.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.cze.2025 14:53:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: b4 i reflektory
PostNapisane: 16.kwi.2005 12:11:40 
Użytkownik

witam!
w mojej b4 94r. są orginalne reflektory no i wiadomo że światełko to już nie to co powinno być,mam pytanko czy można coś usprawnić przy tym stanie ,czy są produkowane jakieś zamienniki np. soczewki do b4,lub same wklady,wdzięczny będę za jakiś namiar poza serwisem.Dodam tylko że są sterowane(podnoszone-opuszczane) elektrycznie. z góry dzięki.

Tytuł: Re: b4 i reflektory
PostNapisane: 16.kwi.2005 16:04:45 
Użytkownik

Auto: Renata
wieszt napisał(a):
witam!
w mojej b4 94r. są orginalne reflektory no i wiadomo że światełko to już nie to co powinno być,mam pytanko czy można coś usprawnić przy tym stanie ,czy są produkowane jakieś zamienniki np. soczewki do b4,lub same wklady,wdzięczny będę za jakiś namiar poza serwisem.Dodam tylko że są sterowane(podnoszone-opuszczane) elektrycznie. z góry dzięki.

najprostszy sposob to wyczyscic lustra w reflektorach,bylo cos na ten temat na forum.....
o zamiennikach to zapomnij po roku beda tak samo wygladac jak oryginaly po 10 latach... co do soczewek to sa ale tylko Helli i troche kosztuja... tez bylo na forum.. :P

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 13:15:17 
Użytkownik

Ja z kolei mam inny problem. Kupiłem niedawno B4 TDi z 1994 roku, a ma zintegrowane reflektory z kierunkowskazami. Kierunkowskazy migają jak zwariowane. Tylko po włączeniu awaryjnych jest dobrze. Żarówki w kierunkowskazach są 5 W a powinny być 21. Nie mogę jednak włożyć właściwej żarówki, ponieważ mocowanie nie pasuje. 5 watówka ma taki spłaszczony "tył" -że tak to określę, a 21 watowej żarówki o takim kształcie nie znalazłem. <b> Czy takowe w ogóle istnieją ?</b> (jeżeli w ogóle wiadomo o jakim kształcie mowa ;p).

Zrobiłem próbę z 21 W żarówką i gdyby mocowanie pasowało i mógłbym ją swobodnie włożyć - wszytko wróciłoby do normy. Tak sobie wtedy pomyślałem, żeby może kupić mocowanie od kierunków rozdzielnych z reflektorem, ale nie wiem czy jak je kupię to czy mi to mocowanie będzie pasowało do tyłu lampy mojego kierunkowskazu <b> ? </b>

Ja zakładam, że nie...:/, ale bardzo nie chciałbym mieć racji...Jeżeli jednak miałbym racje (nie pasowałoby) - to co radzicie zrobić <b> ? </b> Przeróbka domowa obecnego mocowania raczej nie wchodzi w grę. Trzeba by obrzynać nożem. Raz, ze wyglądałoby to jak po robocie kowala przy elektryce a dwa - najprawdopodobniej z powodu nieszczelności - na szkłach kierunków zbierałaby się para a i sama żarówka przyklejona taśmą do "przerobionego" mocowania wisiałby jak na szubienicy zapewne ;-)...
Dziś właśnie przepalił mi się przerywacz kierunkowskazów. Jutro na giełdzie chciałem go kupić, ale tak sobie teraz myślę, że może wersje z zintegrowanymi kierunkami mają przerywacze przystosowane na żarówki 5 watowe z przodu i może lepiej jego poszukać <b>? </b>

Co do tych moich świateł to jest jeszcze jeden niuans. Otóż wydaje mi się że mam zintegrowane halogeny w tych reflektorach. Nie wiem…może nie mam racji –ale niczego podobnego nie widziałem b4-rkach. Wiem, że generalnie halogeny, jeżeli są w danym autku B4 - to w zderzaku, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być u mnie ? W tymże miejscu – które to wydaje mi się być miejscem na żarówkę halogenową – nie ma właśnie żarówek ;-) gdybym je miał – nic nie pisałbym na ten temat bo pewnie bym do wszystkiego doszedł sam. W pierwszej chwili jak ot zobaczyłem to pomyślałem, że może handlarz przed sprzedażą wyjął żarówki ;], ale po bardziej wnikliwym przyjrzeniu się, wyszło że do lampy reflektora wchodzą 4 kable, a z tego co wyliczyłem, jeżeli fabrycznie miałbym te „halogeny” całe, to kabli powinno być 5:
1 – światło mijania
1 – światło drogowe
1 - kierunkowskaz
1 – „masa”
1 – halogen ??

