iż auto skacze jak żaba przy średnim dodaniu gazu i nie mogę sobie z tym poradzić bo na forum nic ciekawego mi nie podpowiedzieli

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

jeśli ty miałbyś jakiś pomysł napisz na moim forum swoje opinie pozdrawiam antekmarcin

Tytuł: czyli wzmacniacz to kit
PostNapisane: 19.mar.2006 23:20:38 
Użytkownik

Dzięki
czyli wzmacniacz to kit, a przewody? bo kolega ANTEKMARCIN ma coś nie tak, z autem czyli niewiadomo jak to wpływa na "normalne"

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2006 07:23:12 
Użytkownik

wzmacniacz zaplonu/iskry to nie kit,tylko ze do zwyklego samochodu sie nie wstawia bo nie ma po co,stosuje sie to w samochodach przewaznie z turbina ale nie konicznie po wiekszym tuningu,np przy wiekszym doladowaniu przy wiekszych obrotach jest juz tak duza gestosc gazow w cylindrach ze normalna iskra nie wydala i trzeba wtedy wzmocnic,raczej na allegro tego nie kupisz ;-) a koszt takiego modulu tez nie jest maly :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1