.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 19:32:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80/90 coupe potzrebne opinie
PostNapisane: 12.paź.2005 20:16:56 
Użytkownik

Witam mam zamiar kupic audi coupe 2,3 z LPG tylko zastanawiam sie nad wersjami 10V i 20V noi czy kupic quattro czy nie. Mam pytanie odnosnie cen części, typowych usterek i na co zwracac uwage przy zakupie. Jaka jest trwałosc napedu Quattro i z jakimi kosztami moze wiązac sie eksploatacja.

Pewnie na te wszystkie pytania są gdzies odp na forum (ktorych mimo szukania nie znalazłem ;) ) wiec prosze o wyrozumiałosc dla nowego usera na forum ;)

z gory dziekuje za odpowiedzi :)!!!

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2005 20:52:52 
Użytkownik

Witaj
ja mam 20v coupe i nie narzekam,quattro czy nie?kto co woli, co cztery to nie dwa :diabel:,ceny czesci sa raczej niskie,ja u siebie w napedach nic nie robilem smiga jak ta lala,trwalosc quattro w audi jest ok, jak nie bedziesz szpery na asfalcie zalaczal i strzelal ze sprzegla z 5tys/obr :D,oska czy cztery lapy jak bedziesz dbal to bedzie smigac
P.S bierz moja coupe :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2005 23:47:22 
Użytkownik

Jesli nie jestes fanem osiagow za wszelka cene i chcesz tani samochod kup 10V oske. Jesli jezdzisz po czymkolwiek innym niz suchy asfalt to 10V quattro.
Jesli chcesz jakie takie osiagi to 20V ale takie trudno trafic w przyzwoitym stanie ... albo 2.8
Oska od quattro rozni sie cenami elementow zawieszenia do tylu, ale generalnie to nie sa jakies wyrywajace z butow kwoty, oraz wydechem ktory jesli nie trafisz na dobrego goscia co ci go dorobi to cena wali na kolana ;-)
Z motorow w Coupe moim zdaniem mozna polecic 3 jednostki 2.3 10V 2.3 20V i 2.2 20V :P

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 07:14:38 
Użytkownik

jazda zadnym samochodem nie sprawia mi frajdy jak 90 coupe i tylko Quattro.

Samochod zachowuje sie jak przyklejony do asfaltu - jak bedziesz mial to docenisz ten komfort:)

Sam mam 20V i wiem jedno... jest cholernie wrazliwy, glownie jego czujniki. Jak bedzie sie o niego dbalo na biezaco (co troche kosztuje) to nie powinno byc problemu. A naped jak wyzej napisalem, quattro i dobre opony, bo nawet 4 lapy z badziewnymi skarpetami na nic sie zdadza.

Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 14:35:12 
Użytkownik

1. Coupe z silnikiem 2.3 10v jest ok, w chwili obecnej poruszam się na takiej. Silnik stosunkowo dynamiczny, 9.2 sekundy do setki, piękny dźwięk.
2. Spalanie przy oszczędnej jeździe w mieście (bez nadmiernego wciskania gazu, jazda do 2,5 tys obrotów z kilkoma wyjątkami np. przy wyprzedzaniu) na poziomie 11-12 litrów, przy dynamicznej (do 4 tys. obrotów) do 13 litrów. W trasie spalanie na poziomie ,8,5-9 litrów przy 120-140 km/h.
3. Jeśli zakupisz model zadbany w dobrym stanie (szansa 1%) poniesiesz jedynie koszty podstawowe (paski, filtry itp.), jeśli w stanie tradycyjnym (szansa 99%) - utopisz "nieco" więcej grosza (jak w każdym innym aucie).
4. Szanse na znalezienie w miarę trzymającego się silnika 2.3 20v (wiem bo sam szukałem) są niewielkie, więc nastaw się na 10v choć warto poświęcić nieco więcej czasu na ten pierwszy.
5. Quattro jest przereklamowane, choć warto je mieć podobnie jak inne dodatki w postaci ABS-u czy klimatyzacji - wszystko wpływa na jakość i bezpieczeństwo jazdy (opinia z autopsji).
6. Jeśli będziesz już na 99% zdecydowany co do zakupu odwiedź 1 lub 2 WYBRANE PRZEZ SIEBIE stacje kontroli pojazdów. Lepiej wydać te 100 czy 200 zł teraz niż 2-3 tys. później. :>
7. Koszty instalacji gazu 2 generacji - 1900 zł (różne problemy + osłabienie silnika), sekwencja to już wydatek około 3500 tys. zł. (zdecydowanie lepsze rozwiązanie) warto obliczyć czy i kiedy Ci się zwróci.

To chyba wszystko ;) jeśli się w czymś pomyliłem to dajcie znać. :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 15:06:33 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
quattro przereklamowane ? o facet....

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2005 20:20:19 
Użytkownik

Mauzer napisał(a):
Chłopie :619: prosty przykład jeśli masz do wyboru zabawę z dwiem blondynkami a z czterema to wybierasz cztery, proste g:galy :diabel:

aaa, może trochę zły przykład, ale coś w tym stylu :D :D :D

Odpowiem podobnie, mam nadzieję że zrozumiesz co mam na myśli. Jeśli masz do wyboru dwie w miarę zdrowe blondynki albo cztery chore, jedna z rakiem, inne z grzybicą to wybierzesz cztery tylko dlatego, że ...są cztery? :diabel:

Tytuł: re
PostNapisane: 13.paź.2005 21:11:44 
Użytkownik

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc w przyblizeniu mi sytuacji z Audikami :diabel: bede dalej szukał czerwonego diabła z 5 garami pod machą, a co z resztą "szczegółow" to sie zobaczy ;) co do LPG to raczej postawie na sekwencje (ok 3800 zeta jak sie pytałem) bo zwroci mi sie to w niecałe 8 miechów o ile ceny paliw bedą stałe

Jeszcze raz wielkie dzieki WSZYSTKIM za pomoc i mam nadzieje ze niebawem bede mogł sie pochwalic swoją coupetą na forum

Jesli ktos cos jeszcze wiem na temat tego postu to bede wdzieczny za info :)

Pozdrawiam! :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1