Witam.
(Ostrzegam, że jestem Newbie) Kilka dni temu kupiłem Audi 80 B4 1.9 TDI z 94 r. z zewnątrz dośc ładnie sie prezentuję i jak na razie jestem zadowolony. Kubując 11 letnie auto spodziewam się, że auto w 100% sprawne nie będzie.
Więc, moje pierwsze spostrzeżenia

:
1 - Przed zapłonem silnika świeci mi sie pomarańczowa kontrolka z napisem "CHECK" i jest jakiś rysuneczek przypominający hmm... silnik ? Co to może być ? Nie świeci się kiedy silnik jest zapalony. Następna kontrolka to HAMULEC RĘCZNY, jeśli jest zaciągniety świeci ciągle (norma) ale u góry jest kolejna kontrolka od "RĘCZNEGO" która mruga, czy to ma być OSTRZEŻENIE ? zwolnij reczny ? mruga mimo, że ręczny nie jest zaciągnięty.
2 - Podczas jazdy czuć (rzadko) jakieś szarpnięcia, tak się to szybko dzieje, że nawet nie wiadomo co to było

zdarzyło mi się to na 1 biegu przy szybszym starcie i kilka razy na 4 biegu, też podczas przyspieszania, niby nic, ale wolałbym żeby auto misię tak nie zachowywało podczas zimy.
3 - Alarm i centralny zamek: centralny zamek jest i spoko działa, natomiast alarm nie działa, sa jakieś naklejki na szybach ALARM (chyba oryginalne) może jest zepsuty ? Jak to sprawdzić ? Gdzie go szukać ?
4 - Światła mijania: jak na moje oko sa bardzo słabe, tzn. jak się przygladasz niby jest wszystko okay, podczas jazdy w nocy (deszcz itd) jakoś mi za słabo świecą (takie odczucie) PS. Wzrok mam dobry
5 - Nie działają swiatła od "wstecznego", chyba żaróweczki siadły.
6 - Serwisy: w planach mam zajechać do serwisu Audi, za przegląd auta (techniczny oraz elektroniczny) chca 300 zł, sam nie wiem czy się opłaca, auto dość stare więc może lepiej dopaśc jakiegoś "dobrego" elektryka od aut i mechanika ? Co o tym sadzicie ?
7 - Konsola oraz liczniki: Jak się dostać do lampeczek od licznika prędkości ? Licznik pr. jest podświetlany z tego wynika na dwie częsci ponieważ lewa mi nie świeci, tylko prawa część. Poza tym, nie świecą wszystkie pokrętła od wentylatora itd. Prosta robota ?
8 - Zabezpieczenie: zastanawiam się nad blokadą skrzyni biegów, czytałem troche na forum gdzieś polecali firme DIPOL, niektórzy są negatywnie do niej nastawieni, przydałby się ten wspomniany alarm no i jakieś odcięcie pompy paliwowej, co z ta pompą ? łatwo się to robi ?
9 - Co jeszcze sprawdzić ? autko mam od kilku dni tak jak pisałem, a nie wiem co w tych modelach się psuje.
10 - Lamerskie pytanie: Znaczenie skrótu TDI ? Turbo Diesel I ? Intercooler ?
Kupe czytania, ale mam nadzieje, że jasno przedstawiłem moje problemiki, z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.