.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.cze.2025 20:59:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5]Podlaczenie radia,problem z glosnikami
PostNapisane: 09.sie.2007 14:47:49 
Użytkownik

Czesc.Mam problem z podlaczeniem tylnych glosnikow do radia JVC KD-G431 poprzednio mialem Audi Gamma CC a tylne glosniki sa ze wzmacniaczem.Po podlaczeniu dwoch kosci zostaje mi mini ISO zolta i tu mam pytanie gdzie podlaczyc tamte przewody dwa od glosnikow,bialy(jak sie domyslam to jest masa),i dwa brazowe zczepione w jeden(to chyba zasilanie wzmacniaczas) :?: Wiem ,ze tego typu tematow jest bardz duzo.Duzo czytalem roznych postow ale nadal nie wiem gdzie wpiac te kable :!: :< Czy da sie wpiac je w tamte kosci ISO,jesli tak to w ktore wejscia?Wyczytalem ze brazowe od wmacniacza mozna wpiac pod 12v-czy to prawda?Czy trzeba odlaczac wzmacniacz i prowadzic nowe przewody z glosnikow do radia :?: .Nie znalazlem odpowiedzi na podobne pytania a jak cos bylo to rozne wersje :zly: .

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2007 07:30:41 
Klubowicz

Tak to pokrętnie opisałeś, że nic nie wiadomo. :/ Co Ci gra a co nie. :?:
Domyślam się, że JVC ma 4 wzmacniacze i chcesz je wykorzystać. Jeżeli tak, to w tylnym lewym głośniku (tam gdzie jest wzmacniacz) trzeba pominąć wzmacniacz i bezpośrednio zlutować kabelki głosników z tymi biegnącymi do wyjść z radia na tył.
Jeżeli nie chcesz nic w tylnych głośnikach zmieniać, to nie możesz używać wzmacniacza radia na tył ale inne wyjścia (na zewnętrzny wzmacniacz) - JVC powinien też je mieć.
Co do kolorów kabelków, to na tył będzie ich szło chyba z 5 i musisz wszystkie zidentyfikować. :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2007 07:46:24 
Klubowicz

ja w A3 tez mam tylne glosniki na org. wzmacniaczu, podjechale do gosci z car-audi i przylutowali mi wtyczke od glosnikow na cincze i do radia z tylu podlaczylem cincze i bangla.
Naszybciej najprosciej. :D

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2007 20:49:18 
Użytkownik

Poczytaj tu może coś znajdziesz
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... dolkab.htm

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 13:21:28 
Użytkownik

A moze mi ktos podpowiedziec jak podlaczyc kabel(ktory-kolor,gdzie) do podtrzymania pamieci.Zeby po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki radio nie tracilo pamieci.Czytalem juz sporo tematow ale dalej nie moge tego podlaczyc. :<

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 14:18:23 
Użytkownik

co do podtrzymania, to w nowych radiach jest standard ISO, więc kable mają te same kolory.
A więc potrzebujesz kabel czerwony otrzymujący plus po stacyjce lub na stałę, kabel czarny - masa oraz kabel żółty, który musi mieć stałe zasilanie z aku, żeby podtrzymać paięć.
Zapewne masz tak, że na czerwonym jest napięcie na stałę, a na żółtym pojawia się po przekręceniu kluczyka i dlatego zanika pamięć.
Najszybciej (jeśli jest taka opcja na kablach), dopiąć kabel żółty do czerwonego (zazywszaj np. w pioneerach są dodatkowe złączki na kablach już, jeśli nie ma musisz lutować) i sprawa załatwiona. Najpierw sprawdź jeszcze miernikiem gdzie masz zasilanie w kostce na stałę i tam podłączasz oba - czerwony i żółty razem. Będzie wtedy chodzić wszystko niezależnie od zapłonu i pamięć nie będzie zanikać...

A co do głośników, to polecam www.studio24.prv.pl
Znajdujesz tam swoje poprzednie radio i masz opisane kostki. Było o tym setki razy na forum i bez przelutowania kostki na chinche, lub adaptera nie osiągniesz tego ,czego oczekujesz, bo aktywny tył wymaga podłączenia po niskiej częstotliwości...

Najlepiej podjedź do zakładu CA i tam zrobią to od ręki w 15 min...

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 15:35:16 
Użytkownik

Wielkie dzieki :D
Podlaczylem i pamiec trzyma :!!:
Przy okazji udalo mi sie podlaczyc tylne glosniki tak aby nie bylo zadnych trzaskow po przekreceniu zaplonu,jak na poczatku(trzaski w rytm obrotow).

Strefa czasowa: UTC + 1