.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 15:58:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomózcie mi bo nie wiem co to było.
PostNapisane: 27.lip.2005 16:45:57 
Użytkownik

Auto: Audi
Cześc prosiłbym bym o pomoc zważając na to że jestem młodym kierowcą i nie znam sie zabardzo na naprawie mojego auta. zaczeło sie tak.
1. złapałem laczka i logiczne załozyłem zapas tylko ze zapas jes 13 calowy a jeżdze normalnie na 15. (przebiłem koo sprodu koło kierowcy) ze do domu miłem jeszcze 250 kilometrów to myslałem że nic sie nie stanie jak zwulkanizuje to koło u siebie w poznaniu.

2. po 200 km zaczełu mi z przodu klocki trzec i to dośc mocno (sa nowe)
gdy dojechałem do domu juz praktycznie nie mogłem skrecać tak mi szarpało przy skrecaniu. Przed chwilą stwierdziłem że skocze do wulkanizatora i podjade do mechanika. ale gdy wyjeżdzałem z parkingu. zblokowało mi koła i nie mogłem nawt ruszyć jak dodałem gazu coś chrupneło straciłem mozliwośc poruszania sie samochodem. a przy tym kole kierowcy wysypału mi sie kulki tak jakby cos sie z pół osią stało. Ile mnie to wyniesie tak orientacyjnie pytam. posypało sie tylko łozysko i te kulki

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 16:49:11 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
:P ... zalozyles za mala felge i zaklinowales zacisk hamulcowy \.... bledy mlodosci a w zasadzie braku pomyslunku , pozastaje tylko zyczyc wiecej szczescia na przyszlosc i wymienic felge z zapasowki na taka jak powinna byc ... koszt ? ... nowe lozysko , plus nowe tarcze plus nowe klocki , plus nowa felga i opona na zapas

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 17:07:44 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
haj.
nie łożysko, a przegub raczej (takie kulki pow. centymetra srednicy sie posypały, nie..?)

Przegub stokilkadziesiąt-dwiescie piecdziesiat zl - zaleznie jaki i gdzie kupisz. Jesli sam nie chcesz / nie umiesz zmieniić, to mechanikowi (autoserv shell, carmann etc) dasz kolejną stówe.

Jesli to łożysko koła (w co nie wierze) to usluga mechanika na podobnym poziomie, a samo łożysko 50-150 zł.

Na pewno masz zablokowane koło?? Bo szarpanie kierą raczej wskazywało na umierający przegub (no, chyba ze masz masakrycznie rozhartowane i pogięte tarcze ham. a do tego wyjechane łożysko..)
Podnieś na lewarku i sprzwdz czy koło da sie obrócić. Jesli nie - zdejm zacisk hamulca i sprzawdz jeszcze raz. Jeśłi to nie zapieczony zacisk hamulcowy zablokował - to łożysko - chociaz niewyobrazalne dla mnie jest, bo rozsypujące sie łożysko już całe miesiące przed śmiercią generuje spory hałas - także nawet ktos kto nie zna sie w ogole zwróciłby uwagę. No i nie znam nikgo, komu łożysko by sie rozsypalo tak, zeby kulki pogubić.

Jesli chcesz sam kupic niedrogo części - pojedz do sklepu "Masz" na czechosłowackiej, powołaj sie na kolesia z zielonej 90-ki ;-) jesli zlecisz naprawe - to daj chłopakom z Carmanna ze starołęki albo Shellautoserv z kopernika - nie zedrą a zrobią uczciwie

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 17:39:48 
Użytkownik

sprawidziłem koos sie kreci jak podniose na lewarku ale jak chce pchac to musze krecic kierą bo sie co chwile cos blokuje. jak wrzuce bieg to moge tylko pedałem gazu zwiekszac obroty nic wiecej. znajomy mi powiedział jak to zobaczył że to przegób.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 17:50:35 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
No widzisz - trza bylo od razu wszystkie symptomy podac ;-)
ale i tak diagnoze trafną postawilem :-)

Półos nie wypadnie z rozsypanego przegubu, wiec mozesz zapalic silnik (wspomaganie i hamulce) i powolutku zaholować auto do mechaniora czy na swoj kanal

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 00:02:48 
Użytkownik

dzięki za wszelkie rady jak jutro to naprawie to dam Wam znac jeszcze raz dzięki.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1