.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 16:38:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: połączenia masowe, elektryka-AUDI 100 C3 1983r
PostNapisane: 23.sie.2005 21:12:46 
Użytkownik

witam

Mam takie pytanko o polaczeni amasowe. zanim zaczne powiem ze poprawilem wszystkie polaczenia masowe w C3, dodtkowe masy do silnika i nadwozia itd itp, zmnailem klemy na olowowe - no coz nie pierwsza robota i nie pierwsze auto... a wiec pytanie, a moze pytania :)

1. mam problem z masa w tylnej czesci auta, musialem doroic dodtkowy punkt masowy z ktorego rozchodzi si emasa do kazdej z lamp i klapy bagaznika. Wpiecie sie do jednego lub 2 roznych przewodow masowych i podpiecie ich z tylu auta do masy nie daje masy na inne. Zastanawiam sie gdzie jest punkt wspolny dla tych mas (przewody brazowe). Wiazka idzie z lewej strony auta do przodu i nie wiem gdzie jest to polaczenie wszystkich przewodow do jakiegos punktu (sruba,sloneczko konektorowe) moze ktos prół przewody i sie orientuje? to gdzies z tylu czy do przodu idzie?

2. czy polaczenia masowe sa moze zrobone tak jak w vw golf i passat ze pod pulpitem z lewej strony znajduje sie sloneczko konektorowe i tam rozchodza sie przewody masowe po aucie?

3. czy do swiatel mijania sa jakies przekazniki, czy musze sie liczyc ze spadkiem napiecia (nie mierzylem jeszcze) ze wzgeldu na ich brak i wypalaniem stykow wlacznika swiatel (ewentualnie dorobie przeazniki)

4. zasatanawiam sie co to sa za przekazniki (oprocz tych pod maska) ktore znajduja sie w srodku auta po stronie kierowcy pod pulpitem, z tego co zauwazylem to jeden to przerywacz kierunkowskazow a drugi HGW?!

dzieki za odp

pozdro alll

:peace:

Tytuł: Re: połączenia masowe, elektryka-AUDI 100 C3 1983r
PostNapisane: 24.sie.2005 19:41:32 
Użytkownik

hmmm...nikt nie podpowie? :P

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 19:48:23 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
ad1
na lewym slupku przy nogach kierowcy jest punkt masowy z duza iloscia kabli masowych przykreconych do karoserii
ad2
nie wiem jak jest w golfie , jak w Twoim Audi , wyzej napisalem
ad3
do siwiatel mijania nie ma przekaznikow dlatego bardzo wazny jest stan stykow na wszystkich przewodach od wlacznika swiatel do zarowek
ad4
tam sa przekazniki miedzy innymi od ABS, grzanych siedzen , klimy, sygnalu dzwiekowego i paru innych bzdur elektrycznych w aucie ...

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 19:54:25 
Użytkownik

hans napisał(a):
ad4
tam sa przekazniki miedzy innymi od ABS, grzanych siedzen , klimy, sygnalu dzwiekowego i paru innych bzdur elektrycznych w aucie ...

do sygnalu dzwiekowego chyba nie bo ten przekaznik mam w skrzynce pod maska

ale i tak dziek za odp

ps. czyli masa do tylu idzie z przedniego lewego slupka kolo kierowcy?
nic blizej tylu nie ma?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1