Witam!
Mam pytanie do speców w diagnostyki. Otóż mam problem z obrotami. Wcześniej opisywałem swój problem ale nikt nie odpowiedział.
Po sprawdzeniu zasilania krokowca okazuje się, ża na kostce jest zasilanie 12 V. Po podpięciu zasilania do silniczka (przy włączonym zapłonie) napięcie spada do 2,60 V. Jak włącze silnik to przyciskając gaz i puszceniu obroty spadają do ok 600 i szybko odbija do 1500 (napięcia na krokowym 2,75 V) . Jeżeli delikatnie puszczam pedał gazu to obroty zatrzymują sie nieraz na ok. 1000 (2,29 V) i stoją stabilnie (przy zimnym silniku przeważnei silnik gaśnie). I tu jest pies pogrzebany. Mam podejrzania co do potencjometru przepustnicy. Dowidziałem sie ze jeden gośc miał kłopoty z obrotami, i zdiagnozował silnik. Komputer nic nie pokazał, żadnych błędów. Okazało sięze ma uszkodzony sterownik silnika Digifant. Jak wymienił odrazu dostał suygnał ze uszkodzony potencjometr. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego sterownika czy u mnie czasami nie jest walnięty. Proszę o sugestie i poradęjak ten problem rozwiązac.
_________________ Audi A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
|