Witaj,
serdeczne wyrazy współczucia...

dawno temu braciak przekręcił mi panewki więc domyślam się co czujesz...
Co do pkt 1 i 2 to nie umiem ci odpowiedzieć, natomiast:
ad 3. jest to możliwe, pytanie tylko czy będzie pasował do skrzyni...
ad 4. powinieneś po zmianie silnika z dokumentami pochodzenia pojechać do diagnosty, a potem do wydz. komunikacji i zgłosić ten fakt żeby uzyskać wpis w książce pojazdu... ale policja się nie przyczepi nawet jak nie zgłosisz, bo w dowodzie nie ma numerów silnika (chyba że stary dowód masz), więc nie mają jak sprawdzić... A rocznik zostaje ten sam, bo silnik obecnie jest częścią zamienną (prawie tak jak opny

)
ad 5. Jeśli zmieniasz na taki sam to przy montażu dobrze śruby podokręcaj

, a co do skomplikowania to mechanik mający jakie takie pojęcie poradzi sobie raczej bez problemu... a co do eksploatacji to zmień oleje, paski itp bo nie wiadomo w jakim są stanie i to chyba tyle...
ad 6. Przede wszystkim zwróć uwagę od kogo kupujesz... większe szroty zazwyczaj dają gwarancję rozruchową, a wtedy mechanik jak go włoży to szybko będzie w stanie określić jego stan... a co do przebiegów to różnie bywa, zależy od sytuacji... trzeba sprzedawcę podpytać, i zastanowić się czy jego wersja jest możliwa?? Znajomy kupił do marki na B silnik 2,5L z 97 roku z przbiegiem 16000km - samochód pokradzeżowy, stał 5 lat na parkingu policyjnym... przebieg nie duży ale po takim czasie stania to też nie za dobrze... wilgoć jdnak wdziera się wszędzie.
Mam nadzieję że coś ci pomogłem, pozdrawiam i życzę powodzenia w reanimacji niuni...