.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lip.2025 20:07:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Czyżby jakaś blokada zapłonu?
PostNapisane: 13.lis.2009 15:49:04 
Użytkownik

Próbowałem dzisiaj uruchomić autko po dłuższym okresie nieużywania (aku był wymontowany i jest świeżo naładowany) i niestety nie daje się.

Po przekręceniu kluczyka zapalają się wszystkie symbole jak zwykle, ale kiedy gasną, słychać wyraźne pii i pozostaje podświetlony wykrzyknik w trójkącie, drugi symbol - kółko z dwoma kawałkami paska po lewej i prawej (nie wiem dokładnie co to za symbol, ale chyba coś z układem hamulcowym) i sygnalizacja zaciągniętego ham. ręcznego. To ostanie świeci nawet po zwolnieniu ręcznego.
I kiedy próbuję uruchomić silnik, rozrusznik pracuje i silnik dosłownie na moment zaskakuje (ale to nie jest taka praca "z pełnym przekonaniem"), więc wyłączam rozruch i silnik dalej nie pracuje. Coś tak jakby był odcięty wtrysk paliwa, albo jakaś inna blokada. A ponieważ nigdy mi się coś takiego nie zdarzało, chciałem zapytać, czy jest jakaś blokada wbudowana w komputer, powodująca tego rodzaju "efekty".

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2009 15:57:38 
Użytkownik

No i epilogu sprawa się doczekała, na szczęście pozytywnego. Podłączyłem dzisiaj VAGa i tu ciekawostka, bo nie wykrył żadnego błędu. Ale po wyjęciu kluczyka i przekręceniu błąd już się nie pojawił. Ucieszyłem się oczywiście, ale szczerze mówiąc trochę mnie niepokoi takie rozwiązanie problemu, bo na dobrą sprawę nadal nie wiem co to było i czemu ustąpiło, w związku z czym obawiam się, że może się pojawić ponownie tak samo nagle jak zniknęło. :/

Tak na marginesie: zdarza się również (i też razem z tym opisanym powyżej, choć nie zawsze równocześnie), że po przekręceniu kluczyka mam wskazanie, że auto jest na rezerwie - zapala się kontrolka przy zegarach i słychać beep. Jest to błąd, ponieważ mam jeszcze około jednej czwartej zbiornika. I to przekłamanie też ustępuje samoistnie: po prostu za którymś razem po zapaleniu zegarów wskazanie poziomu paliwa jest już prawidłowe i kontrolka rezerwy się nie zapala. Czy ktoś się spotkał z czymś takim, czy może moje auto zostało nawiedzone? ;)

Strefa czasowa: UTC + 1