.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 00:44:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 08:51:19 
Użytkownik

idzie to jakoś wyregulować ?

MrDadi

---------------------------------------------------
Audi 80 B4 2,3E '94 + gazik BRC Just
Audi 80 B3 1,8E '87

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 08:53:37 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
mrdadi napisał(a):
idzie to jakoś wyregulować ?

Niestety obawiam się że nic na to nie poradzisz. Jedynym skutecznym i pewnym sposobem pomiaru jest odczyt via GPS ...

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 09:54:21 
Użytkownik

Auto: RS6 Avant C5 MTM
Wicie tak czytam i czytam i wszyscy macie po trochu racji.!

Bo tak w te 220km/h w 1.8 wierze.. ale trzeba tu zaznaczyć kilka szczegółów.!!

po pierwsze i najważniejsze 1.8 to gażnik a nie wtryski.!!!! a wiec Vmax może mieć wiekszy.! po drugie brak kataloizatora.!!!! po trzecie mniejsza waga.!!!

Do tego dobra gurka i brak sumienia kierowcy moze dać Vmax 220 (biedny silnik jakie to już musiało mieć obroty.)

Zejde troche z marki.. w swoim życiu mialem 3 polonezy.! począwszy od 1.6 GLE
potem 1.6 GLI Abimex i 1.6 GLI BOSCH ciągle to ten sam silnik i ta sama buda.!! czyli zmiany konstrukcyjne można wykluczyc, opory itp..

pirwszy zamykał szafe 180km/h do osiagniecia drugi z wiekimi bulami 170km/h trzeci to juz był mół do potegi 150km/h to to już chciało wyskoczyć z pod maski.! jak widziecie im postep techniczny był wiekszy tyk kurde osiągi spadały.. z ciekawostek raz jedyny w Niemczech na autobanie szlifujac gary za mercedesem wskazówka staneła nam pionowo w dół ale to było 5 km z górki może niemocnej ale zawsze to z górki czyli wyliczając coś koło 200km/h dodam że coś takiego tylko udało mi się zrobić pierwszym gażnikowym polonezem.! ale był uba poldek 200 kurde normalnie do ginesa powinni nas zapisać oczywiście prędkość licznikowa... aa te oczy gościa z merola poprostu szczeny na podłodze szukał jak go poldas wyprzedzał przy naddzwiekowej.!!!:D:D:D tu nalezy jeszcze dodać że to było na niemieckim paliwie.:( zanzczyć nalerzy jeszcze coś poldka nieogranicznału obroty bo 180km/h to było jakieś 5,5 tys takze moc go tu blokowała nie obroty.

W audi skrzynie biegów są tak zestrojone że Vmax to jest również max obrotów silnika.:( moje 2.6Q poszło maxymalnie 230km/h ale to było z lekkiej górki na prostym odcinku autostrady potrafi rowno ciągnąc 220km/h i to też jest początek czerwonego pola brotomierza także wszystko zgodnie z fabryką.!

Zapominacie tu taż o jednej ważnej kwesti... dane fabryczne to Vmax jaki potrafi samocód osiągnąc na prostym odcinku drogi przy pełnym ociążeniu.!

czyli zgodnie z normą ilośc ludzi zgodnie z homologacją liczona jako osoba-75kg + 50kg bagażu i to jest Vmax.. jeśli wasze furki lecą ponad fabryczny Vmax to nieoznacza że trafił wam sie jakiś ponadprzecietny egzęplaż.!!! załadujcie auto normowo i sprawdzcie powiem wam że mało który samochód dojdzie do Vmax przy prawidłowym ociążeniu.

Następna kwestia to przeciążalność silnika przy wtryskach komputer niepozwala na przeciązanie dawkując paliwo tak aby niebyło zabogate co oczywiście ma odbicie w osiągach, przy gażniku tego niema ciągnie ile może i nic tam nie pilnuje zeby nie było zabogato a co zatym idzie osiągi mogą być wyższe niź powinny. W takim przypadku pozostaje tylko kwestia obrotow silnika i dlatego w przeszłości przekręcenie silnika było poważnym problemem bo dało się to zrobić dlatego ktoś wymyślił odciecie zapłonu.!! Obecnie wtryskowe silniki mają takie sterowanie że ich przeciążanie praktycznie niewystępuje ile by niewciś na gaz to komputer podejmuje decyzje ile oktualnie paliwa dostanie silnik. przy gaźniku po gwałtownym wciśnieciu gazu robilismy mocny prysznic silnikowi dając mu wieciej niż potrzebuje i to znacznie.

porównywanie osiągów silników gaznikowych i wtrysków w taki sposób jak to robicie jest bezsensowne bo zawsze wyjdzie wam ze stare b3 bedzie szybsze od b4 nawet z większym silnikiem wynika to oczywiście z postępu technologicznego niestety dodanie komputerów i wtryskiwaczy niepoleprzyło dynamiki silników a emisje spalin.! do tego jeszcze dochodzi zwiekszająca się waga samochodu i to dość znacznie co w efekcie daje kiepskie wyniki i potrzebe montowania takich silników jak 2,6 i 2,8 w autach sredniej kalsy co wcale nie robiło z tych samochodów bolidów.

