.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.cze.2025 21:09:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4] podlaczanie diody pod zlacze diagnostyczne
PostNapisane: 03.wrz.2007 22:13:31 
Użytkownik

Witam, mam problem z podlaczeniem diody pod zlacza diagnostyczne w skrzynce bezpiecznikow pod podszybiem. Posiadam B4 z 93 roku z silnikiem ABK 2.0 115 km. Zrobilem uiklad jak na linku:
http://www.smsnet.pl/~median/zlacze_diag.htm
i wykonalem cala procedure aby odczytac kody...po prztrzymaniu 5 sek przelacznika dida nic nie pokazuje;/

Mam pytanie czy mozna zle ta diode zamontowac chodzi mi o to czy plus na diodzie powinien byc na tym przewodzie ktory idzie do czarnego zlacza czy na tym ktore idzie do bialego?? moze dlatego diada nei chce swiecic?? a na schemacie nie ma o tym informacji;/

Mam problem z odpalaniem na zimnym silniku dlatego chcialem wyblyskac kody...

p.s. czy sa gdzies jakies bezpieczniki od tych zlacz diagnostycznych?? bo przez nie uwage zrobilem w czarnej kostce zwarcie i tak sie zastanawiam czy moglo sie cos spalic czy cos moglo zostac uszkodzone?? moze jakis bezpiecznik sie przepalil czy raczej te zlacza nie sa w ten sposob zabezpieczane?? Mozna uszkodzic ta pamiec ktora generuje te kody blyskowe???

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 07:19:18 
Użytkownik

Bo w przypadku tego silnika komputerek chce gadać tylko z Vagiem.
Podłączanie diody nic nie da. Na mój gust zrobiłeś zwarcie. Sprawdź bezpieczniki pod pomarańczową pokrywką z napisem Motor w skrzynce bezpieczników.

PS Nie wierz nigdy takim rysunkom. Aby uzyskać kody błyskowe wymagane są w Audi 3 złacza 2 polowe. Jeśli są tylko 2 to zapomnij o miganiu.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 08:55:59 
Użytkownik

Wiec teraz to juz nie wiem?? bo mam identyczne zlacza jak te na linku...pisalem takze do Byka ktory chyba to podlaczyl odpisal ze jesli dioda jest zle podlaczona to nie bedzie dzialac....jesli by sie jakis bezpiecznik spalil to mialbym problemy z uruchomieniem bo niby wszystko dziala...ale i tak sprawdze te bezpieczniki...czy cos od tego zwarcia sie nie rozwalilo... zastanawiam sie czy jak zamienie bieguny w tym ukladzie tzn. jesli mam zle diode wlutowana to jesli zamienie prawy styk w czarnym z tym lewym w bialym zlaczu czy bede mial ten sam uklad a zmieni sie tylko polaryzacja diody??

A odnosnie tego czy mozna to podlaczyc to juz zglupialem...bo teraz to juz nie wiem czy trzeba te 3 wtyczki miec czy 2 ....ma ktos jakas wiedze bo jak widac jedni mowia tak inni znow twierdza ze sie nie da;/ Juz nie wiem co mam myslec....

Moze ktos zna jakis dobry zaklad w Warszawie gdzie solidnie znaja sie na takich B4 i pomoga mi sprawdzic gdzie jest problem z tym odpalaniem na zimnym silniku;/

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 09:51:31 
Użytkownik

Kup sobie fejsa K+L za 50 zł z Viakena podłącz do kompa i zapomnij o diodach.
Żeby odczytać kody migowe musisz mieć trzy złącza.
Podłączenie diody LED

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 10:54:12 
Klubowicz

Żeby odczytać kody nie trzeba trzech diód, wystarczą dwie (jak w moim NG), ale to złącze musi mieć możliwość wybłyskania a ABK takiej nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 19:40:16 
Użytkownik

Byk napisał(a):
Żeby odczytać kody nie trzeba trzech diód, wystarczą dwie (jak w moim NG), ale to złącze musi mieć możliwość wybłyskania a ABK takiej nie ma.

A do czego ta druga? Mam na jednej, zreszta zrobione wg twojego schematu :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 20:23:21 
Klubowicz

opperator napisał(a):
Byk napisał(a):

A do czego ta druga? Mam na jednej, zreszta zrobione wg twojego schematu :diabel:

Chodziło mi oczywiście o wtyczki :P :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1