.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 22:15:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Montaż radia-problem z kostkami!!!
PostNapisane: 21.sty.2005 18:59:28 
Użytkownik

Witam
Problem jest dla mnie całkiem pilny dlatego wznawiam temat.
Chodzi, że u mnie w samochodzie są 3 kostki( 1 za dużo)do radia.
Powoduje to, że tylnie głośniki nie chcą działać(głośniki aktywne).
Czy są jakieś przejściówki lub metody na podłączenie tego, żeby wszystko działało cacy. Jeżeli tak prosze o konkretną POMOC.
Z góry wielkie dzieki

Ps. Na świecie jest tylko jedna marka samochodów. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2005 19:26:50 
Użytkownik

Witam
Mam taki sam problem. Rozebralem nawet boczek drzwi zeby dojsc po kalach, ale jest maly problem. Do glosnikow tych idzie chyba zasilanie o ile sie nie myle z oryginalnego radia, bo do zwrotnicy przy glosniku dochodzi 6 albo 7 kabli. otóz ja rozwalilem u sienie te 3-cia kostke i probowalem podlaczyc te kable (takie same kolory- parami) ale nic to nie pomoglo. Na razie nie mam czasu zeby sie pobawic, moze ktos juz tak podlaczal, chetnie rowniez posledze ten temat.
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2005 19:41:36 
Użytkownik

ja nie miałem problemu. Podłączyłem te głośniki pod radio blaupunkta. Jutro cykne fotke kabli i kostki.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2005 19:46:02 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
No tak kostka do aktywnego tyłu kosztuje 90pln (tak mi powiedzieli w "auto radio centrum"), ogladałem kiedyś V8 po pożarze tylnej półki sufitu i zagłówków, (amatorskie podłączenie), powiem tak walczyłem z tym troche i dałem spokój (system BOSSE), na forum poruszyłem temat, w sumie było mase rad ale na chłopski rozum (kolorami) nic , dałem spokój chociaż wiem że akustyka była by super.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2005 19:53:39 
Użytkownik

Nie wiem o czym mówisz. 90 zeta? Ja pod radio podpiąłem na zwykłą kostke 2 przednie głośniki, 2 tylnie elipsy. Aktywne głośniki w tylnich boczkach poszły na taką malutką kostke. Radio steruje nimi jako tył, ale stopień głośności można zasterować oddzielnie.
Aha rozpiske tego gdzieś na necie znalazłem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2005 21:44:05 
Użytkownik

ja podłączyłem sony pod aktywny tył zrobiłem to przy pomocy rozpiski kostek i schematu szczegółowego audi z aktywnym syst.opisywałem już to na forum.dostałem sporo listów w tej sprawie ale nie mogę pomóc nikomu bo mój serwer od pół roku nie przepuszcza załączników więć nie mogę wysłać rozpiski kostek znalazłęm tę rozpiskę w necie ale na dzien dzisiejszy ta strona nie istnieje więć możę to to rozpiszę inaczej są tam 3 kostki na kostkach są oznaczenia numeryczne (1 kostka):1-gala 2- CD(gnd) 3-wyjscie ster +12V. 4-puste pole.5-sterow anteny.6-podświetlenie.7-zasilanie +12V.8-masa (2 kostka)chyba czerwona 1-line in R 2- line in L 3- masa 4-cd masa 5-wyjscie+12Vzałanczane radiem 6-wyjscie+12V stałe 7-CD SCL 8-CD SDA (3 kostka)wyprowadzenie na przednie głośniki.nas interesuje kostka czerwona tam podpinamy wyjścia na tył z radyjka :pod line R i line L. podpinamy masę i + 12Vstałe oraz+12V sterowane radiem (załączane). proponuje to skonfrontować ze schematem inst elekt auta ( u mnie była mała zmiana)gdyby to pracowało w przeciwfazie wystarczy zamienić plusy wyjściowe na minusy wyjściowe

9

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2005 13:56:28 
Użytkownik

wowo napisał(a):
ja nie miałem problemu. Podłączyłem te głośniki pod radio blaupunkta. Jutro cykne fotke kabli i kostki.