Póki co, żeby nie „bić więcej piany” . Pozostawiam problem do przyjrzenia się reszcie i napisania co o tym sądzą.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 13:38:50 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
coś mi się wydaje, że masz strasznie pomieszane. Na moje to masz reflektory soczewkowe ale ktoś Ci przerobił postojówki na migacze, bo nie chciał mieć dodatkowych kosztów w postaci zderzaka z migaczami i halogenami.
A w B4 nie było lamp przednich zintegrowanych z halogenami.

Wrzuć fotkę, dużo wyjaśni.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 14:52:45 
Użytkownik

Leo napisał(a):
coś mi się wydaje, że masz strasznie pomieszane. Na moje to masz reflektory soczewkowe ale ktoś Ci przerobił postojówki na migacze, bo nie chciał mieć dodatkowych kosztów w postaci zderzaka z migaczami i halogenami.
A w B4 nie było lamp przednich zintegrowanych z halogenami.

Wrzuć fotkę, dużo wyjaśni.

Też stawiam na to co napisał LEO a jeśli tak masz 2 no mozę 3 wyjścia - po pierwsze kupić zderzak z kierunkami i halogenami, po drugie wrócić do reflektorów od zwykłej 80 - czyli z normalnymi kierunkami. Po trzecie żożesz wsadzić jakieś ierunki do błotników i obciażenie ukłądu będzie większe i też będzie mrygało jak należy bo teraz tak mryga jakbyś miał spaloną

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 16:30:45 
Użytkownik

Fotki mam, ale bawiłem sie godzinę z umieszczeniem ich na darmowym koncie www i obecnie wzblokowło transfer za przekroczenie godzinnego limitu :-/.
Jak inaczej je wrzucić ?

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 17:14:19 
Użytkownik

wysłać komuś, na przykład mi.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 18:08:28 
Użytkownik

Fotki lampy

http://leolepsi.terramail.pl/lampy/

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 20:01:19 
Użytkownik

no to czyi tak jak pisał LEO a potem ja - masz reflektorki od B4 2,6 lub 2,8 i do tego powinien być zderzak z kierunkami. Tam gdzie masz teraz kierunki powinny być postojówki. możęsz w tym zderzaku co masz zmienic zame listwy te niby odbojowe na takie z otworami na halogeny+ kierunki no i oczywiście zakupić do nich oświetlenie. Ja bym jednak poszukał zderzaczka od cabrio :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2005 21:24:43 
Użytkownik

Juz rozumiem oco dokładnie chodzi.
Wobec tego, jeżeli wystarczy wymienić listwę na taką z otworem, a nie cały zderzak, żeby zamontować takie kierunkowskazy z halogenami - to będę szukał takiego zestawu w rozsądnej cenie . Jeżeli trzeba by było wymieniać cały zderzak to najprawdopodobniej przerobię instalcję kierunkowskazową i tak zostanie (nie bedize swiateł mijania). Same halogeny już torchę kosztują, a jakby doszedł koszt zakupu zderzaka, lakierowanie go, halogeny, kierunki i intalacja tego wszytkiego to to wydane pieniądze nie byłyby współmierne do efektu.

Jak już was tak męczę, to dla pewności spytam jeszcze o jedno ;p - Skoro w tych moich obecnych lampach "kierunki" -to pozycje, to wobec tego środkowa lampa to lampa mijania, a najbardziej zewnętrzna (blisko grila) to światło drogowe ?

Postaram się sam wyjąć tą czarną listwę i sprawdzić co pod nią jest, ale jakby sie komuś chiało napisać, czy jest co całe "rzeźbienie" na zamontowanie lamp kierunowskazów i halogenów w zderzaku, to jak najbardziej ładnie proszę o to :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2005 00:33:31 
Użytkownik

Orem napisał(a):

Jak już was tak męczę, to dla pewności spytam jeszcze o jedno ;p - Skoro w tych moich obecnych lampach "kierunki" -to pozycje, to wobec tego środkowa lampa to lampa mijania, a najbardziej zewnętrzna (blisko grila) to światło drogowe ?

tak, dokładnie tak.

Obrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1