.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 18:52:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zamarzł gaz?
PostNapisane: 31.paź.2005 09:01:39 
Użytkownik

Czesc

Rano wsiadam do samochodu odpalam bez problemow przejezdzam z 1 km ( przelaczyl sie na gaz) i nagle silnik stracil moc i zgasl odpalam zaskoczyl przelaczam na benzyne jest ok, na gazie z trudem utrzymywal 200-400 obrotow nagle zgas juz na gazie chodzic nie chcial. Po jakiejs pol godzinie odpalilem ponownie na benzynie zrobilem z 10 km przelacZylem na gaz i jest ok.
Zatankowalem ten gaz na "obcej" stacji, jak myslicie był kiepskiej jakosci? dzien wczesniej zrobilem na tym gazie ze 200 km i bylo ok. Acha w momencie kiedy silnik tak ledwo chodzil parownik (tak to sie chyba nazywa) pokryty byl caly szronem

... /

Jeśli masz samochód to musi mieć cztery kółka!
no i cos na zapasie:)

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 09:04:14 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Parownik Ci zamarzł a nie gaz :D

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 09:08:56 
Użytkownik

Kolego nie masz obiegu wody przez parownik. W poldku przyczyną była uszkodzona uszczelka pod głowicą, ale może masz za mało cieczy chłodzącej. Sprawdż poziom i w razie potrzeby dolej. Mam nadzieje że to tylko to bo głowica to wiadomo kupa roboty.

Tytuł: Re: Zamarzł gaz?
PostNapisane: 31.paź.2005 09:11:24 
Użytkownik

mar1 napisał(a):
Czesc
Acha w momencie kiedy silnik tak ledwo chodzil parownik (tak to sie chyba nazywa) pokryty byl caly szronem

Wszystko wskazuje, ze faktycznie zamarzl parownik....
Sprawdz
1. poziom plynu w ukl. chlodzenia ,
2. droznosc przewodow wpinajacych parownik do ukladu chlodzenia

Te czynnosci to pierwsze co przychodzi do glowy...

+ A80 B3 1800cm3 JN noLPG

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 09:18:27 
Użytkownik

Dzieki za info faktycznie moze byc za malo plynu, zaraz pojde sprawdzic.

... /

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 09:27:13 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Gaz w pierwszej chwili ma około -50 C .Jeżeli nie nagrzejesz silniczka do temp około 10 C to zawsze będziesz miał problem.
Proponuje w zimie odpalić autko na bęzynie i zagrzać przez pare minut

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 09:47:00 
Użytkownik

1. sprawdź czy masz stan płynu w normie
2. sprawdź czy układ nie jest zapowietrzony

parownik poprotsu nie dostaje wody a co za tym idzie, nie ma go co rozgrzać :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 10:07:00 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Gaz w pierwszej chwili ma około -50 C .Jeżeli nie nagrzejesz silniczka do temp około 10 C to zawsze będziesz miał problem.

zawsze odpalam na bezynie

... /

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 10:32:51 
Użytkownik

Ja ostatnio miałem to samo po wymianie węża prowadzącego płyn do nagrzewnicy. Przyczyna - zapowietrzony układ i mało płynu - dolałem, otworzyłem na maxa ogrzewanie w aucie i dolałem płyn i w minutę parownik się rozgrzał - obieg był pełen.

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 10:44:59 
Użytkownik

mar1 napisał(a):
ADAM 12 napisał(a):

zawsze odpalam na bezynie

No i dobrze .Tylko potrzymaj go trochę na benzynce.
Ja osobiście zimą odpalam autko ide na śniadanko i dopiero jadę.
Tu chodzi o to aby reduktor osiągnął odpowiednią temp.
Gdy na dworze jest temp.około -5C to nagrzanie reduktora musi chwilę potrwać.A jeżeli ty go po 1 km zmrozisz gazem to nie ma bata musi się membrana zawiesić.
Ja pale autko tylko na gazie(bez skojarzen :D ) bez względu na temp.otoczenia ale to jest inna para kaloszy
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2005 10:54:11 
Użytkownik

Stało się to dopiero 1 raz, samochód jak zwylke troche pochodzi na benzynie przy ok. 2000 obr/min sam przełącza na gaz całą poprzednią zime przejeździłem i nie było takiej sytuacji jeśli się powtórzy bedę musiał postawić u mechanika - bo cos z pewnością bedzie nie tak.

... /

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 09:15:57 
Użytkownik

a tak wogóle to masz płyn czy jeszcze wodę :)
takie cuda mogą się dziać nawet gdy jest płyn ale za bardzo ochszczony, proponuję najpierw sprawdzić poziom i temperaturę zamarzania tego co jest w układzie chłodzenia, a dopiero ewentualnie później szukać dalej.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 09:58:33 
Użytkownik

sam plyt bez "dolewek" w postaci wody

... /

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 09:58:52 
Użytkownik

U mnie kilka lat temu padła pompa wody i nie dawała obiegu cieczy chłodzącej dlatego działo się to samo.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 10:21:13 
Użytkownik

Panowie nie jest przyczyną czy macie płyn,wodę czy pepsi w układzie czy jest obieg czy go nie ma.
Parownik ma w sobie dwie membrany jedną od wolnych obrotów i drugą odpowiedzialną za podawanie odpowiedniej ilości gazu.
Tu problem polega na tym przy zbyt szybkim przełączeniu na gaz tak zwana pierwsza fala gazu wpada w parownik i ma temp ok -50C to membrana zamarza i przestaje efektownie podawać gaz dalej.
Ot cała przyczyna tego że autko zgasło i nie chciało jechać.
Na benzynie nie ma tego problemu ponieważ benzyna nie ma tak niskiej temperatury i zawsze będzie podana do komory spalania bez względu na temperature.
Zamarznięty układ chłodniczy spowoduje tylko i wyłącznie wzrost temp silnika i to zazwyczaj znaczny.
A więc tak jak wcześniej wspomniałem.
a)Odpalić na benzynie
b)Wypić kawę
c)odjechać w siną dal...... :) bez problemu na gazie
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 11:10:10 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Panowie nie jest przyczyną czy macie płyn,wodę czy pepsi w układzie czy jest obieg czy go nie ma.
Parownik ma w sobie dwie membrany jedną od wolnych obrotów i drugą odpowiedzialną za podawanie odpowiedniej ilości gazu.
Tu problem polega na tym przy zbyt szybkim przełączeniu na gaz tak zwana pierwsza fala gazu wpada w parownik i ma temp ok -50C to membrana zamarza i przestaje efektownie podawać gaz dalej.
Ot cała przyczyna tego że autko zgasło i nie chciało jechać.
Na benzynie nie ma tego problemu ponieważ benzyna nie ma tak niskiej temperatury i zawsze będzie podana do komory spalania bez względu na temperature.
Zamarznięty układ chłodniczy spowoduje tylko i wyłącznie wzrost temp silnika i to zazwyczaj znaczny.
A więc tak jak wcześniej wspomniałem.
a)Odpalić na benzynie
b)Wypić kawę
c)odjechać w siną dal...... :) bez problemu na gazie
Pozdrawiam

niestety ma wpływ to co jest w układzie a to dlatego że jak sam piszesz gaz wpada w parownik i się rozpręża to ma temp.-50C a z tego co mnie uczyli w szkole to woda(nie wiem jak pepsi :) ) zamarza w temp.0C- i co wtedy?woda która jest w reduktorze zamarznie na kość i choć w reszcie obiegu ma już jakąś tam temp np.30C to musi upłynąć jakiś czas nim ten zamarznięty na kość reduktor puści.Wiem to ponieważ sam miałem taki problem w zeszłym roku, dolałem koncentratu i ustąpiło.teraz gdzy mam odpowiedni płyn palę z gazu na okrągło czy lato czy zima i wogóle nie mam tego typu problemów.pozdro Łysy2.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 11:25:50 
Użytkownik

Już 3 razy miałem przypadek ze jechałem na gazie a układ był zamarznięty bo wodę w układzie miałem.Jedyny mankament takiej jazdy to temp około 120 C na wskaźniku i wybuchające przewody wodne :D .
Woda zamarznie ale nie przeszkodzi to w pracy reduktora.Dopiero kiedy zamarza membrana pojawiają się problemy

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 11:39:35 
Użytkownik

nie jest tak do końca prawda to co pisze Adam 12, znam dużo ludzi który rano odpalaja, od razu na gaz i auto hula, poprotu sprawdź sobie -> ODPOWIETRZENIE UKŁADU <- -> czy obieg wody masz ok <- , prosze was nie piszcie o śmiganiu na wodzie bo az mnie cofa jak można zwykłą wode nalać do układu :zly: (mój poprzednik nalał :(: tylko nagrzewnica pompa wody i niedwano chłodnica poszła przez 1 barana głupote, moge zrobić i pokazać zdjęcia nagrzewnicy jak kamień potrafił ja zjeść :(: ), wracajac do tematu: normalne że w zimie jak odpalisz na paliwku i po 10 minutach chodzenia wrzucisz na Lpg to reduktor moze sie lekko spocic bo jasna sprawa ze LPg nie dostanie ciepłej wody i zacznie się coś dziać ale nie do tego stopnia że ci reduktor zamarznie i auto będzie gasło, moim zdaniem coś masz z obiegiem :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 13:05:13 
Użytkownik

ależ Panowie to czy jest układ zapowietrzony łatwo sprawdzić:po pierwsze mimo dużej bądź bardzo dużej temperatury na wskaźniku w aucie nagrzewnica nie grzeje, a po drugie może być jeszcze taki motyw że sam reduktor jest zamontowany zbyt wysoko(zapowietrzony)- ale to przecierz łatwo sprawdzić a mianowicie odpalić i nagrzac silnik na benzynie(nie przerzucać na gaz) i zobaczyć czy reduktor będzie gorący- jeśli zimny to wiadomo że zapowietrzony.
Ps.B4 się świetnie odpowietrza trza tylko popuścić śrubkę na wężu który idzie do nagrzewnicy w okolicy podszybia i koniecznie otworzyć pokrętło grzania na full, lać powoli(nie należy o tym zapominać) płyn do momentu aż się zacznie lać zakręcic spowrotem śrubkę , dolać płynu do zbiorniczka do właściwego poziomu i jazda, po jakimś czasie sprawdzić czy nie ubyło go nazbytnio(w razie czego uzupełnić) i po robocie.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2005 13:44:09 
Użytkownik

Łysy2 napisał(a):
ależ Panowie to czy jest układ zapowietrzony łatwo sprawdzić:po pierwsze mimo dużej bądź bardzo dużej temperatury na wskaźniku w aucie nagrzewnica nie grzeje, a po drugie może być jeszcze taki motyw że sam reduktor jest zamontowany zbyt wysoko(zapowietrzony)- ale to przecierz łatwo sprawdzić a mianowicie odpalić i nagrzac silnik na benzynie(nie przerzucać na gaz) i zobaczyć czy reduktor będzie gorący- jeśli zimny to wiadomo że zapowietrzony.
Ps.B4 się świetnie odpowietrza trza tylko popuścić śrubkę na wężu który idzie do nagrzewnicy w okolicy podszybia i koniecznie otworzyć pokrętło grzania na full, lać powoli(nie należy o tym zapominać) płyn do momentu aż się zacznie lać zakręcic spowrotem śrubkę , dolać płynu do zbiorniczka do właściwego poziomu i jazda, po jakimś czasie sprawdzić czy nie ubyło go nazbytnio(w razie czego uzupełnić) i po robocie.
heheh nieraz jest problem z odkręceniem tej super śrubki na weżu nagrzewnicy, i wtedy dopiero cieknie i się zapowietrza

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1