WOWO : obiecaleś zdjecia :) ... jak byś robił - pls odpisz kolory kabli - to powinno pomóc innym w podłączeniach..

Właśnie potrzebuje takiej rospiski - bo jakiś mądrala poobcinał mi kostki... co prawda ten temat był już nie raz na forum , ale nie udało mi się odnalesc dokladnej rospiski kolorow kabli na wtyczkach...
Pozdrawiam

PS: jak ktos z was ma schemat elektryczny B4 - moze by zerknol i powiedział dokąd biegną przewody od aktywnych głośnikow z tyłu ... chodzi o kolory (lewa strona Brązowy, Biały i czerwony) bo pozostałe czyli: niebiesko-czerwony i brazowo-czerwony - biegna najprawdopodobniej do trzeciej wtyczki przy radiu i sa to najprawdopodobjniej wyjscia line out...

Za wszelkie info z gory dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2005 18:15:27 
Użytkownik

znalazłem schemat:niebiesko zielony oraz czerwono- zielony to kable sygnałowe lineR i L powinieneś mieć jeszcze brązowo-czerwony i brązowo-czarny one powinny być zmostkowane w/g schematu w kostce to jest najprawdopodobniej masa L I P wzmacniacza lub masy sygnałowe .są jeszcze dwa biało- czarny oraz biały również zmostkowane w kostce to będzie sterowanie wzmacniaczy L i P od tych białych jest dalej wyjście na brzęczyk jak nie wyłączysz radia a wyciągniesz kluczyk będzie brzęczeć TAK WYNIKA ZE SCHEMATU inst :audi 100 radio beta gamma delta .ze wzmacniaczy wychodzą jeszcze kable czerwono-niebieskie to są przewody zasilające + oraz dwa brązowe to jest masa - / to powinno wystarczyć /

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 00:06:16 
Użytkownik

No i chyba ma klopot poniewaz w kostce nie ma zmostkowanych kabli bialego i bialo-czarnego :( -nie widze tez kabli czerwono-niebieskich :(

moze instalacja (lub kolory przewodow) w 100 rozni sie od instalacji w 80...
Wiec chyba sie nie obejdzie bez prucia kabli ...

Ale i tak sie zawziolem i uruchomie to ustrojstwo :)

BARDZO DZIEKUJE enduro7777!!

Jak masz możliwosc to prosze o kontakt na GaduGadu
moj nr gg: 892500

Dziekuje i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 00:23:16 
Użytkownik

czerwono niebieskie zasilają bezpośrednio wzmacniacze nie ma ich w kostce natomiast co do białego i biało czarnego to tak jest w/g schematu wstrzymaj się jutro sprawdzę u siebie w aucie bo też kombinowałem była jakaś zmiana kolorów

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 00:36:31 
Użytkownik

tu cos znajdziecie http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... auchan.htm

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 08:55:06 
Użytkownik

JEST TUTAJ : http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... isooem.htm

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 12:03:35 
Użytkownik

wyciągnełem radio i sprawdziłem:są 3 wiązki zakończone kostkami. 1 to wiązka głośników przednich kable 2 x zielony.zielono-czarny.zielono -biały kostka kol beżowy i tu jest wszystko jasne/ drugawiązka z kostką iso czerwoną kable kol:.czerwono-żółty,czerwono-brązowy.czerwono-szary te kable mam wolne .czerwono -zielony to sygnał lewy,niebiesko,zielony to sygnał prawy.brązowo-czarny i brązowo czerwony są zmostkowane w kostce i tu podpięta jest masa z obudowy radia UWAGA NIE POMYLIĆ BRĄZOWO-CZERWONY Z CZERWONO -BRĄZOWYM ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA SZEROKOŚĆ PASKA./3 wiązka zakończona kostką w kol.czarnym:tu dochodzą kable biały tu podpięte mam sterowanie wzmacniaczy tyl.głośników +12v pojawiające się po włączeniu radia/reszta kabli to szaro-niebieski ,biało-niebieski,czerwono niebieski i brązowy mam wolne te wolne kable służą do zasilania orginalnego radia propponuje ich nie wykorzystywać ze względu na mały przekrój (ja radio podłączyłem pod akumulator w celu wyeliminowania zakłóceń) brąż -masa.czerwono- niebieski +12v.biało niebieski podświetlenie radia po włączeniu świateł postojówek
u nmie to chodzi ok.

