.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.cze.2025 13:27:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 c4 AAH] komp pokladowy i dodatkowe wskazniki,help
PostNapisane: 25.sty.2007 17:53:00 
Użytkownik

Witam , ostatnio w swoim c4 zmienilem deske rozdzielcza na taka z kompem pokladowym i dodatkowymi wskaznikami temp i cisnienie oleju.Poprzednia byla w szpetnym stanie a predkosciomierz przeklamywal. I oto powstal problem bo w poprzedniej desce tych bajerow nie mialem i chcialbym je jakos podlaczyc.Moja wiedza na temat elektroniki i elektryki jest dosc powierzchowna(choc reszta juz calkiem calkiem) i potrzebaowalbym kogos kto mi pomoze a najlepiej zrobi to, z okolicy Olsztyna,oczywiscie nie za darmo :) jesli jest jakis chetny co sie zna to prosze i kontakt, tu czy gg,mail, bo zalezy mi na tym bardzo.Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 22:45:38 
Użytkownik

No pomorze ktos czy nie ??nie wierze ze niema tu nikogo kto by sie znal na tym:/

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2007 23:00:09 
Użytkownik

TEgo komputera co wyswietla na srodku to raczej nie podlaczysz bo nie masz wyprowadzen ze sterownika silnika takowch . Ladowanie mozesz sam podlaczyc pod alternator normalnie zegarek pod plus i minus a temperature oleju to nie masz czujnika w swoim silniku takiego i raczej nic nie zdzialasz .

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 10:01:32 
Użytkownik

Ale slyszalem ze ten komp to kwestja jednego kabelka czy cos takiego:| a wskazniki to tak samo tylko wystarczy czujniki kupic ,wiazki poprowadzic i podlaczyc

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 19:37:20 
Klubowicz

ravenlol napisał(a):
Ale slyszalem ze ten komp to kwestja jednego kabelka czy cos takiego:| a wskazniki to tak samo tylko wystarczy czujniki kupic ,wiazki poprowadzic i podlaczyc

BC czyli komputer spalania to kwestia kabelka - sygnal spalania i podpiecia manetki do sterowania wskazaniem
ladowanie to banal - gdzies prad zawsze znajdziesz ;)
cisnienie oleju (dla licznika A100/C4 wymaga innego czujnika niz ten ktory jest w serii); dla c4/a6 w miejsce wskaznika przychodzi zegarek wiec nie ma tematu - znow tylko kabelek ;)
temperatura oleju to dodatkowy czujnik do umieszczenia w bloku no i okablowanie.
podpiecie AC (jesli go nie bylo do tej pory) to juz wiecej kombinowania (kontrola swiatel, inna pompka spryskiwaczy), ale to mozna uspic podajac mase na odpowiednie piny.
poszukaj schematow i informacji na ten temat na forum - pinologia byla juz podawana.
widze ze leniwy jestes i czekasz na gotowca :P

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 21:47:34 
Użytkownik

Nie chce niczego spieprzyc po prostu :D ale jesliby ktos stanął obok mnie i powiedzial co gdzie jak to bym zrobil :) jaki ten czujnik cisnienia oleju ma byc?? bo w schemacie widzalem ze sa 3 chyba czy cos takiego, a u mnie jest 1 . czujnik temp oleju mam ale gdzie go wkrecic to nie wiem :| i jeszcze ten przelacznik do kompa w manetce wycieraczek ->nie mam go z kad zalatwic.Dlatego prosze o help i z checia bym sie spotkal z kims kto to juz robil albo sie zna dobrze na tym:)
System check'a mam :D i dziala

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2007 12:30:34 
Moderator

Auto: S6 C4
ravenlol napisał(a):
Nie chce niczego spieprzyc po prostu :D ale jesliby ktos stanął obok mnie i powiedzial co gdzie jak to bym zrobil :) jaki ten czujnik cisnienia oleju ma byc?? bo w schemacie widzalem ze sa 3 chyba czy cos takiego, a u mnie jest 1 . czujnik temp oleju mam ale gdzie go wkrecic to nie wiem :| i jeszcze ten przelacznik do kompa w manetce wycieraczek ->nie mam go z kad zalatwic.Dlatego prosze o help i z checia bym sie spotkal z kims kto to juz robil albo sie zna dobrze na tym:)
System check'a mam :D i dziala

czujnik temperatury oleju o ile się nie mylę jest wkręcony w pompę oleju (taki mały okrągły grzybek o średnicy ok.5 mm). Czujnik ciśnienia oleju w oryginale znajduje się po lewej stronie silnika, nad miską olejową, niedaleko filtra oleju. Jeśli chcesz ja mam taki nowy czujnik na zbyciu, bo kupowałem ostatnio niepotrzebnie myśląc że mój jest na nic. Stary okazał się dobry, a nowy wykręciłem z zamiarem sprzedania. Jeśli nie chcesz przepłacać w sklepie, wal do mnie na P.W. :peace:

+
DLTA + CLHA

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2007 21:21:40 
Użytkownik

To ok jaki ma byc ten czujnik cisnienia oleju?? zmieniac ten co jest na inny?? bo ja nie wiem.... ma ktos moze jakies schematy czy cos?? jak to ma byc podlaczone i wogole ...

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2007 00:07:44 
Moderator

Auto: S6 C4
nic nie musisz zmieniać. Ten czujnik co masz zostaje i on jest odpowiedzialny za pomiar ciśnienia i ostrzeganie w sytuacjach awaryjnych. Jeśli chcesz widzieć jakie ciśnienie masz w danej chwili potrzebujesz drugiego czujnika, takiej bańki którą opisałem we wcześniejszym poscie

+
DLTA + CLHA

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 13:35:19 
Użytkownik

I zabawna sparwa bo czujniki i wiązka byla poprowadzona a po podlaczeniu wszystko dziala :) i rzeczwyiscie w AAH zrobienie tych czujnikow to banał :D

Strefa czasowa: UTC + 1