.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 11:59:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Silnik krokowy z potencjometrm przepustnicy
PostNapisane: 21.paź.2005 15:34:36 
Użytkownik

Witam!
Mam pytanie do speców w diagnostyki. Otóż mam problem z obrotami. Wcześniej opisywałem swój problem ale nikt nie odpowiedział.
Po sprawdzeniu zasilania krokowca okazuje się, ża na kostce jest zasilanie 12 V. Po podpięciu zasilania do silniczka (przy włączonym zapłonie) napięcie spada do 2,60 V. Jak włącze silnik to przyciskając gaz i puszceniu obroty spadają do ok 600 i szybko odbija do 1500 (napięcia na krokowym 2,75 V) . Jeżeli delikatnie puszczam pedał gazu to obroty zatrzymują sie nieraz na ok. 1000 (2,29 V) i stoją stabilnie (przy zimnym silniku przeważnei silnik gaśnie). I tu jest pies pogrzebany. Mam podejrzania co do potencjometru przepustnicy. Dowidziałem sie ze jeden gośc miał kłopoty z obrotami, i zdiagnozował silnik. Komputer nic nie pokazał, żadnych błędów. Okazało sięze ma uszkodzony sterownik silnika Digifant. Jak wymienił odrazu dostał suygnał ze uszkodzony potencjometr. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego sterownika czy u mnie czasami nie jest walnięty. Proszę o sugestie i poradęjak ten problem rozwiązac.

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2005 19:10:43 
Użytkownik

Witam miałem podobny problem ale z silnikiem abt . Problem tkwił w stykach biegu jałowego które znajdują się w silniczku krokowym .

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2005 21:10:49 
Użytkownik

Raczej styki bym wykluczył, bo zmieniałem krokowca (oczywiście na używańca) i to samo.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1