hans napisał(a):
coupe quattro 2.8 pali w porywach na miescie 14 ... przy spalaniu 16 litrow to kazdy bieg musialby byc ciagniety do odciecia po miescie ... mi na miescie 2.8 quattro pali 14,5 ale gazu i to w C4 ktore jest ze 200 kg ciezsze ... wiec znowu cos Ci sie nie zgadza ... moze poprostu jezdziles trupiarnia ... mi tez kiedys C4 palilo od 16 do 22 litrow gazu ... ale naprawilem to i jest OK ... z reszta ... szkoda gadac !!!
Hans - nie chciałbym się wdawać w polemikę, więc napiszę w miarę zwięźle. Miałem auto w dobrym stanie (Coupe 2.8), paliło 14,5 litra przy naprawdę normalnej jeździe do 3 tys. obrotów (do 4 tys. spalanie wzrastało do 15-16). Mój sąsiad ma C4 2.8 Quattro, pali mu to około 17 przy jeździe podobnej. Skontaktowałem się specjalnie ze znajomym, którego kolega ma właśnie Audi Coupe z silnikiem 2.8 i jeśli nie przekracza 3,5 tys. obrotów pali mu średnio 15 litrów, czyli tak jak mi kiedyś (wszystko w mieście). W tych Coupe nie było lub nie ma quattro, a przecież to dodatkowo około 1 litr więcej.
Ale wydaje mi się, że to jest tak jak ze spalaniem w moim obecnym silniku. Słyszałem nawet, że 2.3 10v pali w mieście średnio ...10,5 litra kiedy mi mimo, że mam naprawdę silnik i resztę w esktra stanie nie schodzi poniżej 12 przy oszczędnej jeździe.