hubos21 napisał(a):
heveliusz poczucie humoru na 5tke

ale po coś w nowych mercach i betkach montują 10 000 i 12 000 K bo z tego co widać w m5 czy w w220 są straszne fiolety
A wiesz to, czy spekulujesz po odcieniu??
Z tego co ja wiem, to w nowych betkach i mechach właśnie montują 4300K. Na to co widzi jadący z przeciwka ma wpływ wiele czynników załamujących światło po drodze
Prosty przykład - zobacz jak będzie przejeżdżać Punto II jaki ma kolor świateł. Z daleka jest fiolet, potem niebieski, a na końcu okazuje się, że to zwykła żarówka w soczewce.
Duży wpływ na barwę (mimo samej żarówki) ma sama soczewka. Jeśli jest prążkowana (kto widział i montował ten wie o co chodzi), to ona właśnie daje odcienie fioletu i niebieskiego w zależności od kąta patrzenia.
A dowodem na to co montują w fabryce jest prosty fakt - pokaż mi żarówkę o innej barwie niż 4300K pochodzącą od Philipsa lub Osram (a tylko te są na "pierwszy montaż"). Zdażają się oryginały o barwie 5800K (nietypowe), ale u nas są absolutnie nie dostępne...
Wszystkie wynalazki 6000K-12000K pochodzą od producentów "no name". Na żadnej żarówce nie ma napisów i nawet różnią się mocowaniem (pasują, ale wyglądają inaczej), więc jest to niezbity dowód na to, że "meśki" nie mają żadych 10000K...
Innym dowodem jest to, że moje żarówki 4300K świecą na niebiesko (kto widział ten wie

), ale oświetlają drogę najjaśniej jak się da (porównywane) - kwestia wypalenia żarnika - po pewnym czasie każdy "zniebieścieje"
"Madness" - bardzo sięcieszę, że nie wprowadziłem Cię w błąd i że jesteś zadowolony...