Nie chcę robić OT ale nie chce mi się wierzyć w Wasze teorie na temat części a sprawdzać też mi się nie chce.
Osobiście nie bardzo wierzę w zamienniki które są podobno na pierwszy montaż i o połowę tańsze. Kiedyś kupiłem klocki hamulcowe do A6 w sklepie gdzie zapewniano mnie że są na pierwszy montaż i po sezonie tak pruszyły że co 100m mogłem myć fele bo były czarne. Może mam zboczenie ale pewnych części (np. rozrządu) nie kupiłbym poza ASO. Napewno sporo przepłacam ale też obawa że coś się wysra jest mniejsza. Dlatego zdziwiłem się że za 1000zł można zrobić kompletny rozrząd z robocizną w silnku 2,7 (V6 bądź co bądź) jeżeli za same części w ASO do S8 V8 zapłaciłem około 3 tysi (rozrząd z pompką, termostat, uszczelniacze wałków, pasek wielorowkowy z napinaczem). Kiedyś za części do V6 w benzynie bez termostatu i uszczelniaczy też bulnąłem 2000zł.
Ale każdy ma prawo wyboru. Na moje prawo napewno miało wpływ też to że w firmowym T4 Transporterze 2.5TDI R5 rozrząd na częściach do pierwszego montażu zmieniany przez mechanika pracującego na codzień w ASO wysrał się po 3 tysiącach. Od tej pory nie lubię i nie używam części "wielkiego ryzyka" zwanych do pierwszego montażu lub teoretycznie tych samych tylko bez znaczka Audi.