.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 13:30:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MAm problem z tłumikiem środkowym POMOCY
PostNapisane: 17.paź.2005 18:40:31 
Użytkownik

Audi A4, rok 1995 , silnik 1,8
Witam, jakies 2 miesiace temu wymieniłem tłumik środkowy na nowy ,ale nie oryginalny, i teram mam taki problem ze strasznie on mi brzeczy przy dodawaniu gazu,jak trzymam obroty rowno to jest ok, tylko wtedy jak dodaje gaz ;) dodam ze niemam katalizatora bo go wywaliłem ,wstawiłem samą rurę . czy to ze niema katalizatora to moze byc przyczyną ?? ze przed tym srodkowym tłumikiem niema nic co by tłumiło spaliny .jak ktos wie to niech podpowie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2005 18:59:24 
Klubowicz

A czy katalizator wyrzuciłeś w momencie wymiany tegoż tłumika? Faktycznie czasem wstawienie rurki zamiast katalizatora powoduje nieprzyjemne wibracje. Rozwiązaniem może być wstawienie tłumika przelotowego zamiast rurki co to miała zastąpić kata, ale to patent nie mój tylko wyczytany gdzieś na forum, więc nie biorę zań odpowiedzialności. ;)

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2005 10:59:57 
Użytkownik

nie,katalizator wyrzuciłem wczesniej,mam jeszcze pytanko czy jak wstawie dodatkowy tłumik przelotowy to autko duzo straci na mocy ??

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2005 14:14:22 
Użytkownik

siema,

raczej zyskałbys więcej na momencie na wyrzuceniu tylko wkładu z kata(chyba ze kata opyliłeś komuś :) ) a nie całego kata.Wyrzuciłeś kata,bilans rozgrywki:
- straciłeś patataje na działaniu dynamicznym wydechu(mniejsza pojemnośc układu)
+ zyskałeś patataje bo obnizyłeś opory przepływu ,które wprowadza wkładka kata i spadło ciśnienie wsteczne układu wydechowego.

co do brzęczenia to wejdź w kanał i obadaj,możliwe że:

-przy wkładaniu innego tłumika były silne naprężenia(coś nie pasowało) i puścił zaczep na któryms z mocowań wydechu(nawet na ostatnim tłumiku z tyłu się zdarza) i się brenta :)
-zwykłe wypierdywanie spalin przez nieszczelne złącze rura- tłumik(ewentualnie kołnierze na tłumiku sie wygięły-w podróbach z cienkiej blachy je robią)
- podwieszanie układu wydechowego za katem, może sie poluzowała śruba,albo tłumikarz nie dokręcił
-a może po prostu ze strachu zgrzytaja zęby współtowarzyszy jazdy :D

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2005 21:14:37 
Użytkownik

ja osobiscie ostukalbym jeszcze wszzystkie pudla wydechowe...
moze cos sie w srodku oberwalo (zarowno w nowym jak i koncowym) i teraz brzeczy?! :P

pzdr

VW Caddy 1.9 TDI
Fiat Brava 1.9 JTD
Fiat Marea Weekend 1.6 16V
BMW 540i Touring
Fiat Seicento 900
Audi A4 1.9 TDI Avant
Audi Coupe 2.0 16V
Audi 80 2.0 E
Audi 80 1.8 S
Fiat Tipo 1.4
Skoda Favorit
Fiat 126p

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2005 21:25:01 
Użytkownik

albo zaworek wyskoczył do tłumika i sobie fika :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2005 21:16:26 
Użytkownik

na poczatku wyrzucilem sam wkład kata,ale teraz całkiem go wywaliłem ,i wstawilem zwykłą rurę, chciałem wstawic strumienice,ale wszyscy mi odradzali ja wstawiac, dokładnie mi brzeczy cos w srodkowym tlumiku,cos w srodku, ale przeciez go niedawno wymienialem, juz sam niewiem czy znowu mam wymienic tlumik srodkowy ,czy moze wstawis strumienice, czy moze kupic mam nowego kata .pomóżcie

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2005 19:53:56 
Użytkownik

ostatnio też miałem przygody z tłumikiem... od jakiegoś czasu srodkowy tłumik sie rozleciał, wyraźnie było słychać że coś w nim goni, ale brzęczało tylko przy zapalaniu więc sie nie przejmowałem, a że nie był zbyt nowy czekałem aż sie przepali i go wymienię... jakieś 3 tygodnie temu usłyszałem syczenie spod auta i poczułem gwautowny spadek mocy... :667: pojechałem do zaprzyjaźnionych mechaników z zamiarem wymiany srodkowego tłumika... przy wymianie sprawdzli również końcowy... co się okazało... resztki i elementy ze srodkowego tłumika przedostały sie do końcowego i kompletnie go zapchały, nie pomogły próby udrożnienia kercherem, byłem zmuszony wymienić również końcowy mimo to że zminiany był parę miesięcy wcześniej... :zly:
stąd rada jeżeli coś Ci goni w środkowym to lepiej zająć się tym natychmiast i nie czekać tak jak ja zrobiłem bo elementy tłumika srodkowego zapchają Ci końcowy i dojdą dodatkowe koszty... ja proponuję rozebrac srodkowy i spróbowac pozbyć się wolnych elementów ze srodka...
życzę powodzenia...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1