.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lip.2025 22:26:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2008 07:56:24 
Użytkownik

A wytłumaczcie jak laikowi, o co chodzi z tym, że skrzypi jak sie nagrzeje ?
Rano.. ideał jak jest zimny, jak zacznie się nagrzewać pojawiają sie skrzypienia i trzaski.
Czy ten fakt nie powinien naprowadzić mechanika , czy jest to bez znaczenia ??

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2008 22:33:31 
Użytkownik

no to auto wrocilo juz od mechanika. Nie bede chyba na razie robil nic z tzw. maglem. Problem nie znikl, nadal trzeszczy i piszczy. Narazie wszystko mi na nowo przesmarowali i poczekam az sie to rozrusza. Auto sie dobrze prowadzi, wiec chyba jak u GrzesB opcja radio mnie narazie czeka. Mam jeszcze w planie obejrzec kolumne kierownicy i nawet obwiazac ja jakas szmata na noc, aby sie troche przesmarowala.
Z tym ze slychac to tylko na cieplym to faktycznie troche zagadka, ale na cieplym wspomaganie chyba troche inaczej pracuje, wiec moze dlatego...

Tytuł:
PostNapisane: 29.lut.2008 16:33:05 
Użytkownik

U mnie problem skrzypiącej kierownicy okazał się banalny.
Trzaby zwrócić uwagę na położenie śruby łączącej magiel i kolumnę - chodzi o tą w kabinie przy podłodze. Posiada ona krzywkę, więc zanim dokręci się nakrętkę należy obrucić tą śrubę (torx) tak aby się zaklinowała, co powoduje ustawienie kolumny w osi obrotu.

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 18:03:19 
Użytkownik

ok, dzieki za wiadomosc. Jutro znow udaje sie do mechanika, mielismy razem dostac sie do calego mechanizmu z kabiny. Mysle, ze to moze byc wlasnie to..

Tytuł:
PostNapisane: 04.mar.2008 23:56:34 
Użytkownik

mam pytanie, czy jak mam do wymiany lewą końcówke drążka kierowniczego to może to być powodem skrzypienia przy skretach kierownicą??

juz moje drugie audi i to samo w innych samochodach jakos tego nie slyszalem

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2008 00:01:34 
Klubowicz

daroC4 napisał(a):
mam pytanie, czy jak mam do wymiany lewą końcówke drążka kierowniczego to może to być powodem skrzypienia przy skretach kierownicą??

juz moje drugie audi i to samo w innych samochodach jakos tego nie slyszalem

Może być ale nie musi - u mnie skrzypiało jak drzwi do starej szafy :)

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2008 00:16:01 
Użytkownik

u mnie skrzypi nieraz na postoju jak mam ciężej do krecenia kierownicą, tak jakby z zewnątrz dokladniej z lewej strony samochodu. a w lewym kole jest końcówka drązka do wymiany...wiec jeszcze nie wiem co to ale napewno nie w środku.

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2008 00:23:51 
Klubowicz

To w takim razie na 99 końcówka - zmień - to się szybko robi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2008 00:24:21 
Użytkownik

daroC4 napisał(a):
u mnie skrzypi nieraz na postoju jak mam ciężej do krecenia kierownicą, tak jakby z zewnątrz dokladniej z lewej strony samochodu. a w lewym kole jest końcówka drązka do wymiany...wiec jeszcze nie wiem co to ale napewno nie w środku.

ja mam dokładnie to samo:/ Tylko że u mnie hałas dobiega ze środka i słychac go na zewnątrz również jak wykonuje na mocnym skręcie takie delikatne ruchy kierą i to w obu kierunkach.
czy to mogą być końcówki czy coś innego??

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2008 13:54:12 
Użytkownik

U mnie zostal zdiagnozowany magiel, ale nie sugerujcie sie tym. Auto prowadzi sie b. dobrze. Na parkingu skrzypi jak stara szafa spod kierownicy. Przy skretach trze cos z wnetrza komory silnika (tez jakby guma o gume) - i to podobno magiel. Wachacze ok, koncowki drazkow wymienione, nie ma luzow. Zagladalem rowniez pod kierownice zeby obejrzec srube o ktorej pisal power_pc, tam wszystko wygladalo na dobrze zamocowane.
Przy okazji, poniewaz marcinpoznan74 pytal, to u mnie regeneracje magla wycenili na 1500 a koszt roboty na 300. Narazie jednak poczekam, bo wcale nie jestem taki przekonany ze to przekladnia. Audi Concert..

