.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lip.2025 12:48:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: swiece zaplonowe brisk
PostNapisane: 11.mar.2005 08:30:15 
Użytkownik

witam czy ktos z was uzywal lub moze wie cos o swiecach zaplonowych firmy brisk?chodzi mi dokladnie o swiece platynowe chce je zastosowac w s4 2.2 t, ale nic o tej firmie nie wiem a nie chcialbym sobie narobic problemow
pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 08:55:32 
Użytkownik

Auto: Audi RS4 B7 Avant
Uzywalem kidys w bardzo wyzylowanym aucie Renault 19 Williams po przerobce silnika i bylemz nich bardzo zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 13:22:14 
Użytkownik

Tez miałem kiedyś brisk ale premium i nikomu ich nie polecam. Były przypadki że briski się rozlatywały i ich części doprowadzały do uszkodzenia silnika. Ja byłem jednym z tych "szczęśliwców" którym owe super świece uszkodziły silnik...

Lpiej zamontuj świece porządnego producenta,firmy brisk nie polecam.

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 15:11:08 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
fajny silniczek :) zamontuj beru, albo ngk dedykowane do tego silnika i miej spokój przez kilka lat.

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 16:20:32 
Użytkownik

Ja we wszystkich furkach miałem NGK. Teraz musze zmoenić i kupeje Denso. Podobno są rewelacyjne.

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 17:29:22 
Użytkownik

Wojtek ACoupeQ napisał(a):
Tez miałem kiedyś brisk ale premium i nikomu ich nie polecam. Były przypadki że briski się rozlatywały i ich części doprowadzały do uszkodzenia silnika. Ja byłem jednym z tych "szczęśliwców" którym owe super świece uszkodziły silnik...

Lpiej zamontuj świece porządnego producenta,firmy brisk nie polecam.

Tak czytałem kiedyś o takich wypadkach ale nigdy się osobiście z tym nie zetknąłem (od 2 lat sprzedaje briski)...
Pamiętaj, że premium to świeca z najniższej półki (5zł/szt.), więc niczego nadzwyczajnego po nich nie można się spodziewać...
No a platinium to zupełnie inna bajka (przy czym sporo tańsza od znanych odpowiedników ;-) )

Ronn25 na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad świeczkami bezelektrodowymi briska - pewnie o osiągach myślisz :diabel: - wejdź na ich strone i poczytaj (jak pamiętam jest dość przejżysta).

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 18:58:54 
Użytkownik

Ja juz od sporego czasu jezdze na Briskach, tyle ze model 'Silver' zalecany do aut z gazem. polecam

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2005 20:33:50 
Użytkownik

Wiesz, jak ja kupowalem brisk premium to one wtedy kosztowały 25 zł/szt. a było to dokładnie 6 lat temu i była to bardzo "modna nowość" w światku tuningowym tak jaki i filtry powietrza K&N oraz słynne magnetyzery... Wszystko to miałem i wypróbowałem a prawda była taka że to co zaoszczędził magnetyzer (u mnie działał) to nadrobiły te świece...
Sprawdzałem na stronie firmy Brisk, miałem świece Brisk Premium LGS (tak się one teraz nazywają). Z tego co wiem i wyczytałem na tych "sportowych" briskach niejednokrotnie samochody traciły troche na osiągach. W wyjątkowych sytuacjach przysost mocy wynosił 1 KM...

Mnie założenie tego dziadostwa bardzo dużo kosztowało... Nikomu ich nigdy nie polece, nawet najwiekszemu wrogowi...

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 00:01:30 
Użytkownik

Polecam NGK.Tylko nie V-line

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 00:16:59 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
a dlaczego nie NGK v-line?

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł: Re: swiece zaplonowe brisk
PostNapisane: 12.mar.2005 01:03:57 
Użytkownik

ronn25 napisał(a):
witam czy ktos z was uzywal lub moze wie cos o swiecach zaplonowych firmy brisk?chodzi mi dokladnie o swiece platynowe chce je zastosowac w s4 2.2 t, ale nic o tej firmie nie wiem a nie chcialbym sobie narobic problemow
pzdr

Skoro nic nie wiesz o Briskach to czemu chcesz je zamontowac?
Na 100% problemow nie narobisz sobie montujac swiece NGK albo DENSO. Po zamontowaniu ich (NGK, DENSO) mozsz tylko odczuc poprawe w kuturze pracy jednostki napedowe, latwiejszy rozruch poranny itp.
Montujac nowe swiece dobrze by bylo gdybys zajzal do kopulki i palca rozdzielacza ew. zainwestowal w nowe kable WN.

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 09:29:10 
Użytkownik

Polecam NGK ja zmienilem na probe na Brisk i nie byłem zadowolony auto wyraznie cięzej zapalało co nie zdarzalo sie na NGK i wogole toche nierowno pracował silnik teraz z powrotem smigam na NGK i wszystko w jak najlepszym porzadku :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 09:56:17 
Użytkownik

dzieki za odpowiedzi to chyba zostane przy ngk,pytalem o te briski bo cena jest naprawde atrakcyjna, ale juz chyba wiem dlaczego tak jest,czy znacie moze jakies adresy stron zebym mogl sprawdzic ceny tych denso i beru?

Tytuł: Marek-czemu nie NGK
PostNapisane: 12.mar.2005 11:03:24 
Użytkownik

Czemu nie NGK?Nie mówie że sa złe ale moim skromnym zdaniem jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.NGK produkuje szerokie spektrum świec i tak kilkanascie typów pasuje do kilkudziesięciu motorów co moim zdaniem nie jest dobre.Ostatnio tez wymieniałem swieczki i wpisałem w google ngk vline.Sporo opinii zarówno dobrych jak i złych.po wypowiedziach ludzi którzy doznali porażki w zwiazku z wymiana świeczek na NGK wywnioskowałem ż trzeba dobrać odpowiednia swieczke do odpowiedniego motorku uwzględniając wiele czynników.I tak w moim aucie w jednym katalogu do mojego motorka podaja BKUR6ET-10 a w drugim PZFR5DM.I tu konsternacja.Fakt ze jedne to platynkiUwazam ze najlepsze świeczki to świeczki polecane przez serwis.Są sprawdzone przynajmniej.Sam jeżdziłem na Iskrze i też bylem zadowolony.A jesli NGK przypasuja też będą cykać.Podobno trzeba tez patrzec gdzie robione.Francja czy Japan.Japońskie podobno mniej zawodne

Tytuł: Re: Marek-czemu nie NGK
PostNapisane: 12.mar.2005 11:16:51 
Użytkownik

TomekA3 napisał(a):
Czemu nie NGK?Nie mówie że sa złe ale moim skromnym zdaniem jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.NGK produkuje szerokie spektrum świec i tak kilkanascie typów pasuje do kilkudziesięciu motorów co moim zdaniem nie jest dobre.Ostatnio tez wymieniałem swieczki i wpisałem w google ngk vline.Sporo opinii zarówno dobrych jak i złych.po wypowiedziach ludzi którzy doznali porażki w zwiazku z wymiana świeczek na NGK wywnioskowałem ż trzeba dobrać odpowiednia swieczke do odpowiedniego motorku uwzględniając wiele czynników.I tak w moim aucie w jednym katalogu do mojego motorka podaja BKUR6ET-10 a w drugim PZFR5DM.I tu konsternacja.Fakt ze jedne to platynkiUwazam ze najlepsze świeczki to świeczki polecane przez serwis.Są sprawdzone przynajmniej.Sam jeżdziłem na Iskrze i też bylem zadowolony.A jesli NGK przypasuja też będą cykać.Podobno trzeba tez patrzec gdzie robione.Francja czy Japan.Japońskie podobno mniej zawodne

cały myk polega na odpowiednim dobraniu współczynnika ciepła świecy. NGK moim zdaniem robi naprawde dobre świece a czy są dobrze dobrane można sprawdzić po pewny m czasie je wykręcając i sprawdzająć nagar na izolatorze, który powinien być czysty przy elektrodzie ale znowu nie za biały bo to oznacza że świeca za bardzo dostaje po tyłku. Ja tam V line`y polecam. Doszły mnie słuchy żę champion wypuścił jakąś nową serię a ceny są niższe niż odpowiednik NGK ale to nieoficjalna informacja :) - treba by sprawdzić

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2005 15:04:17 
Użytkownik

Czarek_S a co Ty za swieczki uzywales w swojej s4?

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2005 08:44:50 
Użytkownik

taka swieczka idzie w oryginale do S4.

Obrazek

Platynowa BOSCH F5DPOR z cienką elektrodą.

Tutaj jest co nieco na ten temat:

http://www.sjmautotechnik.com/trouble_s ... html#plugs

Dodatkowo jest napisane, ze katalog podaje zamiennie 3-elektrodową FR5DTC, jednak autor tego tekstu jej nie poleca do tego silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2005 10:45:16 
Użytkownik

Są jeszcze swiece Halo. Podobno przynoszą bardzo pozytywne efekty. Tylko trzeba je zamawiać wysyłkowo no i cena też lekko zaporowa w porównaniu z NGK (40 kilka złoty za sztukę). stronka do tych świec to www.haloglobal.com.
Moje doświadczenia z NGK vline są takie, że na sekwencyjnym gazie wytrzymują bez problemów 22-25 (znaczy tyle mi wytrzymały) i to jest według mnie trochę za mało. Auto ma okres wymiany świec 60 tys km więc na gazie powinny chociaż dobić 30. CHociaż żeby była jasność jak V-liny wymieniałem po 50 tys km na benzynie to też były mocno zuzyte.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2005 11:48:25 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
taka swieczka idzie w oryginale do S4.

Obrazek

Platynowa BOSCH F5DPOR z cienką elektrodą.

Tutaj jest co nieco na ten temat:

http://www.sjmautotechnik.com/trouble_s ... html#plugs

Dodatkowo jest napisane, ze katalog podaje zamiennie 3-elektrodową FR5DTC, jednak autor tego tekstu jej nie poleca do tego silnika.

w temacie małe sprostowanie... zalecana jest akurat z gruba elektrodą
i żeby jej nie mylić z tańszą platynową z cienka elektrodą...

wowo napisał(a):
Ja we wszystkich furkach miałem NGK. Teraz musze zmoenić i kupeje Denso. Podobno są rewelacyjne.

i jak wowo, załozyłeś?

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2005 13:19:04 
Użytkownik

maciu napisał(a):
w temacie małe sprostowanie... zalecana jest akurat z gruba elektrodą i żeby jej nie mylić z tańszą platynową z cienka elektrodą...

swieczki boscha i ngk do tego silnika (aan) maja cieniutkie koncowki, prawie jak szpilki, zeby iskra byla skupiona i zawsze taka sama,obydwie elektrody maja platyne w miejscach przeskoku. no i wcale nie są takie tanie, okolo 80-90zł za sztuke.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1