.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.cze.2025 14:44:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 ALL ] Rezystor w przepływomierzu
PostNapisane: 27.kwi.2008 21:28:59 
Użytkownik

Jako ze jestem nowy witam wszystkich :)
Mam następujący problem znajomy poprosił mnie zeby zobaczyć jego A4 ( nie pamietam pojemnosci ale chyba 1.8 benzyna rok 98 nie jestem pewien) konkretniej siadła mu przepływka ( powyzej 3 tys zaczyna nim szarpać komp wskazał przepływke) chciałem ją przeczyscic ale zauwazyłem ze brakuje w niej rezystora i tu pyatnie do Was zna ktos moze rezystancje tego rezystora ?

Tytuł: Re: [A4 ALL ] Rezystor w przepływomierzu
PostNapisane: 28.kwi.2008 09:51:30 
Użytkownik

pegaz napisał(a):
...rezystancje tego rezystora ?

To nie jest rezystor tylko termistor (rezystancja zależna od temperatury do kompensacji gęstości powietrza). Zmiana termistora (czasem jest rezystor z dwoma bądź jednym termistorem na końcu) na drugi nic Ci nie da, ponieważ różne termistory maja różna charakterystykę (zbocze narastania/opadania względem temperatury) - w efekcie nawet po porównaniu i dobraniu względem drugiego przepływomierza będzie dobrze tylko w danej temperaturze otoczenia a zmiana temperatury otoczenia spowoduje wzrost spalania i w/w problemy. Pomiar powietrza oczywiście jest obliczany przez klapkę, gorący drut czy płytkę "ala" ceramiczną (prawie na pewno takie rozwiązanie jest a audi, do odczytu wymagane jest porównanie z cieplejszym powietrzem).

Jedym słowem - tego się nie naprawia, pozatym zmiana na nowy spowoduje przywrócenie kilku kucyków ;).

pozd.

Strefa czasowa: UTC + 1