.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.cze.2025 22:49:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A8 od kilku dni, zapoznaję się z wyposażeniem, pomożecie??
PostNapisane: 07.sie.2007 10:50:30 
Użytkownik

Jak w tytule, od kliku dni posiadam właśnie takie autko dokładnie 3.3 TDI V8 Quattro.

Jest w nim kilka zagadek, pewnie dla was bardzo prostych. Ale do rzeczy.
Jak zaprogramować ustawienia fotela kierowcy, pewnie jest to proste ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Przy kierownicy która jest ustawiana elektrycznie jest mały guziczek tuż obok przycisku ustawiania kiery, do czego on może służyć po naciśnięciu nie ma żadnych reakcji.
Za każdym razem kiedy włączam silnik uruchamia się telefon i na wyświetlaczu Telematic, do tego czasami wyskakuje że telefon wyszujkuje dealera Audi dlaczego?
Przy klimatroniku jest termoobieg ale jest jeszcze jeden wygląda tak samo ale w środku ma literkę A coż to takiego?? I jeszcze jeden REST????
PObawiłem się jeszcze trochę komputerem i wszedłem opcję serwis, pokazuję coś w stylu Service in 2000 km, czy to oznacza kiedy trzeba zgłosić się do serwisu??
Jeszcze temat telefonu, wkładałem kertę sim i tel nie łapie zasięgu, możliwe że nie będzie działał w polskich sieciach komurkowych?? Czy poprostu coś źle zrobiłem.
Przy otwartych drzwiach kierowcy wyłaniają się jeszcze dwa przyciski jeden to oczywiste otwieranie klapy ale jest tam jeszcze przycisk z narysowanym autkiem coź to???
No i chyba ostatnie na podsufitce koło oświetlenia znajduje się spory przycisk z napisem SOS.

Trochę dużo tych pytań ale to moje pierwsze A8 i jest w nim sporo jak dla mnie zagadek. Instrukcja oczywiście jest ale po Niemiecku więc dla mnie raczej mało pomocna.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich.

Tytuł: Re: A8 od kilku dni, zapoznaję się z wyposażeniem, pomożecie
PostNapisane: 07.sie.2007 14:21:25 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Ten przycisk S.O.S to dziala tylko na terenie Niemiec, po jego nacisnieciu wzywana jest calodobowa pomoc drogowa.(System TELEMATIC) Telefon powinno sie dac wylaczyc wchodzac do jego menu. Ten przycisk ze strzalka i literka A to zamkniety obieg powietrza ktory bedzie dzialac w trybie automatycznym. Czujnik po wykryciu zanieczyszczonego powietrza odcina doplyw powietrza z zewnatrz i filtruje te powietrze w kabinie z uzyciem wegla aktywnego. No chodzi o to zeby automatycznie zamykac dostep dla zanieczyszczonego powietrza z zewnatrz. Funkcja (REST) uruchamia niski bieg dmuchawy wraz z pompką cieczy chłodzącej, która wymusza przepływ płynu z ciepłego silnika do nagrzewnicy. Przez to w zimie nie musi pracować silnik aby w środku było ciepło. O ile pamiętam, to po 1 godz pracy układ się wyłącza. Normalnie włącza się dogrzewanie wnętrza przy wykorzystaniu ciepła silnika już po jego wyłączeniu. Ten guziczek przy kierownicy to tam powinien byc jeszcze jeden. Sprobuj go przesuwac lewo prawo lub gora dol bo powinien byc od regulacji kola kierownicy. Serwis za 2000 km tzw. inspekcja olejowa czyli wymiana oleju i zrobienie przegladu podzespolow samochodu. Po zmianie oleju trzeba skasowac podlaczajac sie pod komputer i wprowadzic nowe dane serwisowe. Ustawianie foteli to nie wiem pewnie ktos dopisze jak sie to ustawia. Sprobuj pokombinowac przytrzymujac kilka sekund dowolny klawisz po ustaweniu fotela naciskajac klawisz Memory. ;)

Ostatnio edytowano 07.sie.2007 19:47:41 przez KORU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 07.sie.2007 17:24:54 
Klubowicz

:galy:

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 18:51:03 
Użytkownik

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Jeśli się orientujesz to napisz jeszcze o co chodzi z tymi guzikami na słupku (widoczne przy otwartych drzwiach) jeden to otwieranie bagażnika a drugi coś związanego z czujnikami. Nie mam pojęcia kiedy i w jakim celu uruchamia się te czujnijki. Uruchomienie alarmu nie wystarcza. O co w tym chodzi!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 21:03:48 
Użytkownik

prawdopodobnie wyłaczaja sie czujniki ruchu przy włączonym alarmie np jak zostawiasz psa w środku :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 15:27:42 
Użytkownik

co do tego drugiego guziczka pod kierą to w A8 pamiętam że służył do tego aby po otworzeniu drzwi kierowcy, kierownica i fotel się automatycznie cofały by można było wygodniej sobie wsiąść do autka :) ,

Strefa czasowa: UTC + 1