.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.cze.2025 21:52:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a6 - kamera cofania - jak zamontowac ?
PostNapisane: 09.wrz.2007 09:39:43 
Użytkownik

Witam. Posiadam audi a6 i mam zamiar zamontowac sobie kamere cofania, tylko nie wiem czy seryjnie montowana nawigacjia ma jakies wyjscia na taka kamere, zakladal sobie ktos moze taka kamere ? I czy ten ekran ma jakies wyjscia na taka kamere ? Z góry dziekuje za kazda informacje.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 10:13:23 
Klubowicz

Seryjnie nie ma żadnego wejścia... ale jest jakaś firma co to opatentowała... tzn. są jakieś przejściówki, adaptery itd. - nie wiem tylko czy zrobili to na tyle profesjonalnie, że kamera włącza się automatycznie czy trzeba ręcznie przełączać na TV/VIDEO na navi...

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2007 20:50:58 
Użytkownik

a orientowal sie ktos jaki jest koszt takiego "bajeru"

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2007 21:16:12 
Klubowicz

Sama kamera (przyzwoitej jakości) to koszt 400 zł, ALPINE np. 1500. Z tego co się zorientowałem w temacie nie jest to wcale łatwe :/ ani z RNS-E ani z DXem...

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2007 21:21:28 
Użytkownik

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=251705912 zadzwonie jutro do tego goscia

Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2007 22:04:29 
Klubowicz

1. To raczej nie będzie profi montaż Navi - jeśli jej nie masz oczywiście.
2. Zapytaj, czy kamera będzie się automatycznie uaktywniała w momencie przełączenia na wsteczny (a nie przyciskami menu nawigacji) - to według mnie jedyne rozsądne rozwiązanie!

Według moich informacji w DXie nie będzie to działało bez dodatkowych urządzeń - o ile takie w ogóle istnieją.

W RNS-E jest możliwość automatycznego załączenia kamery cofania po wbiciu wstecznego gdy:
1. Masz podłączony adapter multimedialny/Tuner TV z wyprowadzonym złączem chinch i;
2. Masz podłączony sygnał biegu wstecznego do Navi i;
3. Przekodujesz Navi na Lamorgini (zmieni się wówczas logo z Audi MMI na Lambo) i;
4. W kanale 4 adaptacji ustawisz "1".

Niemniej po tych zabiegach przełączało mi na TV ale niestety nie wybierało automatycznie AV1 ani AV2 - włączał się zaś kanał TV ostatnio używany. Mało tego - obraz wówczas był przesunięty w dół i pojawiały się tak jakby odbicia antenowe. Po powrocie lewarka w pozycję inną niż "R" obraz pozostawał przesunięty (na tunerze TV czy DVD) do czasu, gdy Navi została wyłączona na ok. 5 minut - wtedy wszystko wracało do normy... aż znowu nie wbiłem "R"-ki...

Strefa czasowa: UTC + 1