Witam.
Moje cudeńko to Audi 100 C4 1993' model silnika AAD pojemność 1984 cm, mechaniczny wtrysk paliwa.
Ostatnio zaczął mi żreć full paliwa (w mieści powyżej 20 l/100, na trasie ok. 14 l/100, a wcześniej poniżej 8 l/100 km). Do tego jeszcze zaczął mocno kopcić na czarno, nie miał mocy i dusił się na wolnych obrotach.
Kilka miesiący wczesniej byłem u mechanika i zdiagnozował mi walniety silnik krokowy (niestety nie wymieniłem go do tej pory), ale chyba nie może on mieć wpływu na to spalanie.
Pierwsze co zrobiłem, to wymieniłem filtry, świece, przewody wysokiego napięcia, kopułkę i palec rozdzielacza. Przepłukałem silnik krokowy, a przede wszystkim przeczyściłem (karcher na myjni) sitko układu ciśnieniowego na pokrywie klawiatury - to przeczyszczenie trochę pomogło, bo nie kopci na niskich obrotach, tylko na bardzo wysokich i odzyskał moc. Sondę wymieniłem 10 miesięcy temu na czteroprzewodową BOSH, więc myślę, że jeszcze nie powinna paść. Odłączyłem też na chwilę czujnik temperatury płynu chłodzenia i wtedy nie chciał zagadać, więc powinien on być w porządku.
W poniedziałek jadę do znajomego mechanika, który powinien coś poradzić (obiecał) i podzielę się wynikiem diagnozy oraz rezultatami napraw.
Pozdrawiam.
Gdyby ktoś miał jakieś dalsze pomysły co do przyczyny, to będę wdzięczny.
Każda rada, jest na wagę AUDI.
|