.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.cze.2025 13:20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] klima problem
PostNapisane: 24.cze.2007 09:51:25 
Użytkownik

Auto: Q7 3,0 TDI BUG
Witam , mam dziwne i denerwujące mnie objawy działnia klimtyzacji , tzn. jadąc wolno np. po mieście klima chodzi super chłodzi bez najmniejszych problemów. Jak tylko zacznę rozpędzać auto skutecznoś chłodzenia spada, zwalniam i nie ma problemu.
Dodam, że czynik został wymieniny ulkład osuszony i odgrzybiony.
Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 10:27:03 
Klubowicz

Jak rozpędzasz auto klima ma prawo się rozłączyć... aby dostarczyć dychawicznemu 1.9 trochę mocy - później powinna się załączyć ponowne... w 2.5 TDI działa to tak samo...

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 11:15:36 
Użytkownik

pozatym cieplego powietrza wlatuje coraz wiecej ...

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 13:11:41 
Użytkownik

bubu05 napisał(a):
pozatym cieplego powietrza wlatuje coraz wiecej ...

Hmm, z pracy do domu mam jakieś 30km i na tym odcinku dział poprawnie tylko jak zwalniam .
Tez myslałem o tym, że dolatuje z zewnatrz ciepłe powietrz idlatego słabiej chłodzi , ale na zamknietym obiegu jest tak samo.

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 13:18:11 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
Jak rozpędzasz auto klima ma prawo się rozłączyć... aby dostarczyć dychawicznemu 1.9 trochę mocy - później powinna się załączyć ponowne... w 2.5 TDI działa to tak samo...

Grześ :galy: :galy: :?: :?: :?:
:peace: :peace:
Z naprawdę wielkim szacunkiem ale ośmieliłbym się poprosić Cię o podanie "podstawy prawnej" :): dowodzącej słuszności tego co powyżej napisałeś :P :diabel: .

Na poważnie: Spotykam się po raz pierwszy w życiu z taką "definicją" i dlatego jestem zaskoczony ... .
Owszem - bywają sytuacje w których ECU wyłącza wszystko co możliwe żeby zachować podstawowe funkcje życiowe -> ale w innych ("bardziej awaryjnych") sytuacjach.

Inna sprawa - nie znam prawidłowej odpowiedzi na pytanie Kolegi Adzik'a ale po sprawdzeniu ciśnień i tym podobnych podstawowych parametrów - typowałbym słaby ("zużyty") kompresor lub (mało prawdopodobne) zawór "rozprężny" na wejściu do skraplacza.

Adzik - czy krótko po włączeniu klimy uruchamia się wiatrak elektryczny "na" chłodnicy ??
Odczytaj też, czy nie pokazuje się błąd czujnika ruchu (zapisany w sterowniku klimy).

;) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 13:29:09 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
GrzesB napisał(a):

Grześ :galy: :galy: :?: :?: :?:
:peace: :peace:
Z naprawdę wielkim szacunkiem ale ośmieliłbym się poprosić Cię o podanie "podstawy prawnej" :): dowodzącej słuszności tego co powyżej napisałeś :P :diabel: .

Na poważnie: Spotykam się po raz pierwszy w życiu z taką "definicją" i dlatego jestem zaskoczony ... .
Owszem - bywają sytuacje w których ECU wyłącza wszystko co możliwe żeby zachować podstawowe funkcje życiowe -> ale w innych ("bardziej awaryjnych") sytuacjach.

Inna sprawa - nie znam prawidłowej odpowiedzi na pytanie Kolegi Adzik'a ale po sprawdzeniu ciśnień i tym podobnych podstawowych parametrów - typowałbym słaby ("zużyty") kompresor lub (mało prawdopodobne) zawór "rozprężny" na wejściu do skraplacza.

Adzik - czy krótko po włączeniu klimy uruchamia się wiatrak elektryczny "na" chłodnicy ??
Odczytaj też, czy nie pokazuje się błąd czujnika ruchu (zapisany w sterowniku klimy).

;) :peace:

Takie chodzą słuchy ;-) U mnie też czasem jak zdarzy mi się mocniej pociągnąć AKE to czuję, że jakby na chwilę klima się rozłącza - tak samo jak w C4 AAH czy też podobnym C4 AEL. Nie wiem czy to myk producenta czy jak, ale takie mam własnie odczucia i to nie tylko na moich autach koncernu VAG - a klimę mam sprawną bo jest nowiutka i świeżutka ;)

[+]
ale oczywiscie dzieje się to przy końcowej fazie ruchu wskazówki obrotka i pełnym bucie... i nie zawsze...

Ostatnio edytowano 24.cze.2007 13:33:22 przez GrzesB, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 13:30:33 
Użytkownik

skrzywiony/pekniety talerzyk lub skorodowane kolo pasowe lub slaba cewka na sprezarce. Talerzyk slizga sie przy wyzszych obrotach typowe objawy :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 13:39:20 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):

Tak witraki się załączją.
Co do kopresora to na wolnych obrotach przy nabijaniu nowego czynnika kompresor pokazywał cisnienie 17 atm.

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 15:49:53 
Użytkownik

Slyszalem ze podobno tak wlasnie sprzegielko sie wylacza ale ani w AEL ani w BMK tego nie mam i caly czas chodzi. Jedynie powyzej 3 tys obr to nie mozna zalaczyc klimatyzacji jak sie jedzie nalezy poczekaj az obroty spadna.

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 15:52:01 
Klubowicz

BartekQ napisał(a):
skrzywiony/pekniety talerzyk lub skorodowane kolo pasowe lub slaba cewka na sprezarce. Talerzyk slizga sie przy wyzszych obrotach typowe objawy :diabel:

+ to co napisano wcześniej (w uproszczeniu kick down)
+ mało czynnika w układzie (przy wys. obrotach sprężarka "wysysa" czynnik i zawór niskiego odłącza klimę) ale to powinny pokazać kody błędów na klimie ew. VAG
ważne ile pokazuje po stronie wysokiego i po stronie niskiego ciśnienia
+ przytkana dysza (zawór rozprężny) objawy jak punkt wyżej

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2007 19:17:12 
Użytkownik

ogolnie np nowe A6 ma funkcje wylaczajaca klime w razie wykonania kick-downu, zeby auto lepiej szlo..moze tam jest tak samo?:P

Strefa czasowa: UTC + 1