.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 10:16:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [audi c3 83rok 1,8gaznik] wskaznik temperatury silnika
PostNapisane: 31.sie.2005 12:28:05 
Użytkownik

W moim aucie brak wskaznika temperatury, troche to niewygodne bo nie wiem czy silnik jest dogrzany i czy sie nie przegrzewa. Role wskaznika zbyt wysokiej temp jest (tak mi sie wydaje) kontrolka czerwona migajaca ktora widze podczas odpalania auta. Jak to dzial ktos wie? Gdzie sie ewentualnie wpiac zeby dorobic sobie oddzialny wskaznik wskazowkowy?

Sugestia 2: Z glowicy silnika wychodzi krociec wody w ktory wmontowany jest czujnik 4-stykowy (czy ton element odpowida miedzy innymi za spr temp max silnika?) dalej na tym kruccu jest wkrecony oddzielnie tak jakby czujnik temp - jak w oplu omedze z takim malym grzybkiem-stykiem pod konektorek "matke" wsowany prostopadle. Czy ewentualnie jesli w zestawie liczniko jest wskaznik wskazowkowy to do tego czujnika podpiety jest jakis kabelek?
Czy ten czujniczek na konektorka dziala tak ze zmaina sie jego rezystancja wraz ze wzrostem temp silnika czy dziala na zasadzie indukaowania sie nisiego napiecia zmienieajacego swoja wartosc ze wzgledu na tamp (jak termopara w grzejnikach) ?

Poprosze o jakiakolwiek woedze nawet czesciowa, a moze jat jakis fachowiec co robil juz takeis przerobki wskazan tepm silnika i zna temat dokladnie?

Pilna sprawa

Z gory dzieki :peace:

Tytuł: Re: [audi c3 83rok 1,8gaznik] wskaznik temperatury silnika
PostNapisane: 04.wrz.2005 22:51:21 
Użytkownik

i tu tez nikt nie wie?

troche sam pokombinowalem, ale czekam na opinie

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2005 13:52:42 
Użytkownik

Witam!
Posiadam audi c2 avant 81' też w desce nie ma wskaźnika temperatury.
Ostatnio zaczęło mnie to trochę denerwować, gdyż bez temp i ciśnienia oleju nie wiadomo co się dzieje z silnikiem.
Więc po przebadaniu auta stwierdziłem że trzeba zainstalować czujnik.
Czujnik wziąłem od poloneza i w trójniku wpiołem go w mały obieg zaraz za termostatem.Wskaźniik też pochodzi od polonii.Po wyskaloaniu czunika w kompiei wodnej na palniku i wmontowaniu okazalo sie ze temp. jest za niska, więc wymienilem termostat i jest Ok.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 17:19:11 
Użytkownik

hidy napisał(a):
Witam!
Posiadam audi c2 avant 81' też w desce nie ma wskaźnika temperatury.
Ostatnio zaczęło mnie to trochę denerwować, gdyż bez temp i ciśnienia oleju nie wiadomo co się dzieje z silnikiem.
Więc po przebadaniu auta stwierdziłem że trzeba zainstalować czujnik.
Czujnik wziąłem od poloneza i w trójniku wpiołem go w mały obieg zaraz za termostatem.Wskaźniik też pochodzi od polonii.Po wyskaloaniu czunika w kompiei wodnej na palniku i wmontowaniu okazalo sie ze temp. jest za niska, więc wymienilem termostat i jest Ok.
Pozdro

ja wzialem wskaznik od opla ascony razem z czuja ktora wkrecilem w ten kruciec przy glowicy, ale to nie jest chyba dobre rozwiazanie bo od glowicy daje caly czas wysoka temp...walne w maly obieg moze...a trojniczek skad masz od poldka, taki ze w niego czyjnik sie wkreci? jak sklowales? kompiel w naczyniu z termomrtrem? jesli juz przeskalowales sobie to napisz mi z twojego doswiadczenia jakie temperatury ma silnik w audi (bo to moje 1 audi a z tego co widze ma wyzsze od innych aut) np przy jezdzie na teasie czyloi temp normal...w korkach do ilu ci rosznie i ile dmuchawa ci zmniejsza (jesli dasz rade), jesli nie to zadowole si ekazda wedza w tym temacie...bo zrobiony przeze mnie czujnik ni epodoba mi sie troche (brak rzeczywistej temp) :(

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 18:21:44 
Klubowicz

Nie wiem dokładnie czy u Ciebie tak jest, ale w większości pięciocylindrówek w C3 po prawej wychodzi wąż wodny z głowicy i własnie tuż przy nim w dół wychodzi 4 stykowy czujnik do wskazań temperatury na descoe rozdzielczej i zdaje się, że też do klimy jesli samochód taką posiada. Od góry w to samo miejsce jest wkręcony czujnik temperatury odpowiadający za sterowanie pracą silnika.

