.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 20:24:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosze o proste wytlumaczenie - Czujnik Halla
PostNapisane: 26.lis.2005 19:14:11 
Użytkownik

chodzi o silniki piecocylindrowe
Wlasciw jakie zadanie spelnia czujnik halla bo ostatnio dostalem glupawki i juz nie iwem o co w tym wszystkim chodzi.

Jak przyspieszyc albo opoznic iskre na swiecach? Oboudowa aparatu zaplonowego przekrecajac ja bardziej w prawo lub w lewo w stosunku do palca to koryguje??

Kolejne pytanie: jesli rozrzad jest ustawiony na znakach fabrycznych i aparat zaplonowy takze jest ustawiony na znakach to teoretycznie silnik powinien zapalic. No i wlasnie tak nie jest.....

JUZ MAM DOSYC 7A - tyle sie napocilem tyle razy sie skaleczylem tak dlugo sie bawilem z kabelkami i po co....

Pompa 4 bary - kazdy z wtryskiwaczy sie otwiera, na kazdej swiecy jest ikra ale wydaje mi sie ze iskra moze byc w zlym momencie jak to skorygowac....

- do chlodnicy nie sa podlaczone na razie czujniki ale to chyba nie ma wplywu...

mam juz tego wszystkiego dosyc i chyba skonczy sie na mechaniku

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 19:28:27 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
czyli iskra jest , paliwo jest a nie pali ? proponuje sprawdzic rozrzad jeszcze raz oraz zmierzyc kompresje

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 20:08:02 
Użytkownik

niby wszystko jest proste.....
w jaki sposob mozna domowymi sposobami sprawdzic kompresje? jakos nmie ta wiedza ominela.
Jak przestawialem rozrzad z seryjnych znakow o rozne zabki itp to wynikiem zawsze byla mniejsza kompresja, czyli rozrusznik krecil lzej ale i nie bylo czuc rosnacego oporu gdy krecilem walem recznie.
Sam juz nie wiem czy zrzucac glowice, czy nie....

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2005 20:46:30 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
marcys_s napisał(a):
niby wszystko jest proste.....
w jaki sposob mozna domowymi sposobami sprawdzic kompresje? jakos nmie ta wiedza ominela.
Jak przestawialem rozrzad z seryjnych znakow o rozne zabki itp to wynikiem zawsze byla mniejsza kompresja, czyli rozrusznik krecil lzej ale i nie bylo czuc rosnacego oporu gdy krecilem walem recznie.
Sam juz nie wiem czy zrzucac glowice, czy nie....

dlaczego kręcisz rozrządem, ile przestawiłeś?
ustaw na kole zamachowym zero na krawędzi otworu, sprawdź przy okazji na kole pasowym wciącie, ma się zgadzać z wypustem na pompie oleju (taki języczek), oraz ze znakiem na dolnej pokrywie na koło wielorowkowe na wale, góra wiodomo.
Powinieneś mieć pierwszy tłok w gmp, zobacz teraz na palec rozdzielacza jak jest ustawiony (oglądnij jeszcze dokładnie rozdzielacz bo możliwe że jest tam więcej jakichś niepotrzebnych znaków).

Co do kompresji to weź sobie kup najprostrzy ciśnieniomierz z gumowym stożkiem, powinna być jeszcze wkręcona rurka (przedłużenie) o średnicy wew. max 8mm, ale możesz sobie darować ...dalej chyba nie musze tłumaczyć. (pomiar jest niedokładny, możesz stwierdzić tylko zbyt dużą różnice).

niech moc będzei z tobą, nieodpuszczaj.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2005 12:12:58 
Użytkownik

Zapłon opóźniamy, kręcąc całym aparatem zapłonowym, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Przyśpieszamy, kręcąc w lewo.
Sprawdź kolejność podłączenia przewodów WN.
W/g mojej instrukcji (Audi 100/200 H.R.Etzold), przewód pierwszego cylindra musi być wsunięty do kopułki nad znakiem 1 na obudowie. Zgodnie z ruchem wskazówek zegara następne przewody to 2, 4, 5, 3 cylinder. Pierwszy cylinder to ten naprzeciwko koła zamachowego.

"... do chlodnicy nie sa podlaczone na razie czujniki ale to chyba nie ma wplywu..."

Może mieć wpływ. W moim KU wtryskiwacz rozruchowy pracuje przy zimnym silniku. Nie wiem, czy odłączenie czujnika temperatury nie powoduje wyłączenia tego wtryskiwacza, co znacznie utrudni rozruch.

Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2005 18:48:31 
Użytkownik

Panowie dziekuje za utwierzenie mnie w przekonaniu odnosnie ustawienia rozrzadu. Wydaje mi sie ze znam zasade dzialana silnikow. ale dodatkowej wiedzy nigdy za malo. rozrzad przestawialem by sprawdzic czy dobrze zalozylem pasek i czy sie nie pomylilek o jakis zabek ale nie...
Jutro jak naladuje akumulator sprawdze czy zaplon nie jest przestawiony jesli sie nie mule to jesli wszystko jest ustawione na znakach to w tym momencie powinna isc iskra na pierwszy cylinder (kable na kopulce sa na 100 dobrze zalozone i ne pomylilem sie w kolejnosci. zobaczymy kiedy sie iskra pokaze.. z tego ci me sie wydaje to wtryskiwacze powinny sie otwierac gdy otwieraja sie zawory doprowadzajace mieszanke do cylidnra. w 20v sa dwa a nie mam pewnosci czy otwieraja sie rownoczesnie czy nie (ale to jutro sprawdze zwalajac kolektor ssacy. )

chyba jednak podlacze chlodnice...

Aha, co do wtryskiwacza rzruchowego to w 7A jakos mie sie nie udalo go zlokazlizowac, cos mi sie wydaje ze go nawet brak.

I dzieki za cierpliwosc i za to ze mnie nie ochrzaniacie za ciagle zawracanie glowy swoimi problemami. Tak to jest jak czlowiek ktory potrafi wskazac gdzie jest silnik i kola w samochodzie zabiera sie za cos co go przerasta. No ale do odwaznych swiat nalezy. Wiedza dzieki wielu godzinom w garazu i kupie czasu na forum jest dla mnie bezcenna.

i dzieki za cieple slowa otuchy

W samochodzie jak do tej pory jeszcze nie rozkladalem silnika i skrzyni na czesci pierwsze. wszystko inne tak.
Jak uda mi sie ze wszyskim dojsc do ladu to bedzie fajny reportaz z dokladnym opisem.... :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2005 21:00:39 
Klubowicz

[OT MODE ON] Kibicujemy :) - mam nadzieję, że owoc swojej pracy pokażesz na spocie ;-) [OT MODE OFF]

Tytuł: Ustawienie zaplonu
PostNapisane: 27.lis.2005 21:34:29 
Użytkownik

Czesc.
Marcys_s powodzenia w dochodzeniu ale to dla ciebie syzyfowa praca. Radzę ci pozyczyc sobie od zprzyjaznionego mechanika lampy stroboskopowej i sprawdzic ustawienie zaplonu. Przestawienie o jeden zab to sterownik powinien sobie dac sam rade z tym bledem ale jak jest wiecej przestawiony to mozna aparatem na obudowie przekrecac mozna trafic ale z lampa.
Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2005 23:01:26 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Daruj sobie wtryskiwacz rozruchowy, bo go nie znajdziesz to nie nie jest NG lub KV ;-)

Zwiekszenie dawki przy zimnym rozruchu następuje poprzez sygnał z czujnika temperatury na głowicy (z tyłu).

chłodnica i czujnik na niej możesz sobie darować, uwież.

sprawdź przepływomierz bo jesli coś z nim będzie nie tak lub z połaczeniem to silnik nie zagada.

jeśli masz iskry (duże iskry i miarowe) to hall jest ok.

pierwszy cylinder masz od koła pasowego nie zamachowego! ;-)

z ciekawości zobacz na znaki na wałkach rozrządu ;-)

Czesław daruj sobie stroboskop to dobre na dyskoteke nie do 7A.

jesli jesteś pewny że silnik wcześniej gadał i nic się nie stało z rozrządem naprzykład to nie ma ch..a, musi mruczeć ;)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 07:01:02 
Użytkownik

Cytuj:
pierwszy cylinder masz od koła pasowego nie zamachowego! ;-)...

Sam jestem zdziwiony, ale cytowałem dokładnie "książkę napraw 100/200".

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 09:32:26 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
I tak się potem wszystko pierdzieli po tych książkach.
to jest lektura dla tych co siedzą na dupie i w życiu do silnika nie podejdą :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 10:18:00 
Klubowicz

Oj ADAM śmiem twierdzić, że książka Etzold'a jest dobra i całkiem pomocna w większości napraw.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2005 11:16:02 
Użytkownik

Sorry. Przepisałem automatycznie. Błąd jest na stronie 233, trzeci wiersz od dołu. Książkę kupiłem używaną - nie było erraty.
Cytuj:
to jest lektura dla tych co siedzą na dupie i w życiu do silnika nie podejdą

Podejdź do silnika i opisz np. budowę wewnętrzną czujnika Halla - to był jeden z tematów postu.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1