Chcecie potwierdzienia .? spróbujcie sie ścignać z Golfem I 1.8 GTI ciekawe czy ktoś wygra..????

pewnie dopiero S-ka mu da rade...:D:D:D:D

to tyle mam nadzieje że troche rozjaśniłem wam pojęcie dlaczego macie takie a nie inne Vmax.

Opel Zafira 1,8 16V + LPG 2011->jest
Triumph Rocket III Roadster blue haze + tuning 2011->jest
Audi RS6 Avant Black Edition (C5) 2013->jest
Dodge RAM van 2001 3,9L + LPG 2014->jest
----------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 10:16:25 
Użytkownik

Esperak napisał(a):
Wicie tak czytam i czytam i wszyscy macie po trochu racji.!

Bo tak w te 220km/h w 1.8 wierze.. ale trzeba tu zaznaczyć kilka szczegółów.!!

po pierwsze i najważniejsze 1.8 to gażnik a nie wtryski.!!!! a wiec Vmax może mieć wiekszy.! po drugie brak kataloizatora.!!!! po trzecie mniejsza waga.!!!

Do tego dobra gurka i brak sumienia kierowcy moze dać Vmax 220 (biedny silnik jakie to już musiało mieć obroty.)

Zejde troche z marki.. w swoim życiu mialem 3 polonezy.! począwszy od 1.6 GLE
potem 1.6 GLI Abimex i 1.6 GLI BOSCH ciągle to ten sam silnik i ta sama buda.!! czyli zmiany konstrukcyjne można wykluczyc, opory itp..

pirwszy zamykał szafe 180km/h do osiagniecia drugi z wiekimi bulami 170km/h trzeci to juz był mół do potegi 150km/h to to już chciało wyskoczyć z pod maski.! jak widziecie im postep techniczny był wiekszy tyk kurde osiągi spadały.. z ciekawostek raz jedyny w Niemczech na autobanie szlifujac gary za mercedesem wskazówka staneła nam pionowo w dół ale to było 5 km z górki może niemocnej ale zawsze to z górki czyli wyliczając coś koło 200km/h dodam że coś takiego tylko udało mi się zrobić pierwszym gażnikowym polonezem.! ale był uba poldek 200 kurde normalnie do ginesa powinni nas zapisać oczywiście prędkość licznikowa... aa te oczy gościa z merola poprostu szczeny na podłodze szukał jak go poldas wyprzedzał przy naddzwiekowej.!!!:D:D:D tu nalezy jeszcze dodać że to było na niemieckim paliwie.:( zanzczyć nalerzy jeszcze coś poldka nieogranicznału obroty bo 180km/h to było jakieś 5,5 tys takze moc go tu blokowała nie obroty.

W audi skrzynie biegów są tak zestrojone że Vmax to jest również max obrotów silnika.:( moje 2.6Q poszło maxymalnie 230km/h ale to było z lekkiej górki na prostym odcinku autostrady potrafi rowno ciągnąc 220km/h i to też jest początek czerwonego pola brotomierza także wszystko zgodnie z fabryką.!

Zapominacie tu taż o jednej ważnej kwesti... dane fabryczne to Vmax jaki potrafi samocód osiągnąc na prostym odcinku drogi przy pełnym ociążeniu.!

czyli zgodnie z normą ilośc ludzi zgodnie z homologacją liczona jako osoba-75kg + 50kg bagażu i to jest Vmax.. jeśli wasze furki lecą ponad fabryczny Vmax to nieoznacza że trafił wam sie jakiś ponadprzecietny egzęplaż.!!! załadujcie auto normowo i sprawdzcie powiem wam że mało który samochód dojdzie do Vmax przy prawidłowym ociążeniu.

