.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 00:44:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy muszę wymienić filtr paliwa?
PostNapisane: 22.lip.2005 12:55:36 
Użytkownik

Będąc na wakacjach zatankowałem około 26 litrów jakieś chrzczonej gnojówki, do tej pory zawsze tankowałem na Shellu. Po jakimś czasie( 1 lub 2 dni ) zwróciłem na głośniejszą pracę motoru i na to ze auto zrobiło się mułowate, poza tym wolno się rozpędza i napewno nie osiąga takich prędkości jak wcześniej. Kiedy w baku zostało około 10-12 litrów zatankowałem na Shellu z 50 zł rozcienczając te szczyny. Czy teraz muszę wymienić filtr paliwa a może wystarczy odlać wodę z odstojnika (podobno tam się zbiera )? Miga mi też pomarańczowa kontrolka co jakiś czas(ta sama od świec żarowych), ale jeśli przyhamuję troszkę to zaraz gaśnie. Czytałem na forum, że jest to właśnie spowodowane tą wodą z filtra paliwa, czy to prawda? Na tym filtrze (FILTRON) przejechałem około 4,5 tys. Auto to AUDI AVANT TDI 1,9 1995 rok i przebieg 200 tys.

Tytuł: Re: Czy muszę wymienić filtr paliwa?
PostNapisane: 22.lip.2005 13:30:15 
Użytkownik

johnyseba napisał(a):
Będąc na wakacjach zatankowałem około 26 litrów jakieś chrzczonej gnojówki, do tej pory zawsze tankowałem na Shellu. Po jakimś czasie( 1 lub 2 dni ) zwróciłem na głośniejszą pracę motoru i na to ze auto zrobiło się mułowate, poza tym wolno się rozpędza i napewno nie osiąga takich prędkości jak wcześniej. Kiedy w baku zostało około 10-12 litrów zatankowałem na Shellu z 50 zł rozcienczając te szczyny. Czy teraz muszę wymienić filtr paliwa a może wystarczy odlać wodę z odstojnika (podobno tam się zbiera )? Miga mi też pomarańczowa kontrolka co jakiś czas(ta sama od świec żarowych), ale jeśli przyhamuję troszkę to zaraz gaśnie. Czytałem na forum, że jest to właśnie spowodowane tą wodą z filtra paliwa, czy to prawda? Na tym filtrze (FILTRON) przejechałem około 4,5 tys. Auto to AUDI AVANT TDI 1,9 1995 rok i przebieg 200 tys.

witaj mi taka operacja wystarczyla, ale na filtrze mialem przejechane grubo ponad 50 tys. i dopiero nie dawno po raz pierwszy zapalila sie ta kontrolka ktora opisujesz. po wymianie filtra dolegliwosc ustala. a z tym paliwiem to jest roznie. tankuje w 80% na jednej stacji (ORLEN) i jak sie trafi raz jest bardzo dobry olej samochodik chodz az milo a niekiedy ledwo sie toczy. do tankowania dolewam tez uszlachetniacza na etykiecie jest napisane ze wychwytuje wode z oleju moze to tez pomaga pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 17:38:17 
Klubowicz

A nie masz tam czasem w tym filtrze korka spustowego, który wodę wypluwa? Ja mam u dołu, wystarczy syf zrzucić i jest git.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2005 10:27:15 
Użytkownik

wez wymontuj filtr wylej cały ten syf i zobaczysz co leci i czy duzo syfu leci jak poleci troche syfu noto zmiana jak poleci woda z paliwem wylej tylko cały z całego filtra i zakłądaj ten sam .

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2005 16:02:55 
Klubowicz

Lokalizacja: Zgorzelec/Gorlitz Auto:Audi A4 2.0tdi 170ps quattro i BMW E61 530d
bula177 napisał(a):
wez wymontuj filtr wylej cały ten syf i zobaczysz co leci i czy duzo syfu leci jak poleci troche syfu noto zmiana jak poleci woda z paliwem wylej tylko cały z całego filtra i zakłądaj ten sam .

Ja bym tak zrobił jak kolega mówi

Kiedyś wracałem z W-wy i też zatankowaeł jakiegoś gnoju
ujechałem moż e 5 km i auto zdechło :/ Jechała policja i sie
zatrzymali to zaciągneli mnie do najbliższej stacji paliw.
Tu juz wezwali mi jakiegoś Henia z pobliskiego warsztatu
i przyjechał, zrobił mi płukankę filtra.Ujechałem może z 150km
i znowu to samo,a że to było duże miasto to poszukałem
sklepu i kupiłem nowy.Zmieniłem juz sam i 50km przd domem
zrobiło mi sie to samo,ale na miejscu to juz wyczysciłem bak
z gnoju i się lekko załamałem co zatankowałem :P
Syf straszny :zly:

A stacja paliw to pyła pod patronatem'Petrochemi Płock"
od tej pory unikałem ich jak ognia :D

Sprzedam częsci do audi A4 B6 avant,lumuzyna i cabrio 2.5tdi V6 163ps info priv lub gg

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1