Vanderlei napisał(a):
'Ten typ nie może tak mieć' - może ktoś przed wami przy wymianie termostatu rozwalił jego gniazdo (nie miejsce położenia uszczelki przy zewn. kołnierzu, a tym wewnętrznym, węższym w bloku, że 'stopka' termostatu nie przylega), albo kupujecie złe termostaty - np. za krótkie, albo źle osadzacie uszczelke. Nie ma bata - jeśli termostat jest sprawny, MUSI zatrzymać obieg (są pewne wyjątki, gdzie termostaty posiadają kulki, dla mikroobiegu, ale w 2,0 z tego co wiem jest termostat z pełnymi ściankami, a nawet z kulkami obieg jest tak niski, że nie może puszczać tyle płynu żeby temp. spadła prawie o połowe

). I nie ma nic do tego klima, która ma chłodnicę do chłodzenia GAZU, i nie na płyn, który chłodzi gaz... do chłodnicyz klimy nie wchodzi przecież żaden prewód z obiegu wody. Jedyna możliwośc, gdyby wszystko było ok z termostatem (i jego zamocowaniem!) i temperatura byłaby tak skrajnie niska (żaden olej nie jest zaprojektowany tak, żeby pracował na 60-ciu stopniach poza momentem dogrzewania), jest że może być walnięty czujnik/wskaźnik temperatury, ale wtedy by nigdy nie wyświetlił 90st przy postoju..... Termotat, termostat, termostat....
ew. źle odpowietrzony układ, ale wtedy byłby odwrotnie - przy wolnych obrotach nagrzewnica zimna, a przy wysokich ciepła...
Głos rozsądku !!!
Też miałem problem z termostatem, to co sprzedają w niektórych sklepach
to zgroza (30zeta).
Po wymianie w zimie było zimno 60sC a w lecie gorąco 100sC
Myślałem, że uszczelkę pod głowicą uszkodziłem, założyłem jednak z powrotem
stary termostat. Temperatura spadła o 30sC

???
Znalazłem na tutejszym forum opinie ze niejaki Wahler czy jakoś, ma być
dobry. Dzwoniłem po kilku sklepach w Krakowie nikt nie ma.
Jedna pani powiedziała, ze postara się znaleźć.
Jednak tak się nie stało, ale zapytała czy nie mógłby być droższy,
od razu pomyślałem sobie o ASO cenie, ale "raz kozie śmierć"
niech będzie, zaproponowała mi Gates (25zeta)
Po zakupie zobaczyłem w środku pożądnie wykonany (gruby trzpień)
termostat i mnóstwo uszczelek, które nie przydały się wprawdzie,
ale po zamontowaniu wszystko jest OK.
Więc filozofii nie ma trzeba to dokładnie oglądnąć zamontować solidnie
i ma działać. Pozdrawiam niedowiarków