.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 12:31:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6/A6 C5]dodanie WEBASTO
PostNapisane: 15.sty.2008 18:16:56 
Użytkownik

witam,

nie wiem jak A4(B6) ale wiem że A6(C5) w opcjach wyposażenia miała WEBASTO... proszę mi powiedzieć jak wygląda sprawa z założeniem oryginalnego spalinowego WEBASTO po zakupie A4(B6) bądź A6(C5). Widziałem na allegro zestawy do tych modeli za ok 1000zł

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 21:05:21 
Użytkownik

Są dwa rodzaje webasta spalinowego.Suche i mokre.Zalezy ktore chce załozyc?
Dla wyjaśnienia-mokre to daje ciepło przez wode,nagrzewnice.A suche-dmucha ciepłym powietrzem na dane pomieszczenie.Np mam takie w jumperze i dmucha na sypialke.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 21:54:43 
Użytkownik

zapewne te mokre będzie droższe...

a jak wygląda jego montaż...?? czy samochód posiada jakieś "wnęki" gdzie można zabudować silnik wraz z dmuchawą itd...??

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 22:31:36 
Użytkownik

diablo.xd napisał(a):
zapewne te mokre będzie droższe...

a jak wygląda jego montaż...?? czy samochód posiada jakieś "wnęki" gdzie można zabudować silnik wraz z dmuchawą itd...??

Nie wiem jak suche ,ale ja mam mokre w C4 zamontowane z przodu pod zderzakiem od kierowcy .W mokrym jest juz pompa ktora cisnie wode w obieg silnika i nagrzewnice.Takze silnik masz ciepły i srodek.Co do suchego to wali ciepłym powietrzem w jedno miejsce np osóbwka to kabina.nie wiem czy jest mozliwośc podpiecia suchego zeby grzał silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 05:09:17 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Powiem tak w esie miałem webasto i przez dwa lata tylko raz to uzyłem (w celu sprawdzenia) , moze jestem czubem , moze laikiem, ale auto stało w grzanym garażu więc nawet zegarka w tym nie było kumu nastawić, w terażniejszym bylejakim aucie też jest webasto i także w nie nie wnikam, ......co ciakawsze poprzedni właściciele też w "pipce" to mieli, dopuki nie dowali -20 i auto nie stanie na dworze to webasto jest próznościa.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 10:28:51 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Webasto to kwestia gustu, jedni twierdzą że to zbyteczne a drudzy że wręcz bardzo użyteczne :) ... ja jestem z tych drugich i polecam Webasto :D ,silnik wstępnie rozgrzany, w środku cieplutko a paliwka zjada bardzo mało , max. 0,5l na godzine przy słusznym mrozie, w temp. takich jak teraz wystarcza 30 minut grzania :)

Z tego co się orientuje to fabrycznie, w autach osobowych, montowane były tylko wersje mokre.

W budzie A6 C5 urządzenie montowane jest po stronie kierowcy przy samym zderzaku, jak otworzysz maske i dobrze zajrzysz to zobaczysz tam ładne miejsce :)

Urządzenie powinno się raz na jakiś czas uruchomić na około 30 minut, niezależnie od pory roku, co by popracowało i sie rozruszało ( podobno organ nieużywany z czasem zanika :D )

Co do kosztów urządzenia to spalinowe np EBERSPACHERA kupisz taniej niż 1tyś.zł. , ważne żebyś kupił wersje zintegrowaną, czyli mającą pompe paliwa i wody zamontowaną w jednej obudowie. Jest pełno na Alledrogo ofert ze sprzedażą tzw. dogrzewaczy z osobną pompą wody i paliwa, niby niczym się to nie różni ale.... wersja zintegrowana ma inne sterowanie, załącza nawiewy we wnętrzu dopiero gdy temp. płynu chłodzącego osiągnie minimum, bodajże 35st.C (dokładnie niepamietam), ma też więcej możliwości.
Koszt montażu w A6 C5 to za robocizne około 1tyś.zł plus materiały w postaci odpowiednio wyprofilowanych węrzy gumowych i instalacji elektrycznej (lekko 300zł)...ceny zależą od warszatu w którym będziesz to robił, sprawdzałem około miesiąc temu i troszke mnie to skrzywiło :/ ...

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 13:04:32 
Użytkownik

o to właśnie mi chodziło:D dziękuje bardzo:)

a wiecie może jak ta sprawa wygląda w A4?? czy jest również możliwość dodania WEBASTA

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 21:49:40 
Użytkownik

ja mam w swoim A4 i z tego, co napisal kolega to wyglada sprawa tak samo, czyli siedzi sobie pod zderzakiem od strony kierowcy i wydaje mi sie, ze jest takie samo jak w A6.

Strefa czasowa: UTC + 1