Następna kwestia to przeciążalność silnika przy wtryskach komputer niepozwala na przeciązanie dawkując paliwo tak aby niebyło zabogate co oczywiście ma odbicie w osiągach, przy gażniku tego niema ciągnie ile może i nic tam nie pilnuje zeby nie było zabogato a co zatym idzie osiągi mogą być wyższe niź powinny. W takim przypadku pozostaje tylko kwestia obrotow silnika i dlatego w przeszłości przekręcenie silnika było poważnym problemem bo dało się to zrobić dlatego ktoś wymyślił odciecie zapłonu.!! Obecnie wtryskowe silniki mają takie sterowanie że ich przeciążanie praktycznie niewystępuje ile by niewciś na gaz to komputer podejmuje decyzje ile oktualnie paliwa dostanie silnik. przy gaźniku po gwałtownym wciśnieciu gazu robilismy mocny prysznic silnikowi dając mu wieciej niż potrzebuje i to znacznie.

porównywanie osiągów silników gaznikowych i wtrysków w taki sposób jak to robicie jest bezsensowne bo zawsze wyjdzie wam ze stare b3 bedzie szybsze od b4 nawet z większym silnikiem wynika to oczywiście z postępu technologicznego niestety dodanie komputerów i wtryskiwaczy niepoleprzyło dynamiki silników a emisje spalin.! do tego jeszcze dochodzi zwiekszająca się waga samochodu i to dość znacznie co w efekcie daje kiepskie wyniki i potrzebe montowania takich silników jak 2,6 i 2,8 w autach sredniej kalsy co wcale nie robiło z tych samochodów bolidów.

Chcecie potwierdzienia .? spróbujcie sie ścignać z Golfem I 1.8 GTI ciekawe czy ktoś wygra..????

pewnie dopiero S-ka mu da rade...:D:D:D:D

to tyle mam nadzieje że troche rozjaśniłem wam pojęcie dlaczego macie takie a nie inne Vmax.

Jest prawdą to co piszesz, moim starym Poldziem 1,5 GLE na niemieckiej autobahnie z mocnej góry zasuwałem prawie 190 , ale już mni wyrywało kierownice z ręki a Niemiaszki pukali się w głowy :P
Normalny v-max to było ok 165 km/h i zależał mocno od jakości paliwa, które się wlało.

Nie pisz natomiast że wprowadzenie wtrysku nie spowodowało wzrostu dynamiki, bo spowodowało i to znacznie. Przyspieszenia są lepsze a zużycie paliwa mniejsze.
Porównaj sobie zuzycie paliwa przez silnik gażnikowy a wtryskowy oraz porównaj ich moce i momenty. Jeśli przy tej samej pojemności w silniku wtryskowym nie podniesiesz mocy ale spadnie zużycie paliwa to już oznacza że jego sprawność (moc pobrana do mocy oddanej) jest wyższa.
Co do zgolfa GTI to masza rację ale istniał jeszcze Golf VR6 i kilku moich kolegów , którzy nie opanowali maszyny zaraz po jego zakupie wakacje spędzali za nogami w gipsie :P

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 10:42:43 
Klubowicz

Ja jeszcze swojej 2.3 na maxa nie sprawdzalem. Poki co lecialem 190 na gazie.

W chwili obecnej mam problem z predkosciomierzem, raz mi wskazuje OK a raz dochodzi do 130 i sie zatrzymuje, moze wiecie co to moze byc :?: :?:

było A4 1.9 TDI avant quattro /AFN/
jest: XC90 T6 i Nissan Juke

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:14:52 
Klubowicz

Kowicz napisał(a):
Ja jeszcze swojej 2.3 na maxa nie sprawdzalem. Poki co lecialem 190 na gazie.

W chwili obecnej mam problem z predkosciomierzem, raz mi wskazuje OK a raz dochodzi do 130 i sie zatrzymuje, moze wiecie co to moze byc :?: :?:

tak masz słaby silnik i wiecej nie poleci :diabel: :diabel:
ja natomiast swoją C3 Q w ostatnią środę leciałem 200 na Armii Krajowej z Lejkersem i Vanilką jak się ścigaliśmy , natomiast mój V-max to 215 jaki udało mi się wykręcić 2 osoby kupa bagażu około 150 może trochę więcej kilo więc myślę że to by się przekładało na jakieś 4 osoby +10 kilo bagażu.(leciałem na PB 95) na gazie jeszce nie sprawdzałem ale myślę, że nie przekroczę 200 mimo iz mam licznik do 280. O takich prędkościach już nawet nie mażę u siebie :) opory powietrza masa i moc już na to nie pozwolą :(

