.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 14:32:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z oświetleniem zegarów
PostNapisane: 03.sty.2006 16:24:51 
Użytkownik

Dzisiaj wymieniałem przepaloną żaróweczkę w zegarach i po ponownym podłączeniu pojawił się "zonk" - nic nie świeci !!! Pomóżcie mi proszę bo zaraz mnie krew zaleje :(:: . Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w skrzynce i wszystkie są ok (może gdzieś jest jeszcze jakiś ukryty???). Świeci mi tylko podświetlenie zegarka, ale tylko do czasu jak włączam światła, wtedy też gaśnie. nie działa również podświetlenie regulacji nawiewu. Może ktoś z Was miał już podobny problem i wie gdzie szukać rozwiązania :??????

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 18:12:23 
Użytkownik

Ja mam ten sam problem co ty stało mi sie to tez przy wymianie zarówki dzien przed letnim zlotem chciałem ja dopiescic ido dzisjaj nie wiem co jest grane.Jesli jakis elektryk wie niech nam zdradzi tajemnice.moze padł jakis ukryty przekaznik sam niechce kopac zeby dalej nie popsuc a dos mam jazdy z ciemnoscia w aucie.podobny temat znalazłem ale to nie jest to.
http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=26990.

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 20:58:49 
Użytkownik

Jak nie masz zwarcia to juz jest niezle. A probowales podlaczyc wyjeta zegary? Czy napewno kostka dobze wlozona i kabelki co ida do niej sie dobrze trzymaja? Szarpales zegary przy wyciaganiu? Moze przerwa jest na druku? Nie wiem co, ale uszkodzenie powinno byc mechaniczne, jesli nie ingerowales w uklady el. Wyciagaj zegary ponownie i sprawdz, co tez jest mozliwe, czy nie zostala przepalona sciezka( w tym przypadku bezpiecznik przezyje)

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 21:02:08 
Użytkownik

Jeszcze nie wiem bo jeszcze tego nie mialem.. Patrze teraz na schemat ale tez niewiele tam jest. Nie wiem jak u Was ale u mnie w A90 zegary sa podswietlane razem z pokretlami od ogrzewania i u Was pewnie tez. Podswietlenia te dzialaja z zasilania swiatel pozycyjnych. Jesli postojowki macie tzn. ze wszystko do wylacznika jest OK. Proponuje najpierw sprawdzic regulator jasnosci swiecenia tych zarowek. Jesli bezdie OK to omomierz i woltomierz w dlonie (jesli wieci jak sie tym poslugiwac) i sprawdzajcie wszystkie polaczenia od zarowek dalej do zasilania. Musicie najpierw wynierzyc ktory przewod na niebieskiej lub zoltej zlaczce zagarow(pewnie takie macie) jest polaczony z zasilaniem zarowek. Oczywiscie czy na zarowki dochodzi masa tez trzeba sprawdzic. Jesli juz wiecie jaki kolor jest przewodu zasilajacego to szukacie w ktorym miejscu ginie na nim napiecie. Nie wydaje mi sie zeby tam byl jakis bezpiecznik uktyty. Troche cierpliwosci i na pewna sie uda- po drucie do przerwy :) Zwracajcie uwage na zlacza i regulator.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 21:06:35 
Użytkownik

Jeszcze jedno. Jutrzo bede grzebal u siebie przy wylaczniku zaplony wieczorem to postaram wylukac jakie sa kolory tych przewodow moze to ulatwi sprawe. I tak jak kolega wyzej mowi- druk tez sprawdzcie i luty.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 21:19:26 
Użytkownik

ksenoon napisał(a):
Jeszcze nie wiem bo jeszcze tego nie mialem.. Patrze teraz na schemat ale tez niewiele tam jest. Nie wiem jak u Was ale u mnie w A90 zegary sa podswietlane razem z pokretlami od ogrzewania i u Was pewnie tez. Podswietlenia te dzialaja z zasilania swiatel pozycyjnych. Jesli postojowki macie tzn. ze wszystko do wylacznika jest OK. Proponuje najpierw sprawdzic regulator jasnosci swiecenia tych zarowek. Jesli bezdie OK to omomierz i woltomierz w dlonie (jesli wieci jak sie tym poslugiwac) i sprawdzajcie wszystkie polaczenia od zarowek dalej do zasilania. Musicie najpierw wynierzyc ktory przewod na niebieskiej lub zoltej zlaczce zagarow(pewnie takie macie) jest polaczony z zasilaniem zarowek. Oczywiscie czy na zarowki dochodzi masa tez trzeba sprawdzic. Jesli juz wiecie jaki kolor jest przewodu zasilajacego to szukacie w ktorym miejscu ginie na nim napiecie. Nie wydaje mi sie zeby tam byl jakis bezpiecznik uktyty. Troche cierpliwosci i na pewna sie uda- po drucie do przerwy :) Zwracajcie uwage na zlacza i regulator.

ba, w teori sprawa jest banalna, niestety już dzisiaj próbowałem sprawdzać "druciki" :D ale to nie jest proste, gdyż to są całe wiązki. nawiasem mówiąc wątpię abym uszkodził przewody, chyba aż tak nie szalałem, ale intryguje mnie ten regulator - stąd jeszcze jedno pytanie bo teraz nie kojarzę (a nie mam jak sprawdzić :D ) - czy regulator przy zegarach ściemnia również podświetlenie przy pokrętłach od ogrzewania ???

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 21:24:30 
Użytkownik

Tak, sciemnia. Jesli to wina sciemniacza,to przy wyciagnietych zegarach zewrzesz styki rezystora od sciemniania(!!!) ostroznie i powinno wszystko sie zaswiecic jak choinka

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2006 09:30:11 
Użytkownik

No i już coś wiem. niestety to nie wina rezystora w zegarach. Najpierw zrobiłem zwarcie na rezystorze i nic, więc zabrałem się za sprawdzanie kostki a dokładniej za szukanie zasilania podświetlenia - i ztego co udało mi się wykukać to zasilanie do zegarów dochodzi a do rezystora już nie (niestety nie jestem do końca pewien czy to ten pin, ale przy włączeniu świateł dostaje napięcie). Tak czy owak zabrałbym się za rozebranie licznika, niestety nie mam żadnego schematu - może ktoś z Was mógłby mi coś takiego podesłać ? I jeszcze przydałby mi się rozpisany układ pinów w kostkach (było coś takiego przy temacie rezania liczników ale niestety linki nie działają)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2006 09:38:25 
Użytkownik

no i oczywiscie nie zapomnij sie, i nie włącz za którymś razem zasilania z niekompletnie podłączonymi zegarami, bo dostaniesz błąd AirBag'a, i bedziesz musiał na Vag'u go kasowac. o ile oczywiscie poducha funkcjonuje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2006 09:41:50 
Użytkownik

Vanderlei napisał(a):
no i oczywiscie nie zapomnij sie, i nie włącz za którymś razem zasilania z niekompletnie podłączonymi zegarami, bo dostaniesz błąd AirBag'a, i bedziesz musiał na Vag'u go kasowac. o ile oczywiscie poducha funkcjonuje ;)

Niestety nie mam poduchy więc chyba mi to nie grozi ??? :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 14:45:59 
Użytkownik

Vanderlei, ja mam B4 '94 i dwie poduchy i bawiłem sie podświetlenie m w mojej Niuni i właczałem i wyłączałem i żadnego błedyu nie mam, jak poduchy swieciły tak świeca i gasną kiedy trzeba?? że niby powinienem na Vaga podjechac teraz??

A3 - AZS - tylko sie opiekuje ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1