.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 00:15:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: B3 - dziwnie odpala i kontrolka oleju dłużej świeci ...
PostNapisane: 10.kwi.2005 07:32:29 
Użytkownik

Witam !

Panowie, sprawa wygląda następująco, wiem że może być trudno określić, tak "na odległość" ale spróbuje to dokładnie opisać, a więc ... Wsiadam rano do auta, zapalam, odpala odrazu, ale coś nie tak z obrotami, przy odpaleniu wzrosną do 900-1000 obr/min ale później spadają do 400-500 obr i prawie zgaśnie silnik, do tego kontrolka oleju gaśnie po ok. 3 sek. Jak już jest silnik ciepły to musze kręcić troszeczke dłużej (ok. 3 sek.) ale z obrotami już jest lepiej, już nie spadają tak bardzo i kontrolka oleju pali sie troszke krócej, przez jakieś 2 sek. Dodam że jak były temperatury poniżej zera, rano wsiadałem odpalałem i było wszystko - obroty na miejscu, kontrolka gasła szybciutko. Już Kiedyś zauważyłem że czasami jak stoje na światłach to obroty potrafią np. z 1000 obr zejsc na kilka-kilkanaście sek. na 700-800 i z powrotem na 1000 Co to może być ?? Pomóżcie...

Dodam że mam 1.8 bez LPG.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2005 10:08:48 
Użytkownik

Napiszcie coś tutaj ... doradzcie coś ...

...nie żebym przesówał na początek ... ;)

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 20:47:36 
Użytkownik

Odgrzebałem ten temat bo mi sie przypadkiem nawinął i chce podzielić się pewnymi spostrzeżeniami.

Otóż pojechałem z tym problemem (poranne falowanie obrotów) do mechanika, który stwierdził że trzeba podrególować wtryski bo je sie powinno co jakiś czas kontrolować. Mówie OK, wyrególował, dokręcił, postukał ;) troszke sie polepszyło, ale to nie było to co chciałem. Dalej zdarzało sie mu "zafalować".
Gdzieś wyczytałem że (rzecz sie akurat tyczyła BMW E32) warto przed zapaleniem auta przekręcić kluczuki tak zeby te wszystkie kontrolki sie zapaliy i dopiero po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach odpalić auto. Spróbowałem i faktycznie pomogło, ładnie odpala rano - nie faluje (no może czasami troszeczke, ale rzadko) A więc jak ktoś ma taki problem to niech spróbuje tak zrobić.

Pozdrawiam i mam nadzieje ze sie komuś przyda.

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 22:05:58 
Użytkownik

Mam podobne jaja musze sprawdzic twoja teorie :)

VW Golf VI 1.4 Tsi - jest

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 22:27:47 
Użytkownik

to by wyglądało na akumulator ciś paliwa (jest tam taka bańka jak filterek paliwa za zbiornikiem z prawej strony na górze po odsuniećiu wykładziny widać)albo nieszczelność w ukł zasilania paliwem.
sprawdz na zimnym silniku czy za drugim uruchomieniem masz to samo .
.włączysz zapłon i nie kręcisz rozrusznikiem pompa napełni układ paliwa pod odp.ciśnieniem i obroty nie falują.
a zkontrolką to nie wiem powinna gasnąć szybciej na zimnym silniku. najlepiej spr.ciś oleju manometrem

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1