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2008 11:28:02 
Użytkownik

sheed napisał(a):
U mnie zostal zdiagnozowany magiel, ale nie sugerujcie sie tym. Auto prowadzi sie b. dobrze. Na parkingu skrzypi jak stara szafa spod kierownicy. Przy skretach trze cos z wnetrza komory silnika (tez jakby guma o gume) - i to podobno magiel. Wachacze ok, koncowki drazkow wymienione, nie ma luzow. Zagladalem rowniez pod kierownice zeby obejrzec srube o ktorej pisal power_pc, tam wszystko wygladalo na dobrze zamocowane.
Przy okazji, poniewaz marcinpoznan74 pytal, to u mnie regeneracje magla wycenili na 1500 a koszt roboty na 300. Narazie jednak poczekam, bo wcale nie jestem taki przekonany ze to przekladnia. Audi Concert..

Z tym czekaniem to średnio może być... u mnie objawy były identyczne, nie zdążyłem się jeszcze zorientować co z tym zrobić, za niedługo przychodzę na parking a tu kałuża płynu pod autem...
Dobrze, że byłem niedaleko domu...

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2008 10:09:55 
Użytkownik

Umnie tez skrzypiało jak drzwi od starej szafy. Wczoraj wymieniłem końcówkę drążka i nastała cisza. Było sporo problemów z odkręceniem tego gówna. Puściła po kilku godzinach walki :peace:

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2008 14:13:47 
Użytkownik

MarioBeer a stukalo ci podczas jazdy na dziurach z przodu z powodu tej końcówki drążka ?? bo mi cos stuka na dziurach, i jak ostro hamuje to tez slychac takie tykanie.

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2008 20:43:13 
Użytkownik

Stukało jak diabli, końcówka drążka nieźle była wybita. Każdą nierówność słyszałem w aucie.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2008 20:50:40 
Użytkownik

no to wlasnie u mnie tak jest, stuka na dziurach i skrzypi przy skrecaniu kół,,, to odrazu wymienie z dwoch stron, ile placiles za te koncowki??
ja widzialem na allegro po 30zl za szt. pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2008 21:20:20 
Użytkownik

Kiedyś żona pewnego prezydenta (teraz sama kandyduje na ten urząd) powiedziała: "Jestem biedna więc nie stać mnie na rzeczy tanie".
Za 30 zł z Allegro to możesz sobie kupić mysz do kompa, a nie element, którego działanie ma zapewnić twoje bezpieczeństwo.
Jak zawsze kupowałem oryginały. Koszt ok. 120 zł za sztukę.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2008 22:01:24 
Użytkownik

temat powrócił :)
Skrzypiało mi przy skręcaniu : już nie skrzypi to była wina końcówek drążka.
Ale pojawił się inny problem:
słyszę stuki spod kierownicy ale tylko w jej prostym położeniu9musi byc prost nie ważne czy skręcone w prawo czy w lewo byleby kiera była prosto) i wykonując ruchy 2-5cm.

Zerknąłem pod spód i zlokalizowałem hałas to luz na krzyżaku kolumny kierowniczej gdzie kolumna łączy się z maglownicą.
Widziałem że wszystko jest na wcisk i zaklepane. czy jest możliwość wymiany tego ustrojstwa? i co w takim wypadku trzeba zrobić> dużo roboty?

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2008 22:48:46 
Użytkownik

więc i ja dołączam do klubu "skrzypiących kierownic", generalnie mam tak, ze jak samochód jest zimny (dosłownie, nie że silnik jest zimny) to kierownica po uruchomieniu nie skrzypi, za to słyszę takie leciutkie tykanie, natomiast jeśli samochód postoi na słońcu (silnik zimny) to od razu po uruchomieniu słyszę skrzypienie, które przypomina drzwi szafy... wpływ temperatury wskazywałby na występowanie gdzieś zjawiska rozszerzalności cieplnej :)

Wydaje mi się, że skrzypienie pochodzi gdzieś z górnej części kierownicy.

Audi A4 sedan, 2000 1,9 TDI 115 KM

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2008 14:49:33 
Użytkownik

To i ja dołączam do grona :)

Też mi coś skrzypi wraz ze wzrostem temperatury.
Także stuka po dziurach....

Przy okazji przeglądu okazało się że mam do wymiany łączniki stabilizatora oraz lewy tylny, górny wahacz... Wymienię i zdam relację - czy pomogło :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2009 07:56:10 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Odgrzewam kotleta i dopisuje się do klubu "skrzypiących kierownic" :/
czy Panowie rozwiązali już swoje problemy?
czy nadal Audi Concert? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1