Pozdrawiam

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł: Wskazania temperatury silnika.
PostNapisane: 09.wrz.2005 20:21:11 
Użytkownik

Cześć.
Czujnik pomiaru temperatury silnika powinien być usytuowany w najwyższym punkcie układu chłodzenia silnika a w tym przypadku w Audi jest to wąż, który łączy głowicę z chłodnicą i w niego są założone czujniki pomiaru tem. - jeden z nich wskazuje temperaturę na zegar deski rozdzielczej.
Nara.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 21:55:43 
Użytkownik

Odnosnie pytań Lx2005 w c2 niezauważyłem żadnych czyników z 4 pinami.
Czujnik od poloni wpiołem w kupiony trójnik(takie jak te które odprowadzają od nagrzewnicy ciecz na reduktor).No to w ten trójnik wkleiłem czujnik od poloneza.odpiłowałem od niego zbędny metal który oddawał by ciepło na zenątzrz bo czynik w końcu nie jest już wkręcony w blok tylko jest w plastiku i jego połowa odstaje od rurki.
Ale najpierw wszystko wyskalowałem.
Czujnik w garnku z wrzącą wodą dał jakiś sygnał do wskaźnika i na wskaźniku naniosłem 100 st.No i jeszcze naniosłem 50 i 80.Chciałbym nadmienić że termistory które są w tym czujniku z biegiem czasu zmieniają swoje własciwosci i co roku błąd wzrasta o aż 3%!! WIĘC W STARYCH ATACH ZE STARYMI CZUJNIKAMI WSKAZANIE TEMPERATURY JEST POWAŻNIE ZANIŻONE LUB ZAWYŻONE! Ja mam czujnik z 20 letniej poloni i mylił się aż o 15 st! Po wyskalowaniu jest ok!(tz nie patzre na liczby wskaźnika tylko na moje naniesione)
Dokładnie nie wiem przy ilu włacza sie wentylator ale napewno nie jest to 100st tylko ok 95 a temp w trasie plasuje się na ok 90.+-2st.
Dzisiaj w wawie stałem trochę w korkach w 32st gorąca i tem. nie przekroczyła 100.
Mój czujnik jest zamontowany na rurce która idzie od termostatu na nagrzewnice.Takie jest moje rozwiązanie w 5cyl silniku w c2.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2005 22:44:29 
Użytkownik

hidy napisał(a):
Odnosnie pytań Lx2005 w c2 niezauważyłem żadnych czyników z 4 pinami.
Czujnik od poloni wpiołem w kupiony trójnik(takie jak te które odprowadzają od nagrzewnicy ciecz na reduktor).No to w ten trójnik wkleiłem czujnik od poloneza.odpiłowałem od niego zbędny metal który oddawał by ciepło na zenątzrz bo czynik w końcu nie jest już wkręcony w blok tylko jest w plastiku i jego połowa odstaje od rurki.
Ale najpierw wszystko wyskalowałem.
Czujnik w garnku z wrzącą wodą dał jakiś sygnał do wskaźnika i na wskaźniku naniosłem 100 st.No i jeszcze naniosłem 50 i 80.Chciałbym nadmienić że termistory które są w tym czujniku z biegiem czasu zmieniają swoje własciwosci i co roku błąd wzrasta o aż 3%!! WIĘC W STARYCH ATACH ZE STARYMI CZUJNIKAMI WSKAZANIE TEMPERATURY JEST POWAŻNIE ZANIŻONE LUB ZAWYŻONE! Ja mam czujnik z 20 letniej poloni i mylił się aż o 15 st! Po wyskalowaniu jest ok!(tz nie patzre na liczby wskaźnika tylko na moje naniesione)
Dokładnie nie wiem przy ilu włacza sie wentylator ale napewno nie jest to 100st tylko ok 95 a temp w trasie plasuje się na ok 90.+-2st.
Dzisiaj w wawie stałem trochę w korkach w 32st gorąca i tem. nie przekroczyła 100.
Mój czujnik jest zamontowany na rurce która idzie od termostatu na nagrzewnice.Takie jest moje rozwiązanie w 5cyl silniku w c2.
Pozdrawiam

dzieki bardzo za odpowiedz...bede kombinowal dalej z przerobkami :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1