.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 00:49:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki olej do S4??
PostNapisane: 20.lis.2005 13:39:05 
Użytkownik

Witam.
Mam delikatny problem z doborem oleju do eSki 2.2 T 92r. Olej jest do wymiany ale nie mam pojęcia na jakim jeździła. Auto ma 270 tys. przebiegu wiec syntetyk pewnie odpada. Moze ktoś coś zaproponuje??
Przy okazji bede wymieniał filtr oleju i powietrza, może i świece. Jeśli ktoś ma jakieś dobre rady to niech sie nimi podzieli :D .
No i jeszcze jedno pytanko. Ile oleju wchodzi :?:

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 15:23:19 
Użytkownik

Ja polecam ci jednak olej syntetyczny 0W40, 5W40 lub 5W50, do silnika wchodzi 4,5 litra maksymalny okres między wymianami 7500 km lub 6 miesięcy. No i rozrządem się zainteresuj a najlepiej wymień komplet rozrządu dla świętego spokoju. No i filtry to jakie kupisz MANN czy Filtron będą ok. Świece do tego auta to NGK BKR7EIX irydowe lub PFR7B platynowe lub BKR7E zwykłe. No i jeżeli automat to olej wymień Dextron III dowlnej firmy.
Miłej jazdy :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2005 18:04:00 
Użytkownik

masz inny silnik niz ja,ale moge powiedziec ze zalalem mobila 5W50 i silnik mi zaczal glosniej pracowac,zaczelo mnie to niepokoic wiec postanowilem wymienic ten olej zeby nie ryzykowac. po 3 dniach wymienilem na Valvoline 10W40 maxlife i silniczek znow mi cyka jak dawniej, przede wszystkim duzo ciszej pracuje i nie wiem czy trafilem na podrabiany olej,czy poprostu silnik jezdzil na polsyntetyku i zalanie tego mobila mu sie nie podobalo.Jedno mnie jeszcze zastanawia,jak spuszczalem tego mobila...to jeszcze tak rzadkiego oleju, jak woda doslownie nie wiedzialem,jezdzilem w passacie na full syntetyku i jego gestosc byla zdecydowanie inna niz tego mobila,czyzbym trafil podrabiany...hmm..

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1