Witam, w archwimum nic nie znalazłem więc zapytam. Problem tyczy się A4 B6 TDI AWX (130PD) 2001 r sedan. Otórz, po dobrej myjni, lub po mocniejszym deszczu autko ma problem z powodu "nieeleganckiego" sygnału z MAF sensora. Sygnał skacze, od wskazań małych do dużych, ale im więcej wody spadło na autko to jest gorzej, i tak jak wczoraj (z I na II dzien swiąt wielkanocnych ) spadł deszcz to rano nie mogłem nawet ruszyć autkiem , ponieważ odrazu silnik zaczyna sie dławić, postwornie dymić, skaczą obroty i gaśnie w męczarniach. Problem połowicznie się rozwiązuje jak odepnę przepływkę, wtedy autko jedzie ale jak wiadomo ma mało mocy ( niski, stały i parametr powietrza przyjęty automatycznie przez komputer - 539). Nie jest to problem z samym MAFem, bo wymieniałem na inne , nawet na nowy i ciągle to się powtarza. Czasem suszenie autka trwa paredziesiąt minut a czasem tydzień ( tydzień suszył się po myciu na myjni Robo Wa... przy DW Gdańskim

- ale był przynajmniej czyściutki

).
Dzieje się tak od 1,5 roku, przeglądałem połączenia, kostki przy komputerze, pod komuterem , uszczelniałem obudowę komputera , itd itp, i nic. Sprawę zna Master's , bo byłem u niego z tym problemem, ale niestety ten przypadek wymaga, dłuższego główkowania.
Dodam że tak około 1,5 mies był w miare spokoj z aż takim stanem że nie można było ruszyć, ale za to wyglądało tak jakby coś było na granicy przewodności, lbo na granicy przebicia, co powodowało, że również wskazania MAF'a były dziwne, tzn pulsujące, i autko czasami po wciśnieciu pedało gazu potrafiło się "zastanawiać" nawet do 7 sekund zanim , zaczynało wyrywać jak głupie, a czasem poprostu tylko normalnie jechać, czasem gasł, puszcał wielkie czarne bąki itd . Generalnie sytuacja mocno wpieniająca.
nadmienię , ze przewód pomiędzy kompem a samą wtyczką przy MAF'ie kiedyś wymieniłem na zupełni inny i nic to nie zmieniło.
podejrzewam , że zamięka ( albo traci przewodność albo robią sie zwarcia ) na jakimś innym przewodzie doprowadzonym do kompa, co generalnie wpływa na zakłócenie sygnałów z MAF'a już w samym kompie.
Ale tu jest za dużo przewodów, ogólnie przegladaem tą instalację już chyba z kilkanaście razy, ale nie widzę przyczyny takiego stanu rzeczy.
Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać problemu, bo zaczyna mnie to naprawde mocno wk.#$$&^*.ć . Bo nie dość że jest to irytujące, to i niebezpieczne.
please....... HELP