.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.cze.2025 13:34:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL]szybko kopiowane płyty do navi niszczą laser ???
PostNapisane: 08.sie.2007 10:20:16 
Użytkownik

Rozmawiałem dzisiaj z gościem, który na co dzień zajmuje się navkami i powiedział mi, że kopiowane płyty szybko niszczą laser w odtwarzaczach. Dlatego też zaproponował mi ori płytkę z Europą Zachodnią (aktualnie takiej poszukuję) za 200 PLN. Dodał również, że wymiana lasera w to dosyć droga sprawa więc zalecił nie oszczędzać.
Podpowiedzcie prawda to czy mit ???????????????????????
:zly:

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2007 11:06:50 
Użytkownik

nie niszczy pracuje 7 lat w rtv i prowdze sklep koputerowy wiec mam o tym jakies pojecie ,pozatym navi nagrywa sie na dobrych plytach ,a nie tych za 40 groszy.
2007 na DX cd po polsku. jak chcesz.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2007 12:35:22 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
To że zdarta płyta w gramofonie niszczy igłe to może uwierze, ale jak płyta CD może zniszczyć laser??? Wydaje mi się że gość chce Cię zwyczajnie naciągnąc i tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2007 14:01:21 
Użytkownik

Dobra, pomądrzę się trochę :-) . Czasem zajmuję się serwisem elektroniki komputerowej.
Facet pewnie coś słyszał, że dzwoni tylko nie bardzo wiedział, z której strony. Po prostu nagrywane płyty (zwłaszcza te tańsze) są o wiele mniej trwałe niż tłoczone, mi.in dlatego, że są bardziej wrażliwe na temp. A wiadomo jak gorąco może być w autku. To raz, dwa to ze względu na wrażliwą powłokę odbijającą (tą wypaloną) niektóre czytniki (z mocnym laserem) mogą spowodować w trakcie eksploatacji, że "ścieżki" powoli ulegną "zatarciu" (jak rowki w winylu :) ) Taki czytnik jak ma kiepską korektę błędów odczytu (a takich jest coraz mniej) to już tej płyty po kilkunastu razach może nie odczytać. I to nie tyle danych co sektora rozruchowego płyty, który w CD-R'kach jest krótszy niż w tłoczonych krążkach. Trzecia sprawa to kiepska jakość coraz tańszych nagrywarek CD czy DVD. Np. Lite-on kiedy wchodził na rynek miał bardzo dobre produkty, niestety teraz jakość tych nagrywarek drastycznie spadła. No i na koniec (wiąże się to pośrednio z jakością nagrywarki) często moc lasera jest niewystarczająca do trwałego wypalenia płyty z dużymi prędkościami. Osobiście jak nagrywam jakąkolwiek płytę (mam NEC-a) to ustawiam prędkość nagrywania co najmniej o 1/3 lub 1/2 niższą niż umożliwia to płyta.
No to tyle, ale się pomądrzyłem :): .

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2007 19:47:25 
Użytkownik

Dzięki za Wasze wypowiedzi, jestem trochę spokojniejszy.

ps. do Babu5

Ja mam u siebie RNS-E i z tego co wiem to Europa Zachodnia jest na dwóch płytach i to dwuwarstwowych. Mam propozycję ori za 200 zet (wolałbym taniej)
Polskę już mam (na jednej) a to podobno jest najwyższy koszt.
Jeżeli masz coś takiego to fajnie, jeśli nie to dzięki za dobre chęci i...szukam dalej

Strefa czasowa: UTC + 1