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:22:49 
Klubowicz

Dred: jak zawsze bardzo dowcipny jestes ;-)
Problem jest w tym ze obroty rosna czyli auto "chyba: przyspiesza natomiast licznik zatrzymuje sie na 130 i dalej nie chce :(

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:25:45 
Użytkownik

Kowicz napisał(a):
Problem jest w tym ze obroty rosna czyli auto "chyba: przyspiesza natomiast licznik zatrzymuje sie na 130 i dalej nie chce :(

Najprawdopodobniej masz usterkę g:DD
Podejrzewam uszkodzenie prędkościomierza ... może wskazówka dociśnieta zbyt mocno, albo był dzwonnik wcześniej ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:29:48 
Klubowicz

baskecior napisał(a):
Kowicz napisał(a):

Podejrzewam uszkodzenie prędkościomierza ... może wskazówka dociśnieta zbyt mocno, albo był dzwonnik wcześniej ;)

No nie wiem ale czasami dziala dobrze a czasami sie zawiesza, dodam ze tylko przy 130 sie zawiesza.
Licznik ma wlozone biale tarcze i podejrzewam ze to one cos blokuja.

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:30:45 
Użytkownik

na białych szybciej idzie ?

:D

MrDadi

---------------------------------------------------
Audi 80 B4 2,3E '94 + gazik BRC Just
Audi 80 B3 1,8E '87

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:32:41 
Użytkownik

Kowicz napisał(a):
baskecior napisał(a):
Kowicz napisał(a):

No nie wiem ale czasami dziala dobrze a czasami sie zawiesza, dodam ze tylko przy 130 sie zawiesza.

Może przy podmianie tarcz coś zostało źle złożone, obstawiam zbyt mocno dociśniętą wskazówkę albo wykrzywioną ...

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 11:43:23 
Użytkownik

Ja maluchem tesciowej 180km/h :D

A tak powaznie moim C4 220-225 km/h (na liczniku)

B5 ADR Avant - okolo 210 km/h

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 12:42:05 
Klubowicz

baskecior napisał(a):
Kowicz napisał(a):
baskecior napisał(a):
Kowicz napisał(a):

Może przy podmianie tarcz coś zostało źle złożone, obstawiam zbyt mocno dociśniętą wskazówkę albo wykrzywioną ...

możę po prostu tarcza troszkę odstaje w tym miejscu bo np się odkleiła albo coś takiego . najlepiej rozkręcić i sprawdzić!!

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2005 13:02:37 
Klubowicz

Poczekam az sie cieplo zrobi i wtedy bede kombinowal.

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 01:29:11 
Użytkownik

o ile sie nie myle to Golf I Gti mial silnik 1.6 na wtrysku mechanicznym boscha a nie 1.8 i mocy to mialo 110 koni ale smigal swietnie,sam takim 200 lecialem, stare dzieje, szkoda ze nie uchowaly sie te autka jakos u nas. te same silniki byly montowane w b2 np rocznik 81' i tez fajnie smigaly bo mialem takiego :D .

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 03:54:44 
Użytkownik

s2power napisał(a):
o ile sie nie myle to Golf I Gti mial silnik 1.6 na wtrysku mechanicznym boscha a nie 1.8 i mocy to mialo 110 koni

To byl na 100% silnik 1,8 110 km.
Teraz wezcie sobie Panowie wage tego autka ( ok 1000 kg) i juz sie wyjasni skad jego dynamika ;)
Fakt faktem, mialem kiedys okazje przejechac sie takim GTI w wersji Pirelli, to naprawde potrafilo zadziwic niejednego- wlacznie ze mna, kiedy to kolega objezdzal nim jak chcial moje Coupe GT 2,2 :!:

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 12:45:38 
Klubowicz

Auto: 210vtq
W golfach było 1,6- 110 km, 1,8- 112 km i pirelli edition 1,8 -140 km :P . Marcin czy pirelli o ktorym piszesz to taki zielony metalik :?:

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 13:02:22 
Użytkownik

emte napisał(a):
W golfach było 1,6- 110 km, 1,8- 112 km i pirelli edition 1,8 -140 km :P . Marcin czy pirelli o ktorym piszesz to taki zielony metalik :?:

140 to napewno nie bylo (to nie bylo 16V), ale masz racje- 112.
A tamten to byl taki bordowy metalik, ale z towarzystwa "oponiarzy" :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 19:37:31 
Użytkownik

golf 1.8 GTi 16V moc 107KM a to wasze pirelli edition to silnik 1.8 tzw KR 136KM

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2005 20:43:45 
Użytkownik

Autko jak w podpisie 205/h na autobanie.

Audi A4 1,9 TDI AFN

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1