0

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 14:06:26 
Użytkownik

Dzikeuje Enduro7777!

Czyli jest tak jak przypusczalem -- kabel biały ktory idzie do wzmacniacza anteny jest gdzies w wiazce polaczony i steruje załaczaniem wzmacniaczy w glosnikach tylnych.. (podobnie bedzie z masą i prądowym) no to teraz wiem czemu mi to nie chcialo chodzic :) - poprostu nie mialem podpietego bialego kabelka i przez to nie zalaczal wzmacniaczy :)

Jak sie zrobi troche cieplej to podłacze i dam znac czy wszystko gra :)

Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc !!

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2005 23:52:44 
Użytkownik

masy i prądowego +12v stały nie musisz podpinać one są już fabrycznie podpięte dajesz tylko sterowanie wzm. ,sygnał L i P ,oraz masę radia.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 15:13:25 
Użytkownik

MASS[PL] napisał(a):
...- kabel biały ktory idzie do wzmacniacza anteny jest gdzies w wiazce polaczony i steruje załaczaniem wzmacniaczy w glosnikach tylnych.. (podobnie bedzie z masą i prądowym) no to teraz wiem czemu mi to nie chcialo chodzic :) - poprostu nie mialem podpietego bialego kabelka i przez to nie zalaczal wzmacniaczy!!

Biały kabel jest połączony przez układ brzęczyka i po podłączeniu do radia podaje napięcie na wzmacniacz głośników aktywnych

C4 2.8 AAH [2003-2006]

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 17:51:47 
Użytkownik

Dokladnie! Teraz juz dziala :) co prawda tylko jedna strona ale pewnie jak rozbieralem to musiale czegos nie dopiac ...

A co do efektu :( cieniutko ... trzeba duzo zbalansowac na tył zeby byl jakis efekt ... chyba trzeba bedzie pomyslec o zwyklych glosnikach i puscic normalnie ze wzmacniacza z radia

Dzieki i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 19:05:34 
Użytkownik

zainteresowany waszym watkiem sam postanowilem zobaczuyc jak to u mnie jest ...
wczesniej nie wieidzlem ze to aktywne glosniki z tylu i myslem ze nic tam nie mam w drzwiach no bo podlaczalem a nie gralo , wiec nawet nie zaglaalm czeby sprawdzic czy faktyczne ich nie ma.

wiec tak dalem sterowanie (zmostkowane bialy i bialo-czarny)
od razu slykac pykniecie i szum dosc glosny (bez podlaczonych jeszce sygnalow)
dalej co dziwne podlaczajac jedn sygnal tylko od razu graja dwa glosniki ... dosc slabo ale mozliwe ze to przez to ze laczylem to jakims pierwszym lepszym cieniutkim kabelkiem prowizorycznie.

Czy podlaczenie sterowani moze byc z serowania antena (12V) teraz dopiero mam schemat radia i wiem gdzie jest remote dla wzmacniacza. to roznica?

Ogolnie czym podyktowane jest zastosowanie w audi tych aktywnych glosnikow?

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2005 22:05:41 
Użytkownik

Może sygnal audio podlaczyles do obu kanałow naraz - a masy nie .. dlatego graja razem i cicho

we wtyczce czerwonej na pinie 5 masz złaczone przewody -masy audio - najlepiej jest je rozdzielic (w nowych radyjkach jest zalecane zeby nie laczyc masy kanałow) i podłaczyc odpowiednio - jeden masowy i jeden +. Audio +L i +P sa na pinach 8 i 10

Co do sterowania to ja mam podłaczone do pinu z ikona anteny i dziala wiec chyba dobrze ...

Dlaczego wkladali do audi aktywne glosniki ? ciezko powiedziec

EDIT: Widze ze Lukman zrezygnowal z aktywnego tylu - i chyba dobrze ... a u mnie juz wszystko chodzi --- na kostce przy wzmacniaczu nielaczylo (zasniedziale styki)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1