pilkarzyk66 napisał(a):
kupiłem identyczne ksenony ktore ma założyciel tematu orginalne żadna "chinszczyzna" noi mam wielki problem:/
Otóż po .... ł
1. To tak czy siak jest chińszczyzna, obudowa hella, pomysł i wzór pcb hella, schemat hella (kradzież/podróbka oryginału) ... różnica jest w jakości elementów (jedynie układ sterujący jest taki sam), innym wyprowadzeniu, kosztach produkcji... itd.
2. Pierwsza sprawa to sprawdź napięcie na przetwornicy (nie może spadać poniżej 12V, a w zdrowej instalacji wynosi >=13,8V, zbyt niskie napięcie a tym samym duży prąd powoduje przegrzanie tranzystorów kluczujących oraz usmażenie powielacza

jak za niskie załóż przekaźniki).
3. Sprawdź przewody do żarników.
4. Zawilgocenie/zalanie żarników.
5. Zawilgocenie/zalanie przetwornic.
6. Kiepskie przewody HV (niektóre są po prostu za cienkie i mają przesiewy).
7. Brak chłodzenia przetwornic
(kiedyś widziałem jak ktoś owinął je bardzo grubo taśmą izolacyjną, żeby chronić przed wilgocią - podziałały kilka godzin).
7. Dostałeś przetwornice z wymiany po naprawach.
(Chińczycy nie udzielają gwarancji a niektóre firmy które to sprzedają probują przyoszczędzić ponad miarę).
8. Uszkodzenie przewodów HV (przecięcie nawet do połowy izolacji na przewodzie H+ może być niewidoczne a po dostaniu się wody przy zapłonie powoduje zwarcie).
9. Wadliwe żarniki (tu się nie wypowiem bo nie wiele wiem, a) ponoć mogą mieć niewłaściwą ilość gazu; b) zbyt duża domieszka (czegoś tam

) czyli ekstremalnie dziwne barwy od 10000k w górę powodują uszkodzenie przetwornic (trzeba trafić naprawdę dobre sztuki lub po prostu NOWE oryginały

przetwornice mają swoją żywotność jak żarówki ! ) )