Ja z kolei mam inny problem. Kupiłem niedawno B4 TDi z 1994 roku, a ma zintegrowane reflektory z kierunkowskazami. Kierunkowskazy migają jak zwariowane. Tylko po włączeniu awaryjnych jest dobrze. Żarówki w kierunkowskazach są 5 W a powinny być 21. Nie mogę jednak włożyć właściwej żarówki, ponieważ mocowanie nie pasuje. 5 watówka ma taki spłaszczony "tył" -że tak to określę, a 21 watowej żarówki o takim kształcie nie znalazłem. <b> Czy takowe w ogóle istnieją ?</b> (jeżeli w ogóle wiadomo o jakim kształcie mowa ;p).
Zrobiłem próbę z 21 W żarówką i gdyby mocowanie pasowało i mógłbym ją swobodnie włożyć - wszytko wróciłoby do normy. Tak sobie wtedy pomyślałem, żeby może kupić mocowanie od kierunków rozdzielnych z reflektorem, ale nie wiem czy jak je kupię to czy mi to mocowanie będzie pasowało do tyłu lampy mojego kierunkowskazu <b> ? </b>
Ja zakładam, że nie...

, ale bardzo nie chciałbym mieć racji...Jeżeli jednak miałbym racje (nie pasowałoby) - to co radzicie zrobić <b> ? </b> Przeróbka domowa obecnego mocowania raczej nie wchodzi w grę. Trzeba by obrzynać nożem. Raz, ze wyglądałoby to jak po robocie kowala przy elektryce a dwa - najprawdopodobniej z powodu nieszczelności - na szkłach kierunków zbierałaby się para a i sama żarówka przyklejona taśmą do "przerobionego" mocowania wisiałby jak na szubienicy zapewne

...
Dziś właśnie przepalił mi się przerywacz kierunkowskazów. Jutro na giełdzie chciałem go kupić, ale tak sobie teraz myślę, że może wersje z zintegrowanymi kierunkami mają przerywacze przystosowane na żarówki 5 watowe z przodu i może lepiej jego poszukać <b>? </b>
Co do tych moich świateł to jest jeszcze jeden niuans. Otóż wydaje mi się że mam zintegrowane halogeny w tych reflektorach. Nie wiem…może nie mam racji –ale niczego podobnego nie widziałem b4-rkach. Wiem, że generalnie halogeny, jeżeli są w danym autku B4 - to w zderzaku, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być u mnie ? W tymże miejscu – które to wydaje mi się być miejscem na żarówkę halogenową – nie ma właśnie żarówek

gdybym je miał – nic nie pisałbym na ten temat bo pewnie bym do wszystkiego doszedł sam. W pierwszej chwili jak ot zobaczyłem to pomyślałem, że może handlarz przed sprzedażą wyjął żarówki ;], ale po bardziej wnikliwym przyjrzeniu się, wyszło że do lampy reflektora wchodzą 4 kable, a z tego co wyliczyłem, jeżeli fabrycznie miałbym te „halogeny” całe, to kabli powinno być 5:
1 – światło mijania
1 – światło drogowe
1 - kierunkowskaz
1 – „masa”
1 – halogen ??
Póki co, żeby nie „bić więcej piany” . Pozostawiam problem do przyjrzenia się reszcie i napisania co o tym sądzą.