.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 11:40:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28.cze.2005 11:11:03 
Użytkownik

wowo napisał(a):
Wg mnie dane są oki (poza tym takich danych na nec ie jest dużo więcej)To jest cięzka bryka więc nie ma sie co dziwić. Nie piszcie że 13 letnie autko (bez modyfikacji) przyspiesza lepiej niż dane fabryczne.

no właśnie nie przyspiesza lepiej niż dane fabryczne, bo dane fabryczne podają równo 8,0s do 100km/h, ale mój egzęplaż był bardzo zbliżony do tego wyniku, nawet raz G-tech pokazał 7,9 ale prawdopodobnie było lekko z górki pod sam koneic próby :D . Ale wyniki rzędu 8,1 do 8,3 były jak najbardziej powtarzalne

wowo napisał(a):
Pomiary komórką czy stoperem to można sobie wsadzić w .... Najbardziej miarodajnym wskaźnikiem jest zhamowanie auta. Wtedy widać czarno na białym w jakiej kondycji jest autko, a kręcone czasy w głowniej mierze będą uzależnione od kierowcy.
od tamtej pory wiele sie zmieniło

Pomiar stoperem może być bardzo dokładny, i nie różni sie wiele od pomiaru G-Tech'em, robiłem takei próby i różnice były niewielkie pomiędzy tymi droma urządzeniami, dlatego twierdze że stoperem też można zmieżyć auto i to w dużym przybliżeniu. Tylko przy stoperze jest jedna wada, mierzymy przyspieszenie do "licznikowego" 100km/h a g-tech ma swój licznik w postaci radaru lub innego rozwiazania zależy od producenta, sposobów jest wiele

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2005 07:43:30 
Użytkownik

8sek do setki ma coupe i B4. C4 jest o około 1s wolniejsze. Nie wiem skąd masz te dane ale są błędne.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2005 13:48:44 
Użytkownik

wowo napisał(a):
8sek do setki ma coupe i B4. C4 jest o około 1s wolniejsze. Nie wiem skąd masz te dane ale są błędne.

z oryginalnej instrukcji obsługi dołączanej do każdego samochodu.

Wczoraj byłem u kolegi co ma c4 2.8 FWD ale Avant na sykwencyjnym wtrysku LPG, robiliśmy pomiary i wychodzi na gazie w granicach 8,9 a na benzynie 8,4 - 8,6s do 100km/h.

Może jeszcze ktoś pokusił by się o pomiar swojej ośki i zamieścił wynik :?:

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2005 16:10:49 
Użytkownik

pw napisał(a):
Tylko przy stoperze jest jedna wada, mierzymy przyspieszenie do "licznikowego" 100km/h a g-tech ma swój licznik w postaci radaru lub innego rozwiazania zależy od producenta, sposobów jest wiele

śmiem twierdzić że stoper ma więcej wad!

radaru? a może wideoradaru? :D :P
wiem! na pewno tam GPS siedzi!!!

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2005 22:15:26 
Użytkownik

maciu napisał(a):
śmiem twierdzić że stoper ma więcej wad!

radaru? a może wideoradaru? :D :P
wiem! na pewno tam GPS siedzi!!!

Bez przesady, stoperem też można zmieżyć dokładnie jeśli ma sie odpowiedni refleks, kiedy czujesz że samochód rusza wciskasz start i kiedy jest stówa stopujesz żadnej filozofi tu się nie dopatrzysz, a to że wyniki ze stopera wychodzą podobne (błąd nie większy niż 5%) to chyba wystarczający dowód na to że stoperem tez da się zmieżyć. Spróbuj a zobaczysz stoperem też da sie dokładnie

Co do GPS w akcelerometrze to głowy nie dam bo może i takie są tylko pytanie po co??. Jest kilka banalnych sposobów na pomiar prędkości, taki akcelerometr można zrobić sobie w domu (jest w ofercie AVT, na allegro też widziałem płytka gotowa do montzrzu bodajże 25pln, wystrczy wyświetlacz i przyciski).
Akcelerometr może działać na zasadzie radaru (tak działają te prostrze) również wystarczy tylko czujnik przyspieszenie (np. można zrobic z czujnika poduszki powietrznej) i szybki procesor arytmetyczny który prędkość wylicza poprzez całkowanie przyspieszenia i już mamy porędkość, idąc dalej pomiar może opierać sie na wykożystaniu efektu Doplera. Dodatkowo droższe akcelerometry sa wyposażone w żyroskop do ustalania poziomu, ale pierwsze słysze o GPS'ie w akcelerometrze, owszem GPS'u można urzyć jako pomiar prędkości, ale jest on bardzo mało dokładny bo do działania GPS'u są potrzebne współżędne trzech satelit do określenia położenia a niestety u nas w polsce GPS dopiero raczkuje i nadaje sie jedynie do nawigacji w samochodzie, a nie do określania położenia z dokłądnością do sekund szerokości geograficznej, zreszta nigdzie na świecie do tego sie nie nadaje bo dokładność lokalizacji poprzez GPS przy najlepszych urządzeniach sięga 20-50-ciu metrów

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2005 07:35:05 
Użytkownik

pw napisał:
Cytuj:

bez urazy, ale masz chyba instrukcje nie od tego auta ;)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2005 22:19:17 
Użytkownik

wowo napisał(a):
pw napisał:
Cytuj:

owszem od tego, w instrukcji od AUDI 100 jest napisane jak wół że 2.8 128kW ma 0-80km/h 5,3s i 0-100 8,0s Vmax 218km/h

Czy może ktos potwierdzić te dane bo widze że jestem tu uwarzany za mało wiarygodnego człowieka

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2005 22:48:45 
Klubowicz

pw napisał(a):
wowo napisał(a):
pw napisał:
Cytuj:

owszem od tego, w instrukcji od AUDI 100 jest napisane jak wół że 2.8 128kW ma 0-80km/h 5,3s i 0-100 8,0s Vmax 218km/h

Czy może ktos potwierdzić te dane bo widze że jestem tu uwarzany za mało wiarygodnego człowieka

moim zdaniem 2,8 AAH ma 9,1s do setki - moze masz dane z 30zaworowca??

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2005 23:35:51 
Użytkownik

kubus5429 napisał(a):
moim zdaniem 2,8 AAH ma 9,1s do setki - moze masz dane z 30zaworowca??

Nie to jest instrukcja obsługi od Audi 100 C4 z 1993r z silnikiem 128kW (174KM), na jutro postaram się cyknąć fotkę tej instrukcji, poza tym miałem to auto i przyspieszało tak jak instrukcja nakazuje z mała granicą będu, ale to wiadomo różna benzyna itp.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2005 23:57:18 
Klubowicz

wowo napisał(a):
pw napisał:
Cytuj:

Jakaś stuningowana ta instrukcja, w mojej jak wół stoi: 2.8 128kW - FWD - manual: 9.3 s, automat: 10.5 s (oba do 100 km/h)

A mierzenie przyspieszenia stoperem to sobie w buty możesz wsadzić ;)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2005 00:31:00 
Użytkownik

piotr napisał(a):

A mierzenie przyspieszenia stoperem to sobie w buty możesz wsadzić ;)

ciekawa teza bo jednak wychodzi niemal identycznie jak akcelerometrem, może poprostu trzeba umieć sie posługiwac stoperem :?:

instrukcję cyknę na jutro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1