.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 08:40:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zatarty silnik w A3- Pliss
PostNapisane: 19.sty.2006 22:16:42 
Użytkownik

Witam:spotkało mnie dzisiaj szczęście którego najgorszym wrogom nie życzę...Pożyczyłem siostrzyczce auto no i dowiedziałem sie że przy ruszaniu w sniegu po jakimś czasie zapaliła sie kontrolka oleju..ale "całe szczęscie dojechała te kilka km do domu tylko silnik warczał jak traktor".
W aucie nie ma wcale oleju, uszkodzona jest miska olejowa.. jest w tej chwili w warsztacie, czekam jutro na wyrok ale nie łudze sie bo wiem ze silnik jest zatarty a nie zakładam sytuacji jakiegoś szlifowania..itd po prostu czeka mnie wymiana i w związku z tym mam kilka pytań dla kolegów obeznanych w temacie:
1/ dotyczy to silnika 1.6 benzyna AKL r.prod 98 (to ze automat podobno nieistotne..) czy prawdą jest że akurat te silniki były wsadzane do 2001 w związku z tym moge sobie troche "odmłodzić " serducho
2/ czy faktycznie te same silniki były w passatach i czy zamawiając nie będzie żadnego problemu w włożeniu..bo jezeli te same numery symbolu..
3/ chyba niemożliwe jest zapakowanie sobie np silnika 1.8 zamiast 1.6..??
4/ jak wygląda temat rejestracji tego faktu w dowodzie..czy konieczny jest dowód zakupu tego silnika..bo można założyc , że trafie na skradziony..i potem ewentualnie jaki rocznik auta mam?
5/ na co zwrócić uwage podczas montowania tego nowego silnika...na co uważac podczas eksploatacji zaraz po...czy to jest skomplikowana procedura-kupuje w sumie goły silnik bo cały osprzęt jest w aucie
6/na co zwrócić uwage przy kupnie tego silnika? dziwią mnie teksty typu silnik r.prod.97 i tylko 30 tys przebiegu..
Pozdrawiam i oby takich sytuacji jak najmniej ; przy okazji rada zapytajcie płeć przeciwną która użytkuje od czasu do czasu wasze bryki co by zrobiły gdyby kontrolka oleju sie zapaliła..i czy dalej by jechały? :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2006 22:50:28 
Klubowicz

Witaj,

serdeczne wyrazy współczucia... :( dawno temu braciak przekręcił mi panewki więc domyślam się co czujesz... :<

Co do pkt 1 i 2 to nie umiem ci odpowiedzieć, natomiast:

ad 3. jest to możliwe, pytanie tylko czy będzie pasował do skrzyni...

ad 4. powinieneś po zmianie silnika z dokumentami pochodzenia pojechać do diagnosty, a potem do wydz. komunikacji i zgłosić ten fakt żeby uzyskać wpis w książce pojazdu... ale policja się nie przyczepi nawet jak nie zgłosisz, bo w dowodzie nie ma numerów silnika (chyba że stary dowód masz), więc nie mają jak sprawdzić... A rocznik zostaje ten sam, bo silnik obecnie jest częścią zamienną (prawie tak jak opny :diabel: )

ad 5. Jeśli zmieniasz na taki sam to przy montażu dobrze śruby podokręcaj :D, a co do skomplikowania to mechanik mający jakie takie pojęcie poradzi sobie raczej bez problemu... a co do eksploatacji to zmień oleje, paski itp bo nie wiadomo w jakim są stanie i to chyba tyle...

ad 6. Przede wszystkim zwróć uwagę od kogo kupujesz... większe szroty zazwyczaj dają gwarancję rozruchową, a wtedy mechanik jak go włoży to szybko będzie w stanie określić jego stan... a co do przebiegów to różnie bywa, zależy od sytuacji... trzeba sprzedawcę podpytać, i zastanowić się czy jego wersja jest możliwa?? Znajomy kupił do marki na B silnik 2,5L z 97 roku z przbiegiem 16000km - samochód pokradzeżowy, stał 5 lat na parkingu policyjnym... przebieg nie duży ale po takim czasie stania to też nie za dobrze... wilgoć jdnak wdziera się wszędzie.

Mam nadzieję że coś ci pomogłem, pozdrawiam i życzę powodzenia w reanimacji niuni...

Ford Capri MK III 2,9 V6
Plymouth Voyager 3.0 V6
Kawasaki ZXR 750
Toyota Corolla E9 "klekot"

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 00:57:35 
Użytkownik

Wspolczuje! I to jak! Naprawde szkoda :(

Od paska raczej nie podejdzie bo tam jest wzdluznie a w a3 masz poparzecznie

Tu mas zoznaczenia silnikow do Audi : http://www.sun-diagnostics.com/intl/en/ ... _audi.html
Moze ci sie przyda

Co do silnika to napewno byl montowany w golfach 4 , borach, octavia, leon, toledo.
Nawet na allegro sa dwa takie silniki
Podejrzewam ze na gieldzie czy z ogloszenia kupisz o jakies tysiac taniej niz na Allegro [wiem jak kupowalem skrzynie]

Silnik dosc popularny [szczegilnie w golfach] wiec znajdziesz bez problemu

Poszukaj troche w google a znajdziesz dokladnie w jakich autach byl montowany

zycze powodzenia w szukaniu silnika i potem jego przekladce!

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 14:02:41 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
zrób miske i wlej olej i módl się by to było wszystko.
Możliwe że tylko rozrząd troche ucierpiał.

p.s na jakim oleju jeździło?

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2006 14:16:55 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Mauzer napisał(a):
zrób miske i wlej olej i módl się by to było wszystko.
Możliwe że tylko rozrząd troche ucierpiał.

p.s na jakim oleju jeździło?

słabo to widze... ale warto sprobowac, moze gdzies litr oleju krązył i nie przytarło za duzo.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1