.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 23:39:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ A6 C5 '98 ] Prośba o analizę błędów z VAG-a.
PostNapisane: 26.sie.2007 21:55:02 
Klubowicz

Witam,

dziś zVAGowałem auto w związku z notorycznie uaktywniającym się samoczynnie podczas upałów i wysokich temperatur alarmem. Oto wyniki:

1370- ------- Alarm via interior scanning
1368- ------- Alarm via luggage compartment switch
1561- ------- Left rear door does not lock/unlock
DTC Type 189
526-- ------- Brake Light Switch F (Incorrect Signal)
1383- ------- Alarm via ATW sensor FR

Przy okazji wyszedł błąd 526 :/ .

Prośba do kolegów o info co może być przyczyną w/w błędów i ich skutków i oczywiście co zrobić żeby opanować sytuację :?: Kasowanie nie pomaga :zly:

Powiem tylko iż za poradą forumowiczów sprawdziłem wcześniej czujnik zamknięcia bagażnika i wygląda że wszystko jest ok ( światło w bagażniku świeci ).

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Pozdrawiam

P.S. Wszystkie drzwi mimo błędu 1561 normalnie się zamykają i otwierają. :?: :?: :?: :galy: :galy: :galy: :?: :?: :?:

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2007 14:06:08 
Klubowicz

Naprawdę nikt nic nie wie w tym temacie :?: :?: :(

Nie wierzę..... ;)

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 06:25:53 
Użytkownik

Witaj. Moim zdaniem załączanie się alarmu w upalne dni jest spowodowane przez czujniki ruchu w aucie, tzn. rozgrzane powietrze poprostu faluje powodując, że czujniki wykrywają to jako ruch w środku auta. Może to terz być spowodowane uszkodzeniem lub złym ustawieniem tych czujników i stąd może ci się pojawiać błąd 1370.
1368- to błąd czujnika lub krańcówki bagażnika. Powodem może być uszkodzenie wiązki przewodów łączącej klapę bagażnika z resztą auta lub zła regulacja (uszkodzenie) samej krańcówki. Krańcówki w tych autach jak i w więkrzości nowszych aut niemieckich są montowane odrazu w zamek czyli musisz ewentualnie dostać się do zamka i sprawdzić czy ona faktycznie po zamknięciu zamka działa.
1561- Błąd zamknięcia/otwarcia tylnych lewych drzwi. Sytuacja podobna do tej z klapą bagażnika.
526- błąd niepoprawny sygnał włącznika świateł stop. Powodem może być sam czujnik (jest on umiejscowiony gdzieś przy pedałe hamulca) lub uszkodzenie instalacji tego czujnika tzn. musisz sprawdzić czy wogule masz światła stop jak wciśniesz pedał hamulca. Nie pamiętam jaki jest tam czujnik bo może być(i pewnie jest) kilkustykowy to znaczy że ma nie tylko zapalać światło stop ale służy jeszcze do czegoś. Przy automatach np bez wciśniętego hamulca nie przełączysz biegu z "P" na "D" ani na żaden inny.
1383- tego błędu muszę poszukać bo nie kojażę z pamięci co to ale jak znajdę to dam ci znać.

Pozdrawiam i myślę że trochę ci pomogłem.

P.S.
Jeszcze jedno. Więkrzość błędów w tym aucie pochodzi z tylnej lewej części pojazdu, w lewym progu idzie więkrzość instalacji elektrycznej tyłu pojazdu więc jeśli auto było uderzone lub zalane obstawiał bym uszkodzenie instalacji w tej części auta.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 08:19:46 
Użytkownik

Witam panow,
jesli mozna to sie podlacze pod temat(puscilem temat wczesniej,tyle ze nie bylo zadnych odpowiedzi)chodzi o A6 99 rok Avant.Kasuje bledow a tego samego dnia wyje mi alarm,po tym jest spoko :galy: ,czy to jest normalny?
Co do uruchomienia czujnika ruchu w samochodzie przez upal,to jest bardzo mozliwy,tylko n.w. 1-szy blad skad sie bierze?

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 4B0 951 173
Component and/or Version: Innenraumueberw. D03
Software Coding: 00002
Work Shop Code: WSC 00000
2 Faults Found:
01378 - Ultra Sonic Sensor for Alarm System: Right (G171)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
01384 - Alarm triggered by Glass Breakage Sensor
35-00 - -
Pozdrawiam

AUDI A6 99 Avant tip.Q 2,5 TDI sprzedany
AUDI ALLROAD 2.7T 2004 MANUAL(chip na 300 p.s.)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 12:53:14 
Użytkownik

Kolego "olekbg" moim zdaniem 01378 - Ultra Sonic Sensor for Alarm System: Right (G171) jest błędem z winy uszkodzonego czujnika ultradzwiękowego (czujnik ruchu) prawego. Po wykasowaniu usterki alarm aktywuje się z jego winy a potem system uznaje go za wadliwy i całkowicie go odłącza. Możesz zrobić mały test: wsiądź do auta z prawej strony, załącz alarm (przez około 30sek będzie on się uzbrajał nie wykonuj wtedy żadnych ruchów), po uzbrojeniu alarmu poruszaj ręką w okolicy czujników mogą być schowane gdzięś pod sufitem w okolicy słupków drzwiowych. Jeżeli jest tak jak myślę to alarm się nie włączy, potem zrób to samo z lewej strony auta i wtym miejscu alarm powinien się załączyć.

W czasie testu nie wykonuj gwałtownych ruchów ani nie uderz w szybę by nie wywołać alarmu z innego czujnika bo test będzie nie wiarygodny.

Pozdrawiam. daj znać jak ci poszło.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 17:26:38 
Użytkownik

Kolega"piterrl",test zrobiony w.g. wskazan, wszystkie czujniki reagowaly na ruch reki w ich kierunku,jedynie co mi zwrocilo uwage ,ze tylny prawy czujnik reaguje jakby wolniej....moze to tylko wyobraznia ale drugie czujniiki, wlaczyly alarm od pierwszego "machniecia" ,a ten to dopiero, od 3 lub 4 ruch reka!

AUDI A6 99 Avant tip.Q 2,5 TDI sprzedany
AUDI ALLROAD 2.7T 2004 MANUAL(chip na 300 p.s.)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2007 13:12:42 
Użytkownik

Hmm? Opis błędu nie podaje czy to z przodu czy z tyłu jest wada tylko, że jest to prawa strona. Pomiaru czujnika też sam nie zrobisz bez odpowiedniego sprzętu, a schematy instalacji fabrycznych alarmów i immobilajzerów (Przepraszam za spolszczenie) są tajemnicą serwisów z powodów bezpieczeństwa no i nie tylko hehe. W takim wypadku możesz na własną rękę kupić gdzieś prawy tylny czujnik i sam go wymienić ale czy na 100% zadziała? lub pojechać na serwis. Ale w ostateczności czy to jest aż tak bardzo szkodliwa usterka? Może poprostu zwyczajnie ją olać. Alarm i tak powinien się włączyć zanim ktoś dostanie się do środka. Ja osobiście odradzam moim klientom montaż tego rodzaju zabezpieczeń bo potem są tego takie efekty jak tu czy jak u kolegi wcześniej, a w naszym kraju najskuteczniejszym zabezpieczeniem jest tzw własny patent ukryty gdzieś tam wg własnych potrzeb bo nawet wyjący alarm w nocy pod blokiem nie robi na nikim wrażenia.

Pozdrawiam. Zrobisz jak będziesz chciał. Na moje oko to jednak czujka, no ale na odległość to ci mogę tylko tyle poradzić jak napisałem.

Piotrek.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2007 15:16:33 
Użytkownik

Podepne sie do tematu.
2 Faults Found:
01377 - Ultra Sonic Sensor for Alarm System: Left (G170)
31-00 - Open or Short to Ground
01378 - Ultra Sonic Sensor for Alarm System: Right (G171)
31-00 - Open or Short to Ground
Jeszcze nie sprawdzalem czy te czujniki dzialaja bo nie jestem pewien gdzie one sa. Mam za oslonami przeciwslonecznymi z przodu takze dwa czujniki, prawy i lewy, podejzewam ze to od dodatkowego alarmu. Na slupkach srodkowych sa jakies krateczki po kazdj stroni i dodatkowo podobna przy przedniej szybie na lewym slupku. Czy to sa te czujniki ruchu czy moze jakis sunn sensor bo ponoc tez to cos mam.
Slyszalem opinie ze jak jest drugi system alarmowy z ultradzwiekiem to sie zaklocaja moze stad sa odlaczone ?.

Dodatkowo znalazlem info ze jak zamykam auto z pilota to dioda kolo szyby powinna szybko mrugac a nastepnie juz cyklicznie wolno. U mnie jes tak ze zaraz po wlaczeniu pala sie ciaglo a pozniej dopiero migaja, czyli slyszalem ze uszkodzona ochrona wnetrza. Raz po skasowaniu tych bledow migaly po wlaczeniu te diody ale teraz juz nie.

Jakies porady moze?

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2007 12:46:58 
Użytkownik

Witaj. Wygląda na to że masz te czujniki rozłączone lub mają zwarcie do masy. Jeżeli nie jesteś pierwszym właścicielem auta to jest możliwe że komuś wcześniej przeszkadzało włączanie się samoczynne alarmu i tak się ratował. Sprawdź dokładnie instalację elektryczną czujników.

Pozdrawiam
http://www.161gtw.pl/ Najlepsze forum CB

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 15:13:56 
Użytkownik

Proszę o odpowiedź czy pomogłem coś czy nie i czy temat jeszcze jest aktualny.

Pozdrawiam
Sorki że piszę post pod postem ale inaczej się nie dało.

Strefa czasowa: UTC + 1