.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 15:08:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B7 Avant modyfikacja elementow wnetrza
PostNapisane: 25.lis.2007 19:38:23 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Od niedwana jestem posiadaczem a4 avant 2.0 (140KM) tdi manual z 2005. Wersja, ktora kupilem jest niestety dosc ubogo wyposazona i dlatego zastanawiam sie nad montazem paru przydatnych "bajerow". W zwiazku z tym mam do szanownych i bardziej doswiadczonych klubowiczow pare pytan:

1. czy istanieje mozliwosc instalacji kierownicy wielofunkcyjnej? czy instalacja elektryczna i sterowniki auta sa przystsowane do montazu takiej kierownicy ( czy to jest kwestia wymiany samego "kółka" i podciagniecia paru wiazek?) dodam ze mam zainstalowana nawigacje RNS-E i chcialbym zeby to wszystko ze soba dzialalo;

2. podlokietnik (oryginalny) - domyslame sie ze montaz jest mozliwy , ale prosze powiedzcie czy konieczna jest wymiana calej konsoli srodkowej czy mozna go zainstalowac np w miejsce popielniczki - w swojej konsoli nie zauwazaylem miejsca w ktorym moglbym zainstalowac podlokietnik...???

3. tempomat - naczytalem sie juz troche postow na ten temat i niestety dalej mam watpliwosci z tym zwiazane - czy w tym modelu mozna "samodzielnie wyrezac" tempomat? jakie sa orientacyjne koszty i poziom trudnosci wykonania takiej przerobki?

4. podgrzewane fotele - niestety moje auto nie ma tego "bajeru" - do tej pory jezdzilem saabem i przyznam ze czasem w bardzo mrozne dni bylo calkiem przyjemnoe podgrzac sobie tylek;) - czy w takim razie istnieje mozliwosc montazu takie "grzewczej instalacji"? domyslam sie ze trzeba bedzie wymienic konsole klimatronica????

5.lusterko wsteczne - zastnawiam sie nad wymiana tego lusterkka na samosciemniajace sie....ale pewien znajomy mechanik stwierdzil ze nie ma takie jmozliwosci? co o tym sadzicie?

Powyzsze pytania wyslalem juz do serwisu audi w szczecinie ale panowie stwierdzili ze najlepiej bedzie podjechac autem, obejrzec je i ocenic czy w/w przerobki da sie wykona - niestety za takie ogledziny chca wziac kupe szmalu co jest dla mnie troche dziwne. Wydawalo mi sie ze na podstawie VIN-u powinni wiedziec takie rzeczy, no ale moze sie myle.
Bede kolegom bardzo wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam

ps. moze znacie w szczecinie jakis warsztat/mechanika godnego polecenia , ktory pomoze w wykonaniu w/w przerobek? ( roboczogodzina w VAG jest nieprzyzwoicie wysoka....a panowie jakos nie wzbudzili we mnie zaufania----hmmmm moze sie bezpodstawnie czepiam.....;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2007 22:14:49 
Użytkownik

Czesc,
Temat kiery multifunkcyjnej mam wlasnie na tapecie w swoim A4 B6 i wyglada to tak:
Musze wymienic 'Steering Column Control Module' z ubozszej wersji F na wersje N, ktora obsluguje multifunkcyje i tempomat. Koszt takiego modulu to okolo 700zl. Tutaj masz opis modulu http://wiki.ross-tech.com/index.php/Cruise_Control_Retrofitting_%288E%29

Dodatkowo oczywiscie trzeba tez zadbac o odpowiednie kolko wiec nastepne 700zl za jakas uzywana kiere.
Jesli chodzi o tempomat to trzeba dolozyc odpowiednia manetke i tu koszt to jakies 150zl.
Tak to wyglada w B6. U Ciebie ;owinno byc analogicznie

A4 B6 1,9 TDi AWX w Avancie

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2007 00:45:31 
Użytkownik

Dzieki za info. Podzwonilem troche po serwiasach audi w Polsce i hmmm ceny mnie powalily na kolana...za instalacje kierownicy 5k....podlokitnik 2,8k lekka przesada....jutro jade do niemiec...mam nadzieje ze tam ceny sa rozsadniejsze.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2007 08:54:22 
Użytkownik

hafas napisał(a):
Dzieki za info. Podzwonilem troche po serwiasach audi w Polsce i hmmm ceny mnie powalily na kolana...za instalacje kierownicy 5k....podlokitnik 2,8k lekka przesada....jutro jade do niemiec...mam nadzieje ze tam ceny sa rozsadniejsze.
Pozdrawiam

ceny zawaliste :|

co do podłokietnika to proponuje przeczytać to http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,19722.0.html kolega zakładał sobie i zrobił ładny opis +foto story.

a sorrka bo nie doczytałem i walnąłem opis do B5 a TY masz B7 ups...

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2007 09:53:06 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Wszytko da się domontować, pytanie ile masz pieniędzy, czasu i checi :)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2007 20:14:59 
Użytkownik

melduje: ;)

tempomat i podlokietnik zainstalowane...( czasu, checi i pieniedzy starczylo) na reszte juz chyba zabraknie....teraz pora odkuc sie troche i moze po swietach przystapie do dalszych usprawnien;)
pozdrawiam i zycze wesolych Swiat :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2008 20:57:47 
Użytkownik

Witam wszystkich. Równiez od niedawna jestem wlascicielem Audi tyle ze B6 i mam male pytanko. Gdzie w Szczecinie montowales tempomat bo ja w sumie mam zamontowany ale nie dziala i nie wiem czy wogole kiedys dzialal czy moze ktos go zamontowal i nie podlaczyl.... Z góry dzieki za odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2008 21:40:12 
Użytkownik

czesc:)
tempomatu nie montowalem w szczecinie tylko w schwedt w serwisie audi
cenowo byli atrakcyjniejsi niz kolacz lopinski (dealer audi w szcz).

po jakims czasie dostalem namiar na goscia ktory tez zajmuje sie takimi sprawami --
ma warsztat w Mierzynie - trzeba wjechac tak jak na parking policyjny i potem w prawo ( jesli mnie pamiec nie myli jest tam chyba szyld "tartak" albo sklad drzewny) pokrec sie po tym placu a napewno znajdziesz:)

pozdrawiam i zycze powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 04.lis.2008 22:10:17 
Użytkownik

ile kolego kosztowal cie montaz podlokietnika? trudno to zalozyc?

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 09:22:31 
Użytkownik

100 EUR....ale z perespektywy czasu mysle sobie ze te pieniadze byly wywalone w bloto,
mysle ze spokojnie dasz sobie rade z zamontowaniem tego podlokietnika - a jak nie Ty sam to, napewno jakis polski mechanik CI to zrobi za max 100 pln.
W tej chwili wiecej bym za taka robote nie dal;)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 09:58:57 
Użytkownik

labedz7 napisał(a):
Witam wszystkich. Równiez od niedawna jestem wlascicielem Audi tyle ze B6 i mam male pytanko. Gdzie w Szczecinie montowales tempomat bo ja w sumie mam zamontowany ale nie dziala i nie wiem czy wogole kiedys dzialal czy moze ktos go zamontowal i nie podlaczyl.... Z góry dzieki za odpowiedz
najlepiej vagiem sprawdzić, podjedź gdzieś na spota, jak chłopaki mają vaga to Ci sprawdzą.

sprzedam koła 15"

Strefa czasowa: UTC + 1