.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 21:59:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cięcie sprężyn w Coupe B3...
PostNapisane: 10.wrz.2005 14:50:54 
Użytkownik

Witam mam pytanie, założyłem nowe koła: Felgi 16" 7,5J z oponami 205/55 i auto wyglada jak picnic country ;-) Chciałbym obciąc troche sprezyny z przodu (nie wiem jeszcze czy z tylu tez ale okaze sie jak obetne przednie) i nie wiem o ile je ciachnąć i czy to w ogole bezpieczne?? Czy ktos to juz moze robil w Coupe B3?? $$ poszła na felgi wiec o kupnie jakis kolorowych sprezyn moge narazie pomarzyc...

Tytuł: Re: Cięcie sprężyn w Coupe B3...
PostNapisane: 10.wrz.2005 15:27:00 
Użytkownik

Lochus napisał(a):
Witam mam pytanie, założyłem nowe koła: Felgi 16" 7,5J z oponami 205/55 i auto wyglada jak picnic country ;-) Chciałbym obciąc troche sprezyny z przodu (nie wiem jeszcze czy z tylu tez ale okaze sie jak obetne przednie) i nie wiem o ile je ciachnąć i czy to w ogole bezpieczne?? Czy ktos to juz moze robil w Coupe B3?? $$ poszła na felgi wiec o kupnie jakis kolorowych sprezyn moge narazie pomarzyc...

Z tego co wiem to auto nie moze miec nizszych sprezyn niz 40mm od standardowych przy standardowych amorkach (zeby ich nie rozwalilo). podobno bezpiecznie obcina sie 1 do 1,5 zwoju sprezyny. Zalezy tez od twardosci sprezyn - nei wiem jak jest w audi

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 15:38:38 
Klubowicz

tu poczytaj
http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=20046&highlight=uci%EAcie+kawa%B3ka

Audi B4 2.6 ABC LPG ...
Audi B3 1.8 LPG...
Audi B3 1.6 LPG...
Alfa 156 2.4 JTD...

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 17:34:25 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Biorąc pod uwagę ceny używanych sportowych sprężyn do Twojego modelu nie bardzo rozumiem sens narażania życia.. ale każdy robi co chce :peace:

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 18:28:32 
Użytkownik

cięcie sprężyn.....niektórzy mają fantazje..... :(:

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 18:45:42 
Klubowicz

odradzam mialem tak w golfie auto stalo sie nerwowe szybko wpadalo w poslizg, obcite byly tylne sprezynki. Obcinaniu stanowczo nie.
Lepiej dozbieraj pesos i kup jakies sprezynki sportowe czyt. krotsze

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2005 21:59:31 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Po co masz ciąć sprężyny? Jeszcze się namęczysz... Poprostu rozpędź się i walij w drzewo. Będzie mniej kłopotu :/ A tak poważniej (jeżeli w takim beznadziejnym temacie można być poważnym), to zawias będzie Ci dobijał, obetniesz starą sprężynę, która już swoje przeszła i może pęknąć (pękła w C3 kolegi). Na allegro widziałem kpl sprężyn za 150 PLN Kup Teraz. Wyluzuj...dozbieraj i kup sobie zdrowie...

PostNapisane: 10.wrz.2005 22:52:19 
Użytkownik

Lochus napisał(a):

a myślałeś żeby sobie obciąć zwój z główce? ;)
obetnij tył to będzie coupe :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2005 10:10:06 
Użytkownik

Jak ktos bedzie mial takie sprezyny to niech da znac, aha to podaj linka do tych sprezyn za 150PLN to wezme od razu jak jest taka cena, bo niewidzialem ponizej 200zł...

P.S. Aha jezeli mozecie to powiedzcie jakie sprezyny pasuja do mojego auta?? Chodzi mi o to czy tylko i wylacznie jeden rodzaj przeznaczony akurat do Audi Coupe B3 czy moze od zwyklej B3 lub B4 w sedanie i z roznymi silnikami??

PostNapisane: 15.wrz.2005 08:21:01 
Klubowicz

Lochus napisał(a):
Witam mam pytanie, założyłem nowe koła: Felgi 16" 7,5J z oponami 205/55 i auto wyglada jak picnic country

Pozdrawiamy krawężniki i wyrwy w asfalcie :diabel:

Po co ludzie robią takie rzeczy na nasze drogi. Nie dosyć że musisz z tym jeździć jak z jajkiem, to jeszcze Cię wytrzęsie. A jak utniesz sprężyny... szkoda słów.
Kupisz krótsze i twardsze to może nie będzie dobijać, ale o komforcie jazdy lepiej zapomnij - klasa 126p, tyle że ciszej w środku. I zbieraj kaskę na wymianę większości gum i przegubów za pół roku.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 08:30:09 
Użytkownik

Jakbys zauwazyl mam profil 55 czyli wysoki i nie musze jezdzic jak z jajkiem, dlatego wlasnie nie kupilem 17" o profilu 40...pozdrawiam czytajacych...

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 14:20:32 
Użytkownik

Nie wiem jak sprawa ma sie w Audi, mam je od niedawna, ale swojego czasu miałem E-36 i jak założyłem 17 calowe koła musiałem obniżyc przód, pojechałem do polecanego od znajomych zakładu KOWALSKIEGO, którzy takie tematy robili w autach naprawde wysokiej klasy, obniżyli mi przód o 30mm, efekt był super, strata na komforcie naprawde znikoma, zachowanie auta na zakretach nie buziło moich zastżeżen. Podstawowa różnica polegała na tym, ze oni te sprężyny SCISNELI na gorąco a nie skrócili.

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 14:23:10 
Użytkownik

Lochus napisał(a):
Jakbys zauwazyl mam profil 55 czyli wysoki i nie musze jezdzic jak z jajkiem, dlatego wlasnie nie kupilem 17" o profilu 40...pozdrawiam czytajacych...

sam profil 55 czy 40 nic nie mówi o grubości bez podania szerokości opony :P

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 15:30:31 
Użytkownik

Jak tak czytam to na poczatku troche mnie to zaczelo wkurzac al potem sie ciut rozesmialem :): Zastanawiam sie dlaczego kazdy kombinuje i przerabia zaslyszane historyjki... Jaks ie czlowiek zapyta o cos powaznego i skomplikowanego to nikt sie nie odzywa a tu las rak :>

Po pierwsze: chcesz uciac sprezyne to tnij, jak nie sa wypracowane to jest szansa ze nic sie nie stanie ale pamietaj, robiac to skracasz prace amorka, subiektywne wrazenie bedzie ze samochod stal sie twardszy. Jak bedziesz mial jakis poprzeczny uskok na drodze lub wpadniesz na garba to rozwalisz amorki. Tloczysko w standardowym ma swoj skok i tak ma byc, musial bys dac moooocne odboje ktore przejely by w razie takiego wybryku energie uskoku w dol masy auta :(:

Po drugie: nie sadze aby dobrym pomyslem bylo kupno uzywek sprezyn, bedziesz mial znowu problemy bo ktos pewnie je sprzedaje bo sa juz zajechane, dupsko ciegnie sie za samochodem po glebie albo przod upadnie (obym sie mylil i bedziesz mial szczescie) :peace:

Po trzecie: jesli chcesz zalozyc sprezyne alinarna to licz sie z tym ze w momecie kiedy masz slabe amorki bedziesz sie odbijal jak pileczka pimpongowa na nierownosciach i wtedy jest dopiero niezly meksyk ;-) :diabel:

Po czwarte: zalezy jakie sprzyny zapodasz do samochodu taki bedziesz mial komfort jazdy. Rozne firmy maja inaczej. Moge Ci z dosfiadczenia polecic Veiteca, jest to nie najtansza firma ale znaja sie na tym co robia. A z drugiej strony to nie jest golf wiec skakac nie bedzie jak pusta taczka a prowadzenie bedzie o wiele lepsze niz na standardzie, napewno na zakretach Twoj chrupek nie bedize sie potpieral lusterkami tylko swobodnie wejdziesz w zakret, ale pamietaj, na progresie jest o wiele wieksza mozliwosc w pokonywaniu zakretow ale o wiele mniej wyczuwalny moment krytyczny w ktorym zaczyna brakowac Ci przyczepnosci i raczej samochod nie jest tolerancyjny w tym momencie :P

Zycze powodzenia i dobrego, logicznego przemyslenia tej sprawy

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 16:39:40 
Użytkownik

maciu napisał(a):
Lochus napisał(a):

O szerokosci pisalem w pierwszym poscie w tym temacie...jeszcze raz pozdro dla czytajacych :P

@mAlIbOr :peace: dzięki stary, jedyna konkretna odpowedz na moje pytanie, jednak poczekam troche i kupie nowe sprezyny obnizajace max. o 40mm bo tyle podobno mozna na oryginalnym zawieszeniu, najwyzej bedzie to za rok na nowy sezon, a zreszta i tak juz niedlugo bedziemy zakladac zimówki :P Dzieki i pozdrawiam....jak bedziesz mial jakis namiar na TANIE sprezyny to daj cyne :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 16:48:11 
Użytkownik

Lochus napisał(a):
maciu napisał(a):
Lochus napisał(a):

O szerokosci pisalem w pierwszym poscie w tym temacie...jeszcze raz pozdro dla czytajacych :P

ale ja tak ogólnie :P
bo tu piszesz o samym profilu... jak można powiedzieć że 55 to wysoki...
przeciez to zalezy od szerokości oponki... w jednej bedzie wysoki w innej
nie :D

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2005 12:20:59 
Użytkownik

A tak wracajac do tematu - pekniecie sprezyny - jak to wyglada?? Jade sobie a tu nagle sprezyna peka i co?? Ryje od razu autem po asfalcie podkolem po kole i nie moge juz kompletnie dalej jechac itp.??Czy amortyzator to trzyma jeszcze wszystko??
P.S. Posty w stylu --> i od razu walisz w drzewo itp. darujcie sobie...pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2005 14:01:49 
Użytkownik

Trociniarz napisał(a):
Nie wiem jak sprawa ma sie w Audi, mam je od niedawna, ale swojego czasu miałem E-36 i jak założyłem 17 calowe koła musiałem obniżyc przód, pojechałem do polecanego od znajomych zakładu KOWALSKIEGO, którzy takie tematy robili w autach naprawde wysokiej klasy, obniżyli mi przód o 30mm, efekt był super, strata na komforcie naprawde znikoma, zachowanie auta na zakretach nie buziło moich zastżeżen. Podstawowa różnica polegała na tym, ze oni te sprężyny SCISNELI na gorąco a nie skrócili.

cześc.troszkę sie wtrące ale jest to zmiana charakterystyki materiału( rozhartowanie-ściśnięcie- hartowanie) raczej nie zrobią równo i szybko będą złomowate .posłuchaj kolegów i kup nowe.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2005 20:47:21 
Użytkownik

Auto: Passat B4 '96 1.8 ADZ
Ostatnio znajomemu urwalo 1,5 zwoja sprezyny przedniej w megance I. Efekt? Auto jeszcze jezdzilo, ale koncowka sprezyny zleciala z kielicha i tarla o opone... Pozdro:)

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2005 20:53:04 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Ja mam prośbę, żeby ludzie nie jeżdżący na niskim profilu a tylko oglądający go na TVN Turbo odpuścili sobie wywody i brednie.

Piszę poprawnie po polsku

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1