.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 22:26:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś buczy w mojm autku po lekkim dzwonie HELP
PostNapisane: 07.gru.2005 18:56:24 
Użytkownik

Auto: Audi: A8 D2
Po pięknym poslizgu zakończonym przywaleniem tylnym kolem w betonową podstawie latarni pękła felga i skrzywił sie tylni drążek kierowinczy. Po remoncie myslałem, że bedzie już git ale nie. Pojawiło się buczenie i właśnie sie zastanawiam czy jest to:
1) łożysko koła
2) łożysko w dyferencjale
3) czy moze sypie sie dyfer
Buczenie nie jest zalezne od predkości i nie jest cały czas, raz jast głośne raz ciche.
Moge kupić dyfer z nowymi łożyskami z przebiegiem 120tys za 800PLN (jak myślicie jest to atrakcyjna cena?)

auto: audi Q competition 2.0

GG: 6898457

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2005 20:39:22 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Łożysko kola.... Mnie w 95r c3 2,2T Q, poniosło bokiem w krawęznik, felga złom , a wyc zaczeło po tygodniu.

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 01:12:15 
Użytkownik

tez stawiam na lozysko kola. Bo buczenie z dyfra byloby scisle zalezne od predkosci auta. A lozysko buczy zaleznie od sil bocznych na kolo. Np w przypadku kola prawego przy zakrecie w lewo kolo sie dociska i lozysko moze byc cichsze (lub glosniejsze zaleznie od konstrukcji lozyska). Stad biora sie raz takie a raz inne odglosy. Dochodza jeszcze nierownosci podlozne nawierzchni (czyli pie..one koleiny). Zaleznie od tego w ktora strone jest spychane kolo po skosie koleiny moze buczec bardziej lub mniej.

Poza tym polos do dyfra jes polaczona przegubami. Nie wiem jak jest w tylnym napedzie (moje bmw nie ma tu klopotow) ale na moj rozum przynajmniej jeden przegob powinien konstrukcyjnie miec mozliwosc redukowania wzdluznych ruchow polosi, bo w koncu kolo sie przesuwa odrobine do srodka i na zewnatrz auta na nierownosciach gdyz wahacze sa krotsze niz polos. Taki przegub to z reguly tzw przegub trojpalczasty ale mniejsza o to. Jesli wahadla sa niezdeformowane to nie bardzo jest mozliwosc uderzenia w dyfer przy zlapaniu kraweznika. Dlatego stawiam na lozysko ;)

(ale wywod wyszedl ;) )

ABC